Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Electron Paramagnetic Resonance (EPR) Spectroscopy as an Effective Method for Quality Control of Cosmetic Raw Materials Based on Plant Oils
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy przedstawiono rezultaty badań oznaczenia stężenia wolnych rodników metodą spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) w surowcach pochodzenia roślinnego. Do badań wytypowano: olej rycynowy, z marakui i słodkich migdałów, a także ich oksyetylenowane pochodne. Uzyskane wyniki odniesiono do oleju mineralnego. Analiza rezultatów badań wskazuje, że stężenia wolnych rodników w olejach roślinnych są kilkukrotnie wyższe w porównaniu z olejem parafinowym i zależą od ich rodzaju. Tak więc zastosowanie surowców roślinnych w kosmetykach winno być poprzedzone wiarygodnymi badaniami. Taką metodą może być EPR. Uzyskane rezultaty są istotnymi informacjami, które mogą być wykorzystane przy opracowaniu receptur kosmetyków. Ponadto wskazują na potrzebę wprowadzenia inhibitorów utleniania do receptur kosmetyków opartych na surowcach roślinnych. (abstrakt oryginalny)
In this paper the results of researches connected with determine concentration of free radicals by electric paramagnetic resonance spectroscopy (EPR) method in plant raw materials were presented. Castor oil, maracuja oil and sweet almond oil and also their ethoxylated derivatives were chosen for research. Achieved results were related to the mineral oil (INCI: Paraffinum Liquidum). The analysis of results of researches shows that concentration of free radicals in vegetable oils are higher many times compared with the mineral oil and depends on their kind. So, using plant raw materials in cosmetics should be preceded by credible examination. EPR could be such a method. The received results are a relevant information which could be used at prepared of cosmetic formulations. Moreover they show that the oxidation inhibitors in cosmetic formulations based on plant raw materials are needed. (original abstract)
Twórcy
autor
- Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
autor
- Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
autor
- Akademia Medyczna w Warszawie
Bibliografia
- [1] Barr D., Reynhout G., Guzinski J., Measuring oxidation of cooking oil using EPR Spin Trapping, Bruker Biospin, www.bruker.com.
- [2] Berliner L.J., Bender C.J., (2001), EPR: instrumental methods. Plenum Publishers, New York.
- [3] Dobosz, R. Krzyminiewski R. (2007), Characteristic of paramagnetic centers in burnt clay and pottery by the EPR method. Radiation Measurements, 42, 213-219.
- [4] Dobosz B., Krzyminiewski R., EPR as a useful tool in archaeology of ceramics. Abstract Book of EUROMAR - Magnetic Resonance, Tarragona, Spain, 1-5 July 2007.
- [5] Eaton S.S., Eaton G.R, Berliner L.J. (2005), Biomedical EPR, Part A. Free radicals, metals, medicine and physiology. Cluver Academic, Plenum Publishers, New York.
- [6] Eaton S.S., Eaton G.R, Berliner L. (2005), Biomedical EPR, Part B. Methodology, instrumentation, and dynamics. Cluver Academic, Plenum Publishers, New York.
- [7] Frankel E.N. (1998) Lipid oxidation. The Oily Press, Dundee.
- [8] Gerson F., Hüber W. (2003) Electron spin resonance spectroscopy of organic radicals. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA: Weinheim.
- [9] Glinka R. (2003) Receptura kosmetyczna. Wydawnictwo: M.A. Oficyna Wydawnicza, Łódź.
- [10] Gualtieri G., Del Monaco S. (1996), An attractive way to recover information from ancient ceramics using EPR spectroscopy. Research on Chemical Intermediates, 22, (5) 435-438.
- [11] Herrling T., Zastarow L., Groth N. (1998), Classification of cosmetic products - The Radical Protection Factor (RPF). SOFW, 5, 282-284.
- [12] Kalander J., Anderson A. Ch., Bagge C, Bringsarve K., Hjorth M., Johansson M., Granroth B., Norberg S., Pedersen M., Persson M., Wennermark B., Wennermark M. (2007), Handbook vegetable oils and fats. Karlshamn.
- [13] Kosmetyczne działania oleju jojoba i jego pochodnych, KPChG, 1/2001, 45, 22-27.
- [14] Małek K., Proniewicz L.M. (red.) (2005), Zastosowanie metod spektroskopii i spektrometrii molekularnej w analizie strukturalnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Kraków.
- [15] Marinova E.M., Kamal-Eldin A., Yanishlieva N.V., Toneva AG. (2004), Antioxidant activity of a-and Ɣ-tocopherols in vegetable oil triacylglycerols. Rivista Italiana delle So-stanze Grasse, 81, 99-107.
- [16] Masłowska J., Bielawski M. (1989), Identyfikacja i oznaczanie zawartości anty-utleniaczy. Przemysł Chemiczny, 68 (12).
- [17] Papadimitriou V., Sotiroudis T.G., Xenakis A., Sofikiti N., Stavyiannoudaki V., Chaniotakis N.A. (2006), Oxidative stability and radical scavenging activity of extra virgin olive oils: An electron paramagnetic resonance spectroscopy study. Analytica Chemica Acta, 573-574, 453-458.
- [18] PN-92/A-86932, Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
- [19] Purcell H.C. (1993) Natural jojoba versus dryness and free radicals. Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide, Aston Publishing Group, Herdfordshire, U.K.
- [20] Raffi J., Yordanov N.D., Chabane S., Douifi L., Gancheva V., Ivanova S. (2000), Identification of irradiation treatment of aromatic herbs, spices and fruits by electron paramagnetic resonance and thermoluminescence. Spectrochimica Acta, Part A, 56, 409-416.
- [21] Sikorski Z.E. (2007), Chemia żywności. Sacharydy, lipidy i białka. Tom 2. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
- [22] Szczepańska H., Minorska A. (1991), Badania skuteczności zabezpieczenia olejów przed oksydacją. Pollena-Tłuszcze, Środki Piorące, Kosmetyki, 35 (9-10).
- [23] Szklarzewicz J., Migdał-Mikuli A. (2005),Wybrane metody spektroskopii i spektrometrii molekularnej w analizie strukturalnej. K. Małek K., L.M. Proniewicz (red.). Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Kraków.
- [24] Weil J.E., Bolton J.R. (2007), Electron spin resonance: Elementary theory and practical applications. McGraw-Hill; New York.
- [25] Yanishlieva N.V., Marinova E.M., Tonera A.G. (2005), Aktywność antyoksydacyjna i mechanizm działania niektórych fenolokwasów w stosunku do triacylogliceroli oleju sojowego. Wiadomości Polskiego Towarzystwa Kosmetologów, 8 (3/4).
- [26] Yanishlieva N.V., Kamal-Eldin A., Marinova E.M., Toneva A.G. (2002), Kinetics of antioxidant action of a-and Ɣ-tocopherols in sunflower and soybean triacylglycerols. European Journal of Lipid Science and Technology, 104, 262-270.
- [27] Yordanov N.D., Lagunov O., Dimov K. (2009), EPR spectra induced by gamma-irradiation of some dry medical herbs. Radiation Physics and Chemistry, 78, 277-280.
- [28] Zawada K. (2009), Zastosowanie spektroskopii EPR w farmacji i medycynie. Farmacja Polska, 3, 224-228.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219603