PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 4 | 9--19
Tytuł artykułu

Genetically Modified Foods in Consumer Consciousness

Autorzy
Warianty tytułu
Żywność genetycznie modyfikowana w świadomości konsumentów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Obecnie coraz częściej słyszy się o wykorzystywaniu metod nowoczesnej biotechnologii i inżynierii genetycznej w produkcji żywności, a na rynku żywności genetycznie modyfikowanej występują przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Celem badań jest uzyskanie wiedzy na temat stosunku konsumentów i ich akceptacji żywności genetycznie modyfikowanej. Przeprowadzone badania pozwalają stwierdzić, że większość społeczeństwa słyszała o genetycznie modyfikowanych organizmach, ale nie interesowała się tym zagadnieniem. Duża część społeczeństwa jest świadoma występowania produktów inżynierii genetycznej na polskim rynku. Ponad połowa Polaków nie kupiłaby żywności genetycznie zmodyfikowanej, aczkolwiek istnieje dość duża grupa społeczeństwa, która byłaby skłonna zakupić taką żywność, ale tylko pochodzenia roślinnego, zwracając przy tym uwagę na dłuższy okres trwałości, lepsze walory smakowe oraz wyższą wartość odżywczą. (abstrakt oryginalny)
EN
Nowadays we more often hear about the use of methods of modern biotechnology and genetic engineering in food production and in the area of genetically modified food there are products mainly of plant origin. The goal of the research is to gain knowledge about consumer attitudes and their acceptance of genetically modified foods. The survey shows that the majority of the population had heard about genetically modified organisms, but were not interested in this issue. A large part of the population are aware of the presence of genetically engineered products in the Polish market. More than half of Poles would not buy genetically modified food, but there is a quite large group of the population, who would be willing to buy such food provided that it is only of plant origin, taking into account the extended shelf life, better taste and higher nutritional value. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
9--19
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom, Poland
Bibliografia
  • [1] Gawęcki J. (ed.) (2006), Microorganisms in food and nutrition, Publisher University of Economics in Poznań, Poznań.
  • [2] Kosicka-Gębska M., Gębski J. (2008), GMO Food: barriers and possibilities in the opinions of respondents, Scientific Annual Bound Volumes, Association of Agricultural and Agribusiness Economists, Volume X, Book 1 (in Polish).
  • [3] Łagowska B. (2006), Biological Safety in Poland, Publisher of the University of Technology in Białystok, Białystok (in Polish).
  • [4] Łysik K., Kędzior W., Ptasińska J. (2004), Consumer preferences for GMO food, in: J. Żuchowski (ed.), Science of commodity towards the integration with the European Union, Publisher of the Radom University of Technology, Radom (in Polish).
  • [5] Maharajan P., Ferrara L., Di Luccia A., Manniti F., Paino G., Maharajan V. (1989), Growth hormone: cellular and molecular aspects and its use in animal production, Acta Med. Vet., 35 (4), 361-373.
  • [6] Malepszy S. (2001), Transgenic plants in the development of agriculture and agri-food industry, in: T. Twardowski, A. Michalska, BDE - the benefits, expectations, dilemmas of biotechnology, Publisher Editor, Poznań (in Polish).
  • [7] Pyryt B., Kolenda H., Dziekońska A. (2008), Consumer acceptance for GMO foods, Bromatology and Toxicological Chemistry, 81 (2), 206-211 (in Polish).
  • [8] Sowa S., Linkiewicz A. (2007), Genetically modified plants, in: Genetically modified organisms, Training materials prepared for the project "Strengthening environmental information systems, particularly in the field of biological safety - training service under the Transition Facility 2004/016-829.03.01", Ed. Polish Association of Sanitary Engineers and Technicians Wielkopolska Branch, Poznań (in Polish).
  • [9] Twardowski T., Kwapich E. (2001), 100+30 frequently asked questions about modern biotechnology, Publisher Editor, Poznań (in Polish).
  • [10] Zduńczyk Z.: Genetic modification of food and feed material - the scope, potential risks and to tackle, http://www.biotechnolog.pl/artykuł-17.htm (in Polish).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219513

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.