PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | z. 54, nr 1153 | 91--104
Tytuł artykułu

Poziom obsługi klienta jako kryterium tworzenia łańcucha dostaw w sektorze usług

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Customer Service Level for the Creation of Supply Chain Services Sector
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Coraz częściej w literaturze przedmiotu spotyka się stwierdzenie, że konkurowanie, w dzisiejszych, trudnych czasach, opiera się na zasobach niematerialnych. Jak postuluje K. Rutkowski, konkurencja przyszłości, to konkurencja między łańcuchami dostaw, a nie przedsiębiorstwami. Zdaniem autorki niniejszego artykułu zintegrowany system obsługi klienta, zawierający elementy zarówno logistyczne, jak i marketingowe, jest pożądanym narzędziem, za pomocą którego przedsiębiorstwa, zwłaszcza usługowe, mogą budować łańcuchy dostaw mając pewność, że klient otrzyma dokładnie to, co zostało mu obiecane. Celem artykułu jest wskazanie obsługi klienta jako kryterium tworzenia łańcucha dostaw w sektorze usług przez obiekt hotelowy. Celem poznawczym artykułu jest wskazanie cech obsługi klienta, na które powinni zwrócić uwagę menedżerowie kształtujący usługę dostarczaną ostatecznemu użytkownikowi. W artykule autorka korzystała z krajowej i zagranicznej literatury przedmiotu, badań empirycznych i własnego doświadczenia. (abstrakt oryginalny)
EN
Increasingly in the literature meets the state that compete - in these difficult times - is based on assets resources. As postulated K. Rutkowski, future competition is competition between supply chains, not companies. According to the author of this article integrated customer service system, which contains elements of both logistics and marketing, is a welcome tool by which companies, particularly service providers can build supply chains, with the assurance that the customer receives exactly what was promised to him. The purpose of this article is to identify customer service as a criterion for the creation of supply chain services sector by a hotel. The purpose of this article is to identify the cognitive features of customer service, which should pay executives shaping the service delivered to the final user. In the article the author made use of domestic and foreign literature, empirical research and personal experience. (original abstract)
Rocznik
Strony
91--104
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Battaglia A.J., Tyndall G.: Implementing World Class Supply chain management, Penn State University (referat niepublikowany, cyt. za: Zintegrowany łańcuch dostaw. Doświadczenia globalne i polskie, K. Rutkowski (red.), SGH, Warszawa 1999.
  • Bąkowska-Morawska U.: Strategie obsługi klienta w sektorze usług, Strategie i logistyka w sektorze usług. Logistyka w nietypowych zastosowaniach, J. Witkowski, U. Bąkowska-Morawska (red.), PN nr 235 Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2011.
  • Blaik P.: Światowe mega trendy i przejawy rozwoju usług logistycznych w Europie Zachodniej, [w:] Logistyka międzynarodowa w gospodarce światowej, E. Gołembska, M. Szuster (red.), Poznań 2008.
  • Chang Ch., Chiang D.M., Fan-Yun Pai: Cooperative strategy in supply chain networks, Industrial Marketing Management 41 (2012).
  • Christopher M., Peck H.: Logistyka marketingowa. PWE, Warszawa 2005.
  • Ciesielski M., Długosz J. (red.): Strategie łańcuchów dostaw, PWE, Warszawa 2010.
  • Christopher M., Payne A., Ballantyne D.: Relationship Marketing, Butterworth - Heinemmann Ltd., Oxford 1991. http://mup.pomocprawna.info/mup_document,40.html (dostęp on-line z dnia 26 kwietnia 2011 r.).
  • Christopher M.: Logistyka i zarządzanie łańcuchem podaży, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków 1998.
  • D'Aveni R.A., Dagnino G.B., Smith K.G.: The age of temporary advantage. Strategic Management Journal 2010, Vol. 31.
  • Halley A., Beaulieu M.: Mastery of operational competencies in the context of supply chain management. Supply Chain Management: An International Journal, 14(1), 2009.
  • Kaleta A.: Strategia konkurencji w przemyśle, Wydawnictwo AE we Wrocławiu Wrocław 2000.
  • Kothandaraman P., Wilson D.T.: The future of competition: Value-creating networks, Industrial Marketing Management, 30(4), 2001.
  • Martin B.: Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach, Wydawnictwo Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006.
  • Payne A.: Marketing usług, PWE, Warszawa 1996.
  • Rutkowski K.: Wpływ mega trendów na zarządzanie łańcuchem dostaw -przykład PEAK OIL, [w:] Strategie i logistyka w sektorze usług. Logistyka w nietypowych zastosowaniach (red.), J. Witkowski, A. Baraniecka, PN nr 234 Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2011.
  • Rutkowski K. (red.): Logistyka dystrybucji. Specyfika. Tendencje rozwojowe. Dobre praktyki, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2005.
  • Wilmańska-Sosnowska S.: Obsługa klienta jako czynnik sukcesu przedsiębiorstwa, "Marketing i rynek" 2001, nr 8.
  • Witkowski J.: Zarządzanie łańcuchem dostaw, Koncepcje, procedury, doświadczenia, PWE, Warszawa 2010.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171236311

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.