Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Jednym z głównych systemów, który jest gwarancją na wyprodukowanie bezpiecznej i o odpowiedniej jakości żywności jest system HACCP. Jego zadaniem jest weryfikacja procesu produkcyjnego (od momentu przyjęcia surowców do wydania gotowego produktu) pod kątem występowania potencjalnych zagrożeń, a następnie ocena ryzyka, po czym stworzenie skutecznego programu ich eliminacji i monitorowanie miejsc na linii produkcyjnej, gdzie zagrożenia te zlokalizowano. Wdrażanie zasad systemu HACCP w produkcji żywności zapewnia bezpieczną i bardziej przyjazną metodę produkcji i technologię, a tym samym zdrowszy produkt końcowy. (fragment tekstu)
Twórcy
autor
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
autor
- Politechnika Koszalińska
Bibliografia
- 1.Bernat E., Majka A.: "System HACCP w przedsiębiorstwach branży mięsnej", materiały konferencyjne "Narzędzia jakości w doskonaleniu i zarządzaniu jakością" Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 2004.
- 2.Beyer J., Krieger S.: 2004. "Kunden und Mitarbeiter profitieren". Fleischwirtschaft, 84, 6, 59-60.
- 3.Codex Alimentarius, Food Hygiene Basic Texts, FAO, WHO, Rome 2001.
- 4.Czermiński J., Systemy wspomagania decyzji w zarządzaniu przedsiębiorstwem, TNOiK, Toruń-Gdańsk 2002.
- 5.Dzwolak W, 2008: "Czas na zmiany", Przegląd Gastronomiczny, (06).
- 6.Dzwolak W, 2009: "Skuteczny plan", Przegląd Gastronomiczny, (12).
- 7.Grzesińska W, 2004. "Higiena absolutna coś całkiem prostego", Przegląd Gastronomiczny, 58, l, s. 3-4.
- 8.Jurga R., 2004: "Zmiana ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia - nowe uregulowania prawne w zakresie HACCP", Przegląd Zbożowo-Młynarski, (01).
- 9.Kołożyn-Krajewska D., Trafiałek J.,.: "Ocena polskich producentów żywności w zakresie bezpieczeństwa produkcji żywności w Polsce ", Żywność Nauka Technologia Jakość, 4/2004, s. 126-137.
- 10.Korzyńska A., Kołożyn-Krajewska D.:"Zaawansowanie polskich producentów żywności we wdrażaniu systemu HACCP". Przemysł Spożywczy 2001, 5,12-14.
- 11.Morkis G.: 2005. "Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego". Program Wieloletni 2005-2006 - Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Wydawnictwo IERiGŻ.
- 12.Owczarek L. (red.): 2002. "HACCP i higiena żywności", Wyd. WEKA Sp. z o.o., Warszawa.
- 13.Sobczyk T, "HACCP jako system wspomagający zarządzanie", Problemy Jakości, 2008, (04).
- 14.Suwanrangsi S.: 2000. "HACCP implementation in the Tai fisheries industry". Food Control 11, 5, 377-382.
- 15.Taylor E.: 2001. "HACCP in small companies - benefit or burden". Food Control 12, 4, 217-222.
- 16.Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D., "Ekonomiczne skutki wdrażania sytemu HACC", Przemysł Spożywczy, (10).
- 17.Turlejska H.: "HACCP nadal kontrowersyjny", Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 4/2004, 58, s. 28-30.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171230711