Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Basic European Union Legislation Concerning Genetically Modified Food
Języki publikacji
Abstrakty
Problematyka dotycząca żywności genetycznie zmodyfikowanej łączy w sobie różnorodną tematykę oraz wchodzi w zakres kilku różnych obszarów prawa Unii Europejskiej. Należą do nich m.in. regulacje z zakresu rynku wewnętrznego i ochrony środowiska naturalnego. Znaczenie zagadnienia, jakim jest żywność genetycznie zmodyfikowana, z całą pewnością zostało dostrzeżone i zaakcentowane przez prawodawcę unijnego. Prawodawstwo Unii Europejskiej zawiera wiele regulacji szczegółowych, dzięki czemu możliwe jest wprowadzanie takiej żywności do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. (fragment tekstu)
Issues related to genetically modified food are diversified and cover a variety of different areas, including food safety law, common market law, environmental law, consumer law and human health. The European Union legislation contains a number of detailed regulations that ensure introduction of only secure genetically modified food in the market. Before the introduction in the market, it is necessary to meet particular requirements, and this obligation always lies with the producer of such food. Firstly, the applicant is obliged to provide a full safety assessment of produced food and secondly they must obtain a mandatory permission. The permission is given only when all the EU Member States reach an agreement in the Council allowing them to place particular genetically modified food on the market. Furthermore, the producer of transgenic food has responsibilities related to labeling and monitoring its movements within the area of the European Union. The legislation on genetically modified food in the European Union is aimed at protecting consumers against dangerous modified food and, on the other hand, at non-interference in the free movement of goods in the common market, which is the fundamental principle of the European Union. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
89--112
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego; Szkoła Główna Handlowa
Bibliografia
- I. Wrześniewska-Wal, Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne, Warszawa 2008, s. 17.
- G.K. Rosendal, Governing GMOs in the EU: A Deviant Case of Environmental Policy-Making?, "Global Environmental Politics" no. 5/2005, s. 82.
- M.D. Smith, Say No to GMOs, "Better Nutrition" no. 3/2011, s. 47.
- A. Vaasen, A. Gathmann, D. Bartsch, Public GMO location register in Germany - Harmonization in Europe?, "Journal of Consumer and Food Safety" no. 2/2007, Supplement: 1, s. 86.
- S. Lenart, A. Gawrosińska-Kulesza, Rośliny genetycznie modyfikowane. Korzyści i zagrożenia w: Aspekty ekonomiczne, zdrowotne i fitosanitarne żywności genetycznie zmodyfikowanej, red. H. Maciołek, Piotrków Trybunalski 2004, s. 59.
- A. Piwońska, Rośliny genetycznie modyfikowane - areał i lokalizacja upraw, szanse i zagrożenia w: Aspekty ekonomiczne, zdrowotne i fitosanitarne żywności genetycznie zmodyfikowanej, red. H. Maciołek, Piotrków Trybunalski 2004, s. 134.
- L. Szponar, Czy GMO zagraża Polakom?, "Nowe Życie Gospodarcze" - Dodatek specjalny, nr 2/2008, s. 8.
- M. Tothova, J.F. Oehmke, Genetically Modified Food Standards as Trade Barriers: Harmonization, Compromise and Sub-Global Agreements, "Journal of Agricultural & Food Industrial Organization" vol. 2, issue 2/2004,
- http://www.bepress.com/jafio/vol2/iss2/ art5/.
- S. Pietrzyk, K. Błoniarczyk, Żywność genetycznie modyfikowana, "Laboratorium" nr 9/2007, s. 37.
- M. Jeżewska-Zychowicz, E. Babicz-Zielińska, W. Laskowski, Konsument na rynku nowej żywności. Wybrane uwarunkowania, Warszawa 2009, s. 113.
- http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm.
- M.P. Ferretti, M. Lener, Lay People or Experts? e-Participation in Authorization for GMO Products in the European Union, "Review of Policy Research" no. 25/2008, vol. 25, s. 507.
- Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity: text and annexes, Secretariat of the Convention on Biological Diversity, Montreal 2000.
- Rio Declaration on Environment and Development, A/CONF.151/26 (Vol. I).
- M. Talik, Kompetencje państw członkowskich Unii Europejskiej w obszarze regulacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych, "Studia Prawnicze" zeszyt 2/2006, s. 89.
- M. Wicha, Prawne regulacje Wspólnoty Europejskiej w dziedzinie badań, produkcji i handlu żywnością genetycznie zmodyfikowaną, "Studia Europejskie" nr 2/2008, s. 115.
- M. Weimer, Applying Precaution in EU Authorization of Genetically Modified Products - Challenges and Suggestions for Reform, "European Law Journal" no. 5/2010, vol. 16, s. 636.
- A. Szymecka, Prawne aspekty działania systemów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych w: Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, red. S. Kowalczyk, Warszawa 2009, s. 169.
- A. Erechemla, Regulacje wspólnotowe dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych, "Prawo i Środowisko" nr 4/06, s. 91-92.
- M.P. Ferretti, M. Lener, Lay People or Experts? e-Participation in Authorization for GMO Products in the European Union, "Review of Policy Research" no. 25/2008, vol. 25, s. 508.
- Y. Tiberghien, Competitive Governance and the Quest for Legitimacy in the EU: the Battle over the Regulation of GMO since mid-1990s, "European Integration" no. 3/2009, vol. 31, s. 402.
- W. Czternasty, A. Łukomska, The Supervision of Genetically Modified Food Sector in Poland after the European Union Accession, "Management" no. 2/2007, vol. 11, s. 107.
- P.A.C. Sparrow, GM Risk Assessment, "Molecular Biotechnology" no. 44/2010, s. 267.
- A.A. Ostrovsky, Up Against a Wall: Europe's Options for Regulating Biotechnology through Regulatory Anarchy, "European Law Journal" no. 1/2007, vol. 13, s. 114.
- http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_ban_cultivation_en.htm.
- http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionsListLoader?pan el=GMO&questiontype=2.
- C. MacMaolain, EU Food Law. Protecting Consumers and Health in a Common Market, Oxford-Portland Oregon 2007, s. 249.
- D. Plan, G. Van den Eede, The EU Legislation on GMOs. An Overview, Luxemburg 2010, s. 10.
- A. Patkowska, Znakowanie żywności w: Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, red. E. Nitecka, M. Obiedziński, Warszawa 2000, s. 26.
- E. Zębek, B. Szwejkowska, Rośliny genetycznie zmodyfikowane w środowisku na tle regulacji prawnych, "Prawo i Środowisko" nr 1/2007, s. 139.
- D.S. Schmeller, K. Henle, Cultivation of Genetically Modified Organisms: Resource Needs for Monitoring Adverse Effects on Biodiversity, "Biodiversity and Conservation" vol. 17/2008, s. 3552.
- J. Kowalska, E. Majewska, M.W. Obiedziński, M.R. Zadernowski, Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Gdańsk 2006, s. 16-17.
- H. Beismann, M. Finck, H. Seitz, Standardisation of Methods for GMO Monitoring on the European Level, "Journal of Consumer Protection and Food Safety" no. 2/2007, s. 76.
- Y. Devos, P. Maeseele, D. Rehuel, L. van Speybroeck, D. de Waele, Ethics in the Societal Debate on Genetically Modified Organisms: A (Re)Quest for Sense and Sensibility, "Journal of Agricultural and Environmental Ethics" no. 21/2008, s. 53.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171234193