Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Brand as a Factor Determining Children's Food Choices
Języki publikacji
Abstrakty
Celem badania była ocena wpływu marki na wybory żywieniowe dzieci. Badanie przeprowadzono na przełomie marca i kwietnia 2011 roku. Grupę badaną stanowiły dzieci (n=40) w wieku 5-6 lat. Dzieci dokonywały wyboru między celowo dobranymi grupami produktów. Skierowano również ankietę do rodziców badanych dzieci, która dostarczyła informacji o zwyczajach żywieniowych rodziny. Wykazano korelacje między pozytywną postawą dzieci wobec produktów markowych a liczbą ilością godzin przeznaczonych na oglądanie telewizji, częstością oglądania telewizji w czasie posiłków, częstością towarzyszenia rodzicom w zakupach oraz częstością bywania w barach typu fast food. Produkty marek globalnych były wybierane częściej i oceniane wyżej w porównaniu z produktami marek lokalnych. Wpływ marki na wybory żywieniowe dzieci uznano za znaczący, a jednocześnie uzależniony od zwyczajów żywieniowych rodziny. (abstrakt oryginalny)
The survey's objective was to evaluate brand's impact on children's food choices. The survey was carried out at the turn of March and April 2011. The survey group was comprised of children (n=40) aged 5-6. Children were choosing from among the deliberately chosen product groups. There was also sent a questionnaire to the surveyed children's parents, which provided the information on family's eating habits. There were indicated correlations between the children's positive attitude towards branded products and the number of hours designed to watch TV, frequency of TV watch during meals, frequency of accompanying the parents while shopping and frequency of staying at the fast food type bars. Products of the global brands were chosen more often and evaluated better that products of the local brands. The brand's impact on children's nutrition choices were considered as significant and, at the same time, dependent on the family's eating habits. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Warszawski Uniwersytet Medyczny
autor
- Warszawski Uniwersytet Medyczny
autor
- Warszawski Uniwersytet Medyczny
autor
- Warszawski Uniwersytet Medyczny
Bibliografia
- Anderson S.E., Whitaker R.C., 2010, Household Routines and Obesity in US Preschool-Aged Children, "Journal of the American Academy of Pediatrics", vol. 125.
- Arredondo E., Castaneda D., Elder J.P., 2009, Brand Name Logo Recognition of Fast Food and Healthy Food among Children, "Journal of Community Health", vol. 34.
- Bell R.A., Cassady D., Culp J., 2009, Frequency and Types of Foods Advertised on Saturday Morning and Weekday Afternoon English- and Spanish-Language American Television Programs, "Journal of Nutrition Education and Behavior", vol. 41.
- Borzekowski D.L.G., Robinson, T.M., 2001, The 30-Second Effect: An Experiment Revealing the Impact of Television Commercials on Food Preferences of Preschoolers, "Journal of the American Dietetic Association", vol. 101.
- Fisher P.M., Schwartz M.P, Richards J.W. Jr., 1991, Brand Logo Recognition by Children Aged 3 to 6 Years. Mickey Mouse and Old Joe the Camel, "Journal of The American Medical Association", vol. 266.
- Hindin T.J., Contento I.R., Gussow J.D., 2004, A Media Literacy Nutrition Education Curriculum for Head Start Parents about Effects of TV Advertising on Their Children's Food Requests, "Journal of the American Dietetic Association", vol. 104.
- Kopelman C.A., Roberts L.M., Adab P., 2007, Advertising of Food to Children: Is Brand Logo Recognition Related to Their Food Knowledge, Eating Behaviours and Food Preferences?, "Journal of Public Health", vol. 29.
- Kroak V., Pelletier D.L., 1998, How Marketers Reach Young Consumer: Implications for Nutrition Education and Health Promotion Campaigns, "Family Economics and Nutrition Review", vol. 11.
- Mazur A., Matusik P., Caroli M.A., 2006, Nutritional Quality of Advertised Food Adressed to Children, "International Journal of Obesity", Suppl 2.
- Mazur A., Szymanik I., Matusik P., 2006, Rola reklam i mediów w powstawaniu otyłości u dzieci i młodzieży, "Endokrynologia, Otyłości i Zaburzenia Przemiany Materii", nr 1.
- Robinson T.N., Borzekowski D.L.G., Matheson D.M., 2007, Effects of Fast Food Branding on Young. Children 's Taste Preferences, "Archives of Pediatrics And Adolescent Mecicine", vol. 161.
- Sutherland L.A., Mackenzie T., Purvis L.A., 2010, Prevalence of Food and Beverage Brands in Movies: 1996-2005, "Journal of the American Academy of Pediatrics", vol. 125.
- Weker H., 2000, Ocena stanu odżywienia I sposobu żywienia dzieci w wieku 3-7 lat - wyniki badań ankietowych, "Medycyna Wieku Rozwojowego", IV, supl. I do nr. 3.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171220287