PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 270 Prawne i organizacyjne aspekty funkcjonowania administracji publicznej | 221--231
Tytuł artykułu

Obowiązek znakowania żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Food Labeling Obligation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Ochrona zdrowia i życia konsumenta, a także szeroko pojęta rzetelność handlu, należą do elementarnych celów prawa żywnościowego. Cele te mają być realizowane poprzez różne obszary prawa żywnościowego, jednym z nich jest znakowanie żywności'. Informowanie potencjalnego konsumenta o składnikach, które wchodzą w skład środka spożywczego dopuszczonego na rynek, 0 sposobie stosowania tego środka, jego przeznaczeniu oraz o wartościach odżywczych, jakie ten środek posiada, należy do głównych celów znakowania żywności. Od kiedy prawodawca wprowadził przepisy dotyczące żywności, produkty spożywcze były w sposób bardziej bądź mniej konkretnie oraz szczegółowo znakowane. Rozszerzenie obowiązku znakowania wszelkiego rodzaju żywności było rezultatem zwiększenia nacisku na osiągnięcie niezbędnego standardu bezpieczeństwa żywności. (fragment tekstu)
EN
Short description of food labelling and different functions of food labelling have been presented. The reasons of provide the obligation to inform consumer about the food they consume has been discussed. Also diversity of food information's requirements have been characterized in the context of various categories of foods. Moreover, consequences of improper food labelling have been presented. (original abstract)
Twórcy
  • Urząd Miasta Łódź
Bibliografia
  • Gertig H., Duda G, Żywność a zdrowie i prawo, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
  • Gulbicka B., Bezpieczeństwo żywności w Polsce, Warszawa 2008.
  • Kijowski J., Sikora T., Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja, Wyd. Naukowo - Techniczne, Warszawa 2004.
  • Korzycka - Iwanow M., Prawo żywnościowe, Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Wyd. Prawnicze Lexis Nexis, Warszawa 2005.
  • McHughen A., Żywność modyfikowana genetycznie, Wyd. Naukowo- Techniczne, Warszawa 2004.
  • Nitecka E., Obiedziński M., Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, Wyd. KAPA, Warszawa 2002.
  • Przybylska B., Mrożonki pełne natury, Poradnik Handlowca, nr 4, 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171238893

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.