PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 39 | 167--185
Tytuł artykułu

Logistyka w sytuacjach kryzysowych w aspekcie bezpieczeństwa ruchu drogowego : wybrane problemy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Logistics in Crisis Management
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono wybrane elementy działań logistycznych podejmowanych w sytuacjach kryzysowych. Zaprezentowano propozycję systematyzacji wszystkich zagrożeń, przedstawiając przy tym szczegółowy podział tych związanych z żywiołami. Odniesiono się do wybranych elementów problematyki sytuacji kryzysowych w ruchu drogowym, przedstawiając stan za lata 1990-2010, a także prognozy ofiar śmiertelnych związanych z ruchem drogowym do roku 2013. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents selected elements of logistics in crisis management. The concept of categorization of all potential hazards is introduced along with detailed division of the dangers caused by natural disasters. The article also discusses selected elements of crisis management in road traffic focusing on the period of 1990-2010 and presenting the forecast of traffic fatalities for the year of 2013. (original abstract)
Rocznik
Tom
39
Strony
167--185
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
Bibliografia
  • Gapiński Sz., Krystek R. (2008), Bezpieczeństwo transportu, "Magazyn Autostrady", Nr 10.
  • Homplewicz J. (1996), Przepisy ramowe polskiego kodeksu drogowego, Wrocław.
  • Maslow A.H. (1943), A Theory of Human Motivation, "Psychological Reviev", t. 50.
  • Nowak E. (2005), Logistyka w sytuacjach kryzysowych, AON Warszawa, Warszawa.
  • Nowak E. (2008), Zarządzanie logistyczne w sytuacjach kryzysowych, AON , Warszawa.
  • Nowak W., Nowak E. (2009), Podstawy logistyki w sytuacjach kryzysowych z elementami zarządzania logistycznego, Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania, Łódź-Warszawa.
  • Osińska M., (red.) (2007), Ekonometria współczesna, Wyd. Dom Organizatora, TNO iK, Toruń.
  • Pieprzny S. (2007), Ochrona bezpieczeństwa i porządku publicznego w prawie administracyjnym, Rzeszów.
  • Pietras Z., Dołkowski R. (2010), Bezpieczeństwo w transporcie drogowym jako problem, "Logistyka" nr 2/2010, Polit. Radomska, Radom.
  • Rajchel K. (1975), Prawo drogowe, Wydawnictwo Komunikacji i Łączności, Warszawa.
  • "Rocznik Statystyczny GUS" 1996, 1997, 2000, 2003, 2006, 2008.
  • Słownik terminów z zakresu psychologii dowodzenia i zarządzania, Warszawa 2000.
  • Strelau J. (2003), Psychologia. Podstawy psychologii, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk.
  • Sztompka P. (2002), Socjologia Analiza społeczeństwa, Wyd. Znak, Kraków.
  • Urban A. (2009), Bezpieczeństwo społeczności lokalnych, Warszawa.
  • Ustawa o zarządzaniu kryzysowym z dnia 26 kwietnia 2007 r., Dz.U.07.89.590.
  • Żuber M. (red.), Katastrofy naturalne i cywilizacyjne. Różne oblicza bezpieczeństwa, wyd. WSOWLąd, Wrocław, 2010, Pietras Z., Ekonomiczne i logistyczne aspekty wypadków w transporcie drogowym.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171232841

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.