PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 4 | 29--36
Tytuł artykułu

Ocena wpływu wybranych modyfikacji metody jodometrycznnej na wynik oznaczenia liczby nadtlenkowej w olejach roślinnych

Warianty tytułu
The Assessment of Impact of Selected Iodometric Methods on Peroxide Values Measured in Plant Oils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Oznaczenie zawartości nadtlenków za pomocą metody jodometrycznej jest jednym z najczęściej stosowanych oznaczeń wykonywanych w celu oceny jakości i stabilności tłuszczów spożywczych. Jest to metoda empiryczna, a odstępstwa od ustalonej metodyki mogą mieć potencjalny wpływ na wynik oznaczenia. Często jednak z powodu braku dostępu do wymaganej masy próbki bądź też z przesłanek ekonomicznych, środowiskowych i toksykologicznych stosuje się liczne modyfikacje tej metody. Celem pracy było oznaczenie zawartości nadtlenków w olejach roślinnych za pomocą trzech procedur z jodometrycznym oznaczaniem punktu końcowego i ocena ich wpływu na uzyskane wyniki. Procedurę podaną przez PNISO 3960:2010 zastosowano jako metodę od niesienia, do której rezultatów odnoszono wyniki uzyskane w sposób zalecany przez PNISO 3960:1996 oraz według procedury zaproponowanej przez Crowe i White [JAOCS, 2001]. Stwierdzono, iż między wynikami otrzymanymi wg PNISO 3960:2010 i pozostałych metod istnieje istotna statystycznie zależność liniowa, a użyta metoda nie wpływała w sposób znaczący na wynik oznaczenia. Do rutynowych badań prowadzonych w warunkach realizacji pracy można zatem stosować dowolną z trzech przedstawionych metod. Norma PNISO 3960:1996, mimo iż została zastąpiona nowym aktem, jest nadal powszechnie stosowana, głównie z uwagi na niższe koszty analiz. Metodyka zaproponowana przez Crowe i White jest dogodna w stosowaniu, gdy ilość próbki jest niewielka, ponadto jej implementacja umożliwia dziesięciokrotne zmniejszenie ilości odczynników, co przekłada się na wymierne korzyści ekologiczne i ekonomiczne. (abstrakt oryginalny)
EN
The iodometric method for peroxide value is one of most commonly used quality and stability measure of food lipids. The method is empirical thus any modification of procedure might have the potential impact on the results of analysis. In some cases, either when the sample quantity is limited or from economical, environmental or toxicological reasons, some modifications are applied. The aim of the study was the peroxides determination in plant oils with the use of three iodometric methods and assessment of their influence on the measured values. The procedure PN-ISO 3960:2010 was treated as a standard and the results were compared with those measured with the use of PN-ISO 3960:1996 and procedure proposed by Crowe and White [JAOCS, 2001]. The results showed the statistically significant linear dependency between the results obtained according to PN-ISO 3960:2010 and others methods. The used method had no significant influence on the results. Any of the presented methods can be used in the routine measurements. Despite the fact that the standard PN-ISO 3960:1996 was replaced by the new one, it is still in common use because of lower costs of analyses. The method of Crowe and White is convenient with low sample quantity. Its implementation allows tenfold reduction of the reagents volume, what is beneficial in ecological and economical point of view. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29--36
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Frankel E.N. (1998), Lipid Oxidation. The Oily Press Ltd., Dundee.
  • [2] Dobarganes M.C., Velasco J. (2002), Analysis of lipid hydroperoxides. European Journal of Lipid Science and Technology, 104, 420-428.
  • [3] Ogrodowska D., Czaplicki S., Piłat B., Zadernowski R. (2010), Charakterystyka fizykochemiczna bioolejów otrzymanych z niekonwencjonalnych surowców olejarskich. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1 (22), 81-89.
  • [4] Shahidi F., Zhong, Y. (2005), Lipid oxidation: Measurement Methods. In: F. Shahidi (ed.) Bailey's industrial oil and fat products. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, 357-385.
  • [5] Hara S., Totani Y. (1988), A highly sensitive method for the micro-determination of lipid hydroperoxides by potentiometry. J. Am. Oil Chem. Soc, 65, 1948-1950.
  • [6] Hicks M., Gębicki J.M. (1979), A spectrophotometric method for the determination of lipid hydroperoxides. Analytical Biochemistry, 99, 249-253.
  • [7] Gębicki J.M., Guille J. (1989), Spectrophotometric and high-performance chromatographic assays of hydroperoxides by the iodometric technique. Analytical Biochemistry, 176, 360-364.
  • [8] Guillen M.D., Cabo N. (2002), Fourier transform infrared spectra data versus peroxide and nisidine values to determine oxidative stability of edible oils. Food Chemistry, 77, 503-510.
  • [9] Shahidi F., Wanasundara P.K.J.P.D. (2002), Extraction and Analysis of Lipids. In: Food Lipids. Akoh CC, Min D.B. (eds.). Marcel Dekker, Inc., New York, Basel, pp. 133-168.
  • [10] Crowe T., White P. (2001) Adaptation of the AOCS Official Method for measuring hydroperoxides from small-scale oil samples. J. Am. Oil Chem. Soc, 78, 1267-1269.
  • [11] Shantha N.C., Decker E.A. (1994), Rapid, sensitive, iron-based spectrophotometric methods for determination of peroxide values of food lipids. J. Am. Oil Chem. Soc. Int., 77, 421-424.
  • [12] PN-ISO 3960:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • [13] PN-EN ISO 3960:2010 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego.
  • [14] PN-A-86908:2000, Rafinowane oleje roślinne (Refined plant oils).
  • [15] Mexis S.F., Badeka A.V., Riganakos K.A., Karakostas K.X., Kontominas M.G. (2009), Effect of packaging and storage conditions on quality of shelled walnuts. Food Control, 20, 743-751.
  • [16] Evranuz E. Ö. (1993), The effects of temperature and moisture content on lipid peroxidation during storage of unblanched salted roasted peanuts: shelf life studies for unblanched salted roasted peanuts. International Journal of Food Science and Technology, 28, 193-199.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219591

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.