Czasopismo
2012
|
nr 260 Zarządzanie strategiczne w praktyce i teorii
|
527--535
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Main Stakeholders in the Strategic Challenges Context of the Polish Food Economy
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było wskazanie strategicznych wyzwań stojących przed polską gospodarką żywnościową w kontekście kluczowych interesariuszy - konsumentów i producentów - rolników i przetwórców żywności. Główny wątek stanowi zagrożenie przyszłości polskiego rolnictwa i jakości żywności ze strony genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO). Analiza literatury, podstawowych dokumentów i zachowań wielu państw, w tym szczególnie członków UE, pozwala stwierdzić, że w aspekcie zagrożeń społecznych, ekonomicznych i ekologicznych najważniejszym celem polskiej gospodarki żywnościowej jest zablokowanie możliwości wprowadzenia GMO, a priorytetem - dopracowanie odpowiednich przepisów prawa. Zakaz upraw GMO oznacza także zachowanie głównych wyróżników jakości i potencjału eksportowego polskiej żywności: produktów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych(abstrakt oryginalny)
(original abstract)
Rocznik
Strony
527--535
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor
- Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
Bibliografia
- Bakan J., Korporacje. Patologiczna pogoń za zyskiem i władzą, Wyd. Lepszy Świat, Warszawa 2006.
- Collins F.S., Język Boga, Wyd. Świat Książki, Warszawa 2008.
- Garbacz M., Analiza stanowisk wybranych państw UE w kontekście aktualnych wydarzeń związanych z instalowaniem w Unii upraw roślin transgenicznych (GMO) - ekspertyza, [w:] Ogólnopolska Konferencja Programowa "Polska wolna od GMO" - materiały konferencyjne, Sejm RP, Warszawa 2008.
- Gore A., Niewygodna prawda, Wyd. SONIA DRAGA sp. z o.o., Katowice 2007.
- Jaroszewska-Nowak E., Stanowisko Zachodniopomorskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND, [w:] Ogólnopolska Konferencja Programowa Polska wolna od GMO - materiały konferencyjne, Sejm RP, Warszawa 2008.
- Lisowska, K. Chorąży M., Dlaczego mówimy nie dla GMO w polskim rolnictwie, "Nauka" 2011, nr 4.
- Lisowska K., Chorąży M., Zboża genetycznie modyfikowane (GM) w rolnictwie - aspekty zdrowotne, środowiskowe i społeczne, "Biuletyn Komitetu Ochrony Przyrody PAN" 2011, nr 2.
- Plan działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego w Polsce na lata 2011-2014, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2011.
- Smith J.M., Nasiona kłamstwa, czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie, Oficyna Wydawnicza 3.49, Poznań 2007.
- Strategia rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013, z elementami prognozy do roku 2020, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, czerwiec 2005.
- Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2011-2020, wersja z 11 października 2011, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171228767