PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 1 | 83--89
Tytuł artykułu

Free-radical Scavenging Activity of Cosmetic Plant Extracts

Warianty tytułu
Zdolność kosmetycznych ekstraktów roślinnych do zmiatania wolnych rodników
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem badania była ocena aktywności przeciwrodnikowej kosmetycznych ekstraktów roślinnych z wykorzystaniem stabilnego rodnika DPPH. Spośród pięciu wyselekcjonowanych surowców roślinnych ekstrakty glikolowe z wierzby białej i brzozy białej wykazały najsilniejszą zdolność "zmiatania" wolnych rodników DPPH. Działanie przeciwrodnikowe ekstraktów malało w kolejności: Salix alba > Betula alba > Crataegus monogyna > Helichrysum italicum > Artemisia absinthium. Na podstawie wyników badań można zaproponować ekstrakty z wierzby białej i brzozy białej jako obiecujące źródło naturalnych przeciwutleniaczy odpowiednich do zastosowania w preparatach kosmetycznych i farmaceutycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study was to evaluate the antiradical activity of cosmetic plant extracts using stable DPPH radical. Out of five plants selected for testing their antiradical activity, the glycolic extracts of Salix alba and Betula alba showed the strongest scavenging power. The order of DPPH radical quenching activity of plant extracts at different concentration is as follows: Salix alba > Betula alba > Crataegus monogyna > Helichrysum italicum > Artemisia absinthium. Conducted study leads to propose Salix alba and Betula alba extracts as a promising natural source of antioxidants suitable for application in cosmetic and pharmaceutical formulations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
83--89
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Mieczarek C, Brzezinska E. (2000) Flavonoids in cosmetics and cosmetology; Pol. J. Cosmetol., 3, 156-163.
  • Yusuf N., Irby C, Katiyar S.K., Elmets C.A. (2007) Photoprotective effects of green tea polyphenols; Photodermatol. Photoimmunol. Photomed., 23, 48-56.
  • Katiyar S.K., Ahmad N., Mukhtar H. (2000) Green tea and skin; Arch. Dermatol., 136, 989-994.
  • Mieczarek C., Brzezińska E. (2000) Flavonoids in cosmetics and cosmetology; Pol. J. Cosmetol., 1, 11-21.
  • Brand-Garnys E.E., Denzer H., Mejer H., Brand H.M. (2003) Flavonoids: the ultimate functionality; AFC All For Cosmetics, Warszawa.
  • Mieczarek C, Brzezińska E. (2000) Flavonoid substances and their practical application; Pol. J. Cosmetol., 2, 74-87.
  • Schmid D., Zulli F., Nissen H.P., Prieur H. (2003) Penetration and metabolism of isoflavones in human skin; Cosmetics & Toiletries Magazine, 118, 71-76.
  • Brand H., Dansik P., Brand-Garnys E. (2001) Flavonoids: looking in the face of cosmeceuticals. SӦFW, 127(1/2), 8-19.
  • Svobodova A., Psotova J., Walterova D. (2003) Natural phenolics in prevention of UV-induced skin damage; Biomed. Papers, 147 (2), 137-145.
  • Dweck A.C. (2005) Scrutinising special qualities of phytochemicals; Personal Care Magazine, 6(2), 29-38.
  • Maia Campos P.M., Gianetti M.D., Kanashiro A., Lucisano-Valim Y.M., Gaspar L.M. (2006) In vitro antioxidant and in vivo photoprotective effects of an association of bioflavonoids with liposoluble vitamins; Photochem. Photobiol., 82, 683-688.
  • Sanchez-Moreno C, Laurrauri J.A., Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols; J. Sci. Food Agric, 76, 270-276.
  • Blois M.S. (2001) Antioxidant activity of grapeseed extracts on peroxidation models in vitro. J. Agric. Food Chem. 55: 1018.
  • Batool F., Sabir S. M., Rocha J.B.T., Shah A.H., Saify Z.S., Ahmed S.D. (2010) Evaluation of antioxidant and free radical scavenging activities of fruit extracts from Zanthoxylum alatum: a commonly used spice form Pakistan, Pak. J. Bot., 42(6): 4299-4311.
  • Savatović S.M., Ćetković G.C., Čanadanović-Brunet J.M., Djilas S.M. (2012) Kinetic behaviour of the DPPH radical-scavenging activity of tomato waste extracts, J. Serb. Chem. Soc, 77 (10) 1381-1389.
  • Meyers K.J., Watkins C.B., Pritts M.P., Liu R.H. (2003) Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries, J. Agric. Food Chem., 51: 6887-6892.
  • Moure A., Cruz J.M., Franco D., Domínguez J.M., Sineiro J., Domínguez H. (2001) Natural antioxidants from residual fruits, Food Chem., 72: 145-171.
  • Technical Sheet Data.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171228527

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.