PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 4 | 83--93
Tytuł artykułu

Wykorzystanie etoksylatu oleju ze słodkich migdałów jako składnika mleczek do demakijażu

Warianty tytułu
Application of Ethoxylated Sweet Almond Oil as the Component of Make-Up Remover Lotions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy podjęto próbę wprowadzenia oksyetylatu oleju ze słodkich migdałów jako innowacyjnego komponentu mleczek do demakijażu. Skład emulsji zaprojektowano w oparciu o dane literaturowe i doświadczenie własne. Dyskutowano wpływ stężenia etoksylatu na wybrane właściwości fizykochemiczne i użytkowe mleczek do demakijażu. Z prze prowadzonych badań wynika, że stężenie zaproponowanego dodatku wpływa na jakość otrzymanych emulsji. Najkorzystniejsze właściwości uzyskano w przypadku emulsji z udziałem oksyetylenowanego oleju ze słodkich migdałów w stężeniu powyżej 1%. (abstrakt oryginalny)
EN
In this paper effort to introduce an oxyethylated sweet almond oil as innovative component to make-up remover lotions was taken. The composition of emulsions was based on literature data and own experience. The influence of the concentration of oxyethylated sweet almond oil on selected physicochemical and usable properties of make-up remover lotions was discussed. The experiment shows that the concentration of oxyethylates affects the quality of the products obtained. The best properties were obtained for make-up remover lotions with a concentration of the addition above 1% in the formulation. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
83--93
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
Bibliografia
  • [1] Dylewska-Grzelakowska J. (2010), Kosmetyka stosowana. Wydawnictwo WSiP, Warszawa.
  • [2] Marzec A. (2005), Chemia kosmetyków. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  • [3] Marcinkiewicz-Salmonowiczowa J. (1995), Zarys chemii i technologii kosmetyków. Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk.
  • [4] Fink E. (2007), Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych. Medpharm Polska, Warszawa.
  • [5] Marzec A. (2010), Chemia nowoczesnych kosmetyków. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  • [6] Peters I.B (2002), Kosmetyka. Olsztyńskie Zakłady Graficzne S.A., Warszawa.
  • [7] Konopacka-Brud I., Brud W.S. (2002) Aktywne substancje roślinne w kosmetyce pielęgnacyjnej-nowe trendy. Wiadomości PTK, 5 (2), 2-10.
  • [8] Morrison R.T., Boyd R.N (1994), Chemia organiczna. Tom 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [9] Sikorski Z.E. (2007), Chemia żywności. Sacharydy, lipidy i białka. Tom 2. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • [10] Sułek M.W., Pytlas K. (2012), Ocena trwałości surowców kosmetycznych pochodzenia roślinnego. Towaroznawcze Problemy Jakości, 31 (2), 103-112.
  • [11] Materiały informacyjne firmy Croda, Personal Care, Crovol.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219645

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.