PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 21--32
Tytuł artykułu

Wybór efektywnego systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach na przykładzie przemysłu spożywczego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Choice of Effective Quality Management System in Enterprises Basis on Food Economy
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jakość jest obecnie traktowana jako niezbędny element, który powinien być wbudowany w proces produkcji. W branży żywnościowej problematyka ta nabiera szczególnego znaczenia, gdyż konsumentami jesteśmy wszyscy. Codziennie sięgając po produkty żywnościowe, chcemy mieć pewność, że nie spowodują one uszczerbku na naszym zdrowiu, a tym bardziej życiu. Na początku lat 90. w Polsce wzrosło zainteresowanie problematyką jakości. Od tego czasu liczba standardów i systemów umożliwiających otrzymanie wyrobów optymalnych jakościowo uległa eskalacji, a systemy poddawane są doskonaleniu. (...) Celem pracy jest zaprezentowanie możliwości zastosowania Analitycznego Procesu Sieciowego (ang. Analytic Network Process - ANP) do wyboru odpowiedniej (optymalnej w zakresie prezentowanych przez firmy produkujące żywność, potrzeb i możliwie pełnej realizacji oczekiwań przez ich odbiorców) kombinacji systemów zapewniania jakości i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej. (fragment tekstu)
EN
The objective of the present study is to demonstrate the application of multicriteria decision making methods in selecting the most efficient option of quality management system in food industry. Most studies concentrate on single aspects of quality management, instead of looking at the problem more holistically by analysing all factors and often complex relations between them. In response to this shortage, the present study proposes a more holistic model of successful quality management of food products. The Analytic Network Process (ANP) were applied to build and analyse the problem. The successful quality management has been defined here as a goal of improving the quality of food products and increasing the company management effectiveness. The overall model comprises Benefits, Opportunities, Costs and Risks and consider a range of various factors influencing the decision problem. The ANP results are based on empirical survey (questionnaire interviews) carried out with managers in three leading food enterprises in Poland. The problem presented in this paper is very important not only in Poland. B,O,C,R models of improving the quality offood products and increasing the company management effectiveness can be successfully applied by food enterprises to choose the most appropriate quality management systems. Other methods applied to solve this problem would likely fail to analyse these dependencies so thoroughly. Last but not least, the rules of building the B,O,C,R models to select the best option of quality management system in food industry can also be applied in other than food companies. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--32
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Adamus W., Gręda A.: Wspomaganie decyzji wielokryterialnych w rozwiązywaniu wybranych problemów organizacyjnych i menedżerskich. "Badania Operacyjne i Decyzje", Nr 2/2005, s. 5-36.
  • [2] Gręda A.: Zarządzanie jakością produktów żywnościowych. Praca doktorska zrealizowana na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2009.
  • [3] Gręda A.: Application of the AHP/ANP in food quality management, [w:] ISAHP 2009, Conference Handbook, July 29-August 1, 2009, Pittsburgh, Pennsylvania, USA.
  • [4] Kleniewski A.: Integracja systemów zarządzania - specyfikacja PAS 99:2006. "Problemy Jakości", 2007, Nr 10, s. 14.
  • [5] Saaty T. L.: Decision Making for Leaders. The Analytic Hierarchy Process for Decisions in a Complex World. RWS Publications. Pittsburgh PA 2001.
  • [6] Saaty T. L.: pundamentals of the Analytic Network Process. Dependence and peedback in Decision-Making with a Single Network. "Journal of Systems Science and Systems Engineering", published at Tsinghua University, Beijing, (to appear) Vol. 13, No. 2, June 2004.
  • [7] Saaty T. L.: The Analytic Hierarchy and Analytic Network Processes for the Measurement of Intangibles and for Decision Making, [in] Multiple Criteria Decision Analysis: The State of the Art Surveys, edited by J. Figueira, S. Greco and M. Ehrgott. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 2004.
  • [8] Tabor A., Rączka M.: Nowoczesne zarządzanie jakością. Planowanie, wdrażanie, utrzymywanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością. Tom III. Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Kraków 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222759

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.