PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 160 | 114--120
Tytuł artykułu

The Importance of Aeromonas Hydrophila as a Foodborne Pathogen

Warianty tytułu
Znaczenie A. hydrophila jako organizmu chorobotwórczego w żywieniu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Aeromonas hydrophila jest obecnie uznawany za mikroorganizm o rosnącym udziale w zatruciach pokarmowych. Wynika to z szerokiego rozpowszechnienia w środowisku naturalnym, psychrotrofowej natury i zróżnicowanych czynników wirulencji. Metody konwencjonalne oparte na hodowli i testach biochemicznych nie zawsze potwierdzają jego obecność w żywności w sposób jednoznaczny. Opracowywane są alternatywne metody analityczne oparte na diagnostyce kwasów nukleinowych lub testach immunoenzymatycznych. W badaniach prowadzonych w Katedrze Biochemii i Mikrobiologii Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu została podjęta próba opracowania metody wykrywania A. hydrophila w żywności na podstawie identyfikacji specyficznych fragmentów genu aerolizyny i porównania jej z metodami tradycyjnymi.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
114--120
Opis fizyczny
Twórcy
  • Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
  • Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
autor
  • Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
  • Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
Bibliografia
  • Adams M.R., Moss M.O., Bacterial agents of foodborne illness. Aeromonas hydrophila, In: Food Microbiology, 2nd ed., The Royal Society of Chemistry, Cambridge, United Kingdom, 2000, p. 182-184.
  • Arora S., Agarwal R.K., Bist B., Comparison of ELISA and PCR vis-a-vis cultural methods for detecting Aeromonas spp. in foods of animal origin. Int. J. Food Microbiol. 2006, Vol. 106, p. 177-183.
  • Ascencio R, Martinez-Arias W., Romero J., Wadstrom T., Analysis of the interaction of Aeromonas caviae, A. hydrophila, and A. sobria with mucins, FEMS Immunol. Med. Mic. 1998, Vol. 20, p. 219-229.
  • Austin B., Aeromonas. Detection by cultural and modern techniques, In: Robinson R.K., Bart C.A., Patel P. (eds.), Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, San Diego, USA, 2000, p. 30-37.
  • Berrang M.E., Brackett R.E., Beuchat. L.R., Growth of Aeromonas hydrophila on fresh vegetables stored under a controlled atmosphere, Appl. Environ. Microb. 1989, Vol. 55, p. 2167-2171.
  • Blair I.S., McMahon M.A.S., McDowell D.A., Aeromonas. introduction, detection by cultural and modern techniques, In: Robinson R.K., Baft C.A., Patel P. (eds.) Encyclopedia of food microbiology, Academic Press, San Diego, USA, 2000, p. 25-307.
  • Bloom H.G., Bottone E.J., Aeromonas hydrophila diarrhea in a long-term care setting, J. Am. Geriatr. Soc. 1990, Vol. 38, p. 804-806.
  • Borrell N., Acinas S.G. Figureas M.-J., Martinez-Murcia A.J., Identification of Aeromonas clinical isolates by restriction fragment length polymorphism of PCR-am-plified 16S rRNA genes. J. Clin. Microbiol. 1997, Vol. 35, p. 1671-1674.
  • Chacon M.R., Castro-Escarpulli G., Soler L., Guarro J., Figueras M.J., A DNA probe specific for Aeromonas colonies, Diagn. Micr. Infec. Dis. 2002, Vol. 44, p. 221-225.
  • Chopra A.K., Houston C.W., Enterotoxins in Aeromonas-associatedgastroenteritis, Microbes Infect. 1999, 1, 1129-1137.
  • Daskalov H., The importance of Aeromonas hydrophila in food safety, Food Control 2006, 17, 474-483.
  • EPA Office of Water. Aeromonas: Human Health Criteria Document, United States Environmental Protection Agency, Washington, USA, 2006.
  • Gosling P.J., Aeromonas species in diseases of animals, In: Austin B., Altwegg, M., Gosling P.J., Joseph S.W. (eds.), The genus Aeromonas, 1st ed. John Wiley & Sons, Ltd., Chichester, United Kingdom, 1996, p. 121-175.
  • Gonzalez-Serrano C.J., Santos J.A., Garcia-Lopez M.L., Otero A., Virulence markers in Aeromonas hydrophila and Aeromonas veronii biovar sobria isolates from freshwater fish and from a diarrhoea case, J. Appl. Microbiol. 2002, Vol. 93, p. 414-419.
  • Gray S.J., Aeromonas hydrophila in livestock: incidence, biochemical characteristics and antibiotic susceptibility. J. Hyg. 1984, Vol. 92, p. 365-375.
  • Holmes P., Niccolls L.M., Sartory. D.P., The ecology of mesophilic Aeromonas in aquatic environment, In: Austin B., Altwegg, M., Gosling P., Joseph S.W. (eds.), The Genus Aeromonas, John Wiley & Sons, New York, USA 1996, p. 39-76.
  • Isonhood J.H., Drake M., Aeromonas species in foods, J. Food Protect. 2002, Vol. 65, p. 575-582.
  • Joseph S.W., Aeromonas gastrointestinal disease: a case study in causation? In: Austin B., Altwegg, M., Gosling P.J., Joseph S.W. (eds.), The Genus Aeromonas, John Wiley & Sons, New York, USA, 1996, p. 311-335.
  • Kingombe C.I.B., Huys G., Howald D., Luthi E., Swings J., Jemmi T., The usefulness of molecular techniques to assess the presence of Aeromonas spp. harboring virulence markers in foods, Int. J. Food Microbiol. 2004, Vol. 94, p. 113-121.
  • Kirov S.M., The public health significance of Aeromonas spp. in foods, Int. J. Food Microbiol. 1993, Vol. 20, p. 179-198.
  • Martin-Carnahan A., Joseph. S.W., Aeromonadaceae, In: Brenner D.J., Krieg N.R., Staley J.T., Garrity G.M. (eds.), The Proteobacteria, Part B, Bergey's Manual of Systematic Bacteriology, 2nd edition, Volume 2, Springer-Verlag, New York, USA, 2005, p. 556-580.
  • Mateos D., Anguita J., Naharro G., Paniagua C, Influence of growth temperature on the production of extracellular virulence factors and pathogenicity of environmen tal and human strains of Aeromonas hydrophila, J. Appl. Bacteriol. 1993, Vol. 74, p. 111-118.
  • Naharro G., Riano J., de Castro L., Alvarez S., Luengo J.M., Aeromonas, In: Liu D. (ed.), Molecular Detection of Foodborne Pathogen, CRC Press, Taylor & Francis LLC, New York, USA, 2009, p. 273-287.
  • Ozbas Z.Y., Lehner A., Wagner M., Development of amultiplex and semi-nested PCRassay for detection of Yersinia enterocolitica and Aeromonas hydrophila in raw milk, Food Microbiol. 2000, Vol. 17, p. 197-203.
  • Palumbo S.A., Buchanan R.L., Factors affecting growth or survival of Aeromonas hydrophila in foods, J. Food Safety 1988, Vol. 9, p. 37-52.
  • Palumbo S.A., Call J.E., Cooke PH., Williams A.C., Effect of polyphosphates and NaCl on Aeromonas hydrophila K144, J. Food Safety 1995, Vol. 15, p. 77-87.
  • Thornley J.P., Shaw, J.G., Gryllos, I. A., Eley A. Virulence properties of clinically significant Aeromonas species - evidence for pathogenicity, Rev. Med. Microbiol. 1997, 8, 61-72.
  • Tombelli S., Mascini M., Sacco C, Turner A.P.F., A DNA piezoelectric biosensor assay coupled with a polymerase chain reaction for bacterial toxicity determination in environmental samples, Anal. Chim. Acta, 2000, Vol. 418, p. 1-9.
  • Tsai G.-J., Tsai F.-C, Kong Z.-L., Effects of temperature, medium composition, pH, salt and dissolved oxygen on haemolysis and cytotoxin production by Aeromonas hydrophila isolatedfrom oyster, Int. J. Food Microbiol. 1997, Vol. 38, p. 111-116.
  • USEPA, Announcement of the Drinking Water Contaminant Candidate List, Notice, Federal Register 1998, Vol. 63, p. 10274-10287.
  • USEPA. Drinking Water Contaminant Candidate List 2; Final Notice, Federal Register. 2005, Vol. 70, p. 9071
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219283

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.