PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | nr 6 | 29--33
Tytuł artykułu

Współczesne poglądy na znaczenie lepkości szkła w procesie jego produkcji

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W referacie omówiono wpływ temperatur na lepkość szkła, wpływ składu tlenkowego na wysoko i niskotemperaturową lepkość szkła, znaczenie lepkości w procesie topienia i formowania wyrobów szklanych. Podkreślono rolę dużego wpływu zmian temperatury na lepkość szkła w zakresie roboczym, gdzie w odniesieniu do szkła opakowaniowego obniżenie temperatury o ok. 5,5oC podwaja lepkość szkła. Omówiono najważniejsze metody obliczania lepkości ze składu chemicznego szkła i ich rolę dla projektowania szkieł, kontroli procesu technologicznego i dokonywania zmian w składzie tlenkowym szkła. Wpływ lepkości szkła w powiązaniu ze składem tlenkowym na proces topienia i klarowania, a w szczególności na ekonomikę procesu topienia i eksploatację pieca ma coraz większe znaczenie ze względu na rosnące ceny energii, koszty remontów pieców i rosnące koszty ochrony środowiska. Stabilna lepkość szkła, wpływającego do formowania, wraz z właściwie dobranym czasem stygnięcia, warunkują właściwy przebieg procesu formowania i stanowią podstawę "sukcesu" w produkcji szkła. Poznanie krzywej lepkości w pełnym zakresie temperatury i umiejętne posługiwanie się najważniejszymi zakresami i punktami lepkościowymi, stanowią ważną umiejętność personelu kierowniczego i sprawującego dozór w procesie produkcji szkła. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
29--33
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • M. B. Volf a Kolektiv, Tepelne Vlasnosti Skel, Hutni Sklářská Priručka, 1968 r.
  • ISO 7884-1
  • Anup Sircar "How Composition Affects Workability Glass Industry 1991 r.
  • T. Lakatos, L. Johansson, B. Stimingskold: "The Efect of some Components on Viskosity of Glass", Glastekn. Tidskr 1972 r.
  • T. Lakatos, L. Johansson, B. Stimingskold: "Viskosity - temperature relations in glasses composed of SiO<sub>2</sub>-Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub>-K<sub>2</sub>O-Li<sub>2</sub>ONa<sub>2</sub>O-CaO-MgO-BaO-ZnO-PbO-B<sub>2</sub>O<sub>3</sub>", 1976 r.
  • A. Smrček, J. Rysavy: "Współczynniki do obliczania właściwości szkła sodowo-wapniowego i ich wkład w rozwój szkieł opakowaniowych" IX Int. Congr. on Glass. Leningrad 1989 r.
  • G. Bonetti: "Mathematical Methods for Calculation of Glass properties as a function of composition" part. 3 Viscosity Riv. Str. Sper. Vetro, 1998 r.
  • A. Priven: "Calculation of Viscosity of Glass - Forming Melts". Journal of Glass Physies and Chemistry 74 (1) 1998 r.
  • M. B. Volf: "Mathematical Approach to Glass", Elsevier 1988 r.
  • Praca zbiorowa Technologia Szkła str. 62 t. 1, 1987 r.
  • M.B. Volf: Chemical Approach to Glass, Elsevier 1984 r.
  • Jebsen Marwedel: Glastechnische fabrications fehler.
  • M. Dunkel: Schott Glastwerke Mainz, Testy korozji-metody badawcze dotyczące wyboru materiałów ogniotrwałych do wanien szklarskich, Glastechn. Berichte 76 (12) 1994 r.
  • M. Galewicz: "Współczesne kierunki w budowie pieców szklarskich cz. I, Szkło i Ceramika 2002 r.
  • P. A. Bingham, M. Marshall: "Reformulation of container glasses for environmental benefit through lower temperatures", Glass Technol. 2005 r. 46 (1)
  • D. Thiery, O. Dubois, A. Sketh, D. Mc Craken: "Economic and Environmental advantages Glass Bathes formulated with spodumene" G M I C Energy Workshop 2007 r.
  • B. D. Noble, R. Marshall: "Reformulation of container glass", Congr. on Glass Strassbourg 2007 r.
  • M. Galewicz, J. Wasylak: "Możliwości obniżenia temp. topienia szkła opakowaniowego", Szkło i Ceramika 2008 r.
  • M. Galewicz: "Przeprojektowanie składu chemicznego szkła opakowaniowego - celowość i możliwości" - Konf. Przemysł Szklarski, Ustroń 2008 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171232549

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.