PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 73 | 86--93
Tytuł artykułu

Wpływ naturalnych przeciwutleniaczy na lipoproteiny osocza

Warianty tytułu
Influence of Natural Antioxidants on the Lipoproteins of Plasma
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dane epidemiologiczne potwierdzają, że dieta bogata w flawonoidy korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, co znajduje odbicie w zmniejszeniu występowania incydentów związanych z chorobami układu krążenia. Jednym ze sposobów osłabienia procesu miażdżycowego jest hamowanie modyfikacji lipoprotein osocza przez działanie przeciwutleniaczy obecnych w naturalnych produktach spożywczych (warzywach i owocach). Oprócz oczywistych korzyści, wynikających ze spożywania diety zawierającej te wartościowe związki, dodatkowym efektem ich działania jest zwiększenie naturalnej puli antyoksydantów obecnych w organizmie. (fragment tekstu)
EN
Peroxidation of lipids in plasma lipoproteins (particularly the fraction of low density) is a crucial stage for the emergence of early artherosclerotic changes. In vitro and in vivo investigations prove that antioxidants in the diet, among others phenol compounds in fruit and vegetables, can hinder the extent of unfavourable changes. The aim of the in vitro studies is to define the influence of extracts from blackcurrant and raspberry seeds on the intensity of lipase and cholesterol esterase in blood serum. The authors observed that phenol compounds in the extracts modified the activity of enzymes and their impact depended on concentration. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
86--93
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Medyczna w Poznaniu
autor
  • Akademia Medyczna w Poznaniu
Bibliografia
  • Aherne S.A., O'Brien N.M., Dietary flavonoids: Chemistry, food content, and metabolism, Nutrition 18, 2002, s. 75-81.
  • Cook N.C., Samman S., Flavonoids-chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources, J. Nutr. Biochem. 7, 1996, s. 66-76.
  • Fuhrman B., Aviram M., Flavonoids protect LDL from oxidation and attenuate artherosclerosis, Curr. Opin. Lipidol 12, 2001, s. 41-48.
  • Hakkinen S., Heinonen M., Karenlampi S., Mykkanen H., Ruuskannen J., Torronen R., Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries, Food Res. Inter. 32, 1999, s. 345-353.
  • Iskra M., Pioruńska-Stolzmann M., Małecka M., Pachołek B., Effect of black currant and raspberry seed extracts on the activity of serum lipolytic enzymes, Enzymes in Lipid Modification, Germany Book of Abstracts 43, Greifswald 2003.
  • Kris-Etherton P.M., Hecker K.D., Bonanome A., Coval S.M., Binkoski A.E., Hilpert K.F., Griel A.E., Etherton T.D., Bioactive compounds in foods: Their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer, Am. J. Med. 113 (9B), 2002, s. 71S-88S.
  • Lampe J.L., Health effects of vegetables and fruit: Assessing mechanisms of action in human experimental studies, Am. J. Clin. Nutr. 70 (suppl.), 1999, s. 475S-490S.
  • Leake D.S., Flavonoids and the oxidation of low-density lipoprotein, Nutrition 17 (1), 2001, s. 63-66.
  • Pachołek B., Małecka M., Pestki czarnej porzeczki jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Rośliny Oleiste XXI, 2000, s. 675-682.
  • Safari M.-R., Sheikh N., Effects of flavonoids on the susceptibility of low-density lipoprotein to oxidative modification, Prostaglandins Leukotriens Essential Fatty Acids 69, 2003, s. 73-77.
  • Schaefer E.J., Lipoproteins, nutrition, and heart disease, Am. J. Clin. Nutr. 75 (2), 2002, s. 191-212.
  • Shahidi F., Antioxidants in food and food antioxidants, Nahrung 44 (3), 2000, s. 158-163.
  • Skibola Ch.F., Smith M., Potential health impacts of excessive flavonoids intake, Free Radical Biol. Med. 29, 2000, s. 375-383.
  • Visioli F., Borsani L., Galii C., Diet and prevention of coronary heart disease: The potential role of phytochemicals, Cardiovascular Res. 47, 2000, s. 419-425.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219113

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.