PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | z. 3 | 247--252
Tytuł artykułu

Uwarunkowania zwiększenia powiązań sektora nauki z przedsiębiorcami agrobiznesu

Autorzy
Warianty tytułu
The Conditions of Increasing the Linkages between Scientific Sector and Agribusiness Entrepreneurs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Powiązania polskiej nauki z gospodarką (w tym z firmami agrobiznesu) są bardzo ograniczone, co wynika z występowaniu wielu barier. Ich usunięcie wymaga zmian w polskiej polityce innowacyjnej i gospodarczej oraz konsekwentnego oddziaływania proinnowacyjnego na wszystkich uczestników systemu innowacyjnego. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the conditions of increase the technological cooperation between the agribusiness enterprises and the sector of science and researches in Poland. It requires the removal of innovative barriers, which relate to all of the participants of the innovation processes -firms, scientists, institutions of enterprise and technology transfer support as well as authorities, that create the innovation and economical policy in the country. The authoress points at the most important actions, which let increase the linkages between world of science and agribusiness enterprises. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
247--252
Opis fizyczny
Twórcy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • Bаczko T., Puchała-Krzywina E., Pieńkowska М. 2008: Innowacyjność przemysłu spożywczego - wyniki badań. [w:] Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu (red. M. Adamowicz). Wyd. SGGW, Warszawa, t. 1, s. 105-116.
  • Dzierżanowski M., Rybacka M., Szultka S. 2007: Badanie barier i stymulatorów dotyczących mechanizmów tworzenia i kształtowania innowacji ze środowiska naukowego do sektora przedsiębiorstw - raport wstępny. IBnGR, Gdańsk s. 7-8.
  • Etzkowitz H., Leydesdorff L. 2001: The triple helix of university - industry - government relations: A laboratory for knowledge based economic development. EASST Review, nr 14, s. 14-19.
  • Innowacyjność. 2008: Stan innowacyjności, projekty badawcze, metody wspierania, społeczne determinanty. Raport (red. A. Żołnierski). PARP, Warszawa.
  • Jasiński A.H. 2005: Główne bariery transferu wiedzy naukowo-technicznej do przedsiębiorstw, ekspertyza wykonana w ramach PW-004. IPPT, Warszawa-Radom.
  • Metodyka transformacji wyników badań naukowych do zastosowań praktycznych. Raport (red. A.H. Jasiński, D. Ludwicki). 2007: Studia i Materiały. Wydział Zarządzania UW, nr 1, s. 25-66.
  • Okoń-Horodyńska E. 2007: Co z polityką innowacyjną w Polsce? [w:] Innowacje w rozwoju gospodarki i przedsiębiorstw: siły motoryczne i bariery (red. E. Okoń- Horodyńska, A. Zacharowska-Mazurkiewicz). Instytut Wiedzy i Innowacji, Warszawa, s. 3-22.
  • Przegląd polityk na rzecz innowacyjności. Kluczowe kwestie i rekomendacje. 2007: OECD, Warszawa.
  • Sokół A. 2009: Wpływ barier na zakres współpracy przedsiębiorstw ze sferą B+R i ich implikacje dla rozwoju innowacji w Polsce. (www.instytut.info/Vkonf/site/33.pdf).
  • Trzciszka T., Nowak C., Chyłek E.K. 2009: Bariery wprowadzania do praktyki w sektorze rolno-spożywczym nowoczesnych technik i technologii. I Kongres Nauk Rolniczych "Nauka-Praktyce". (www.cdr.gov.pl/kon-gres/files/5.2.1 .pdf).
  • Włodarczyk A., Domańska K. 2008: Innowacje w działalności MSP agrobiznesu. [w:] Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu (red. M. Adamowicz). Wyd. SGGW, Warszawa, t. 1, s. 161-172.
  • Wojnicka E. 2006: Interakcje w procesie innowacyjnym jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstw - publikacja podsumowująca (red. M. Górzyński). Instytut Gospodarki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Studia Europejskie, nr 5, s. 9-32.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171235891

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.