PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | nr 224 | 45--52
Tytuł artykułu

Miody naturalne wzbogacane propolisem. Cz. 1, Zagadnienie optymalizacji dodatku ekstraktu propolisu do miodów

Warianty tytułu
Natural Honey Enriched by Propolis. Part 1, The Optimalization of Addition of the Propolis Extract to Honey
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej pracy, jako nośnik propolisu wykorzystano naturalny miód pszczeli. Przyjęcie takiej koncepcji było uzasadnione naturalnym powinowactwem obu komponentów ze względu na ich pochodzenie, stworzeniem dla propolisu środowiska jego optymalnej aktywności (stosunkowo niskie pH miodu) oraz zabezpieczeniem przed przedawkowaniem propolisu poprzez samoograniczenie jego spożycia wielkością spożycia miodu.
EN
The work shows the utilization of propolis to enrich a food products e.g. the natural honey. Using statistical methods to interpretation of physicochemical, microbiological and sensorial results the amount of addition of the propolis extract was determined: the addition of 2% propolis extract was taken as optimum. The propolis extract is specially good for nectarous honey. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
45--52
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bankova V.S. i wsp., J. of Nat. Prod. 1983, 4:471-474.
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Bekemeier H. i wsp., Medicamentum 1972, 13/4/:110-113.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Zarys metod statystycznych stosowanych przy badaniu jakości produktów spożywczych, WNT, Warszawa 1977.
  • Ĉeplak A., Matjasić M., Slov Ĉebelar 1978, 80/11/:399-400.
  • Ĉižmarik J., Matel J., Pharm. 1975, 30/6/:406-407.
  • Ĉižmarik J., Trupl J., Pharm. 1976, 31/1/:55.
  • Ĉižmarik J., Trupl J., Pharm. 1976, 31/9/:656-657.
  • Ghisalberti J., Bee World 1979, 2:59-83.
  • Kaminski M. i wsp., Arzneim. Forsch. 1977, 27/10/:1962-1964.
  • Kühnau J., Rev. of Nutr. and Diet. 1976, 24:117-191.
  • Scheller S. i wsp. Arzneim Forsch. 1977, 27/11/:2138-2140.
  • Roman S., Apiacta 1976, 4:155-157.
  • Rychlik M., Fedorowska Z., Roczniki PZH 1960, 11/5/:413-422.
  • Rychlik M., Doleżal M, Pszczel. Zesz. Nauk. 1961, 5/21/:53-63.
  • Scheller S. i wsp., Arzneim. Forsch. 1977, 27/11/:2138-2140.
  • Schneidewind E.M. i wsp., Pharm. 1975, 30:803.
  • Szymusik I., Analiza miodu, PWRiL, Warszawa 1953.
  • Ślawska E., Możliwości wykorzystania propolisu do wzbogacania miodów naturalnych, praca doktorska, AE, Kraków 1983.
  • Wachonina T.W., Trudy Naucz. Issled. Instit. Pczeł. 1974, 9:257-266.
  • - Produse energo-vitalizante si apiterapeutice, DIN, RS - Romania.
  • PN-7-/A-86914 - Tłuszcze roślinne jadalne. Ozn. LJ.
  • PN-75/A-77626 - Miód pszczeli.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223599

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.