PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 6 Przedsiębiorczość w warunkach integracji europejskiej | 113--125
Tytuł artykułu

Rola i zasadność społecznej odpowiedzialności biznesu w warunkach integracji europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Significance and Legitimacy of Corporate Social Responsibility in the Conditions of the European Integration Process
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Integracja europejska jest procesem ciągłym. Nie można powiedzieć, że jesteśmy w jakiejś jego konkretnej fazie, bez podania osiągnięć wskazujących na jej istnienie. Można zaryzykować twierdzenie, że z jednej strony integracja europejska jest procesem ciągłego zmierzania poszczególnych państw należących do wspólnoty unijnej do pełnego zintegrowania w zakresie społecznym, politycznym i gospodarczym, a z drugiej strony - procesem dostosowywania lokalnych gospodarek państw spoza Unii, zgłaszających akces do pełnego uczestnictwa w jej strukturach. Zatem proces integracji, poza wskazanymi płaszczyznami, odbywa się jakby dwutorowo: jest procesem ujednolicenia systemów wewnątrz Unii oraz dostosowywaniem gospodarek państw aspirujących do wejścia w jej obręb. (fragment tekstu)
EN
The author of this article describes and analyses the problem of CSR (Corporate Social Responsibility and also Sustainable Development) as a strategy to run a business. The main problem concerns the possibilities of working out an agreement in order to recognize the common values shared by key member states of the EU. Despite their different views, the author of this text has the opinion that a good place for an achievement of consensus in this matter is the business arena. It seems probable that business will be the most neutral field to achieve harmony in social issues during the European integration process. (original abstract)
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Technologii Teleinformatycznych w Świdnicy
Bibliografia
  • 1. Adamczyk J., 2008, Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw. Teoria i praktyka, PWE.
  • 2. Bauman Z., 2000, Globalizacja, przeł. E. Klekot, PIW, Warszawa.
  • 3. Bunge, M., 1988, Treatise on Basic Philosophy, t. 8, Ethics, Reidel, Dordrecht.
  • 4. Boulding K.E., 1985, Czy ekonomia jest niezbędna? [w:] Ponad ekonomią, pod red. J. Grosfelda, PIW, Warszawa.
  • 5. Filek J., 2004, Wprowadzenie do etyki biznesu, Kraków.
  • 6. Friedman M., 1970, Społeczna odpowiedzialność biznesu to zwiększanie zysków [w:] Chryssides G.D., Kaler J.H., Wprowadzenie do etyki biznesu, 1999, przeł. H. Simbierowicz, Z. Wiankowska-Ładyka, PWN, Warszawa, s. 260-265.
  • 7. Galata S., 2007, Biznes w przestrzeni etycznej. Motywy, metody, konsekwencje, DIFIN, Warszawa.
  • 8. Gasiński T. & Piskalski G., 2009, Zrównoważony biznes. Podręcznik dla małych i średnich przedsiębiorstw, http://www.centrumcsr.pl/pliki/Podr_CSR-pojedyncze-podglad.pdf (dostęp: 24.10.2009).
  • 9. Gasparski W., Etyczność marketingu - marketingiem etyczności, źródło: www.cebi.pl (dostęp: 24.10.2009).
  • 10. Klimczak B., 1996, Etyka gospodarcza, WAE im. O.L., Wrocław.
  • 11. Klimczak B. (A), 1997, Etyczne otoczenie rynku kapitałowego, WAE im. O.L., Wrocław.
  • 12. Laszlo Ch., 2008, Firma zrównoważonego rozwoju, Studio Emka.
  • 13. Lipovetsky G., 1998, Zarządzanie i etyka odpowiedzialności, "Znak".
  • 14. "Mediaplanet. Niezależna publikacja Mediaplanet dystrybuowana wraz z "Gazetą Prawną" 17 grudnia 2008", Kompendium CSR.
  • 15. Pratley P., 1998, Etyka w biznesie, przeł. M. Albigowski, Gebethner i Ska, Warszawa.
  • 16. Rok B., Społeczna odpowiedzialność biznesu w kontekście przemian rynkowych, źródło: www.cebi.pl (dostęp: 25.10.2009).
  • 17. Rybak M., 2004, Etyka menedżera - społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa.
  • 18. Żemigała M., 2007, Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa, Wolters Kluwer.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171226529

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.