PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 899 | 27--46
Tytuł artykułu

Kwasy tłuszczowe wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno

Warianty tytułu
The Fatty Acids of Selected Cold-pressed Vegetable Oils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Tłuszcze są jednym z podstawowych składników odżywczych i spełniają w organizmie człowieka wiele funkcji, w tym: są źródłem energii dla tkanek i organów, zwiększają smak żywności i dostarczają materiałów do budowy błon komórkowych. Tłuszcze są istotnym elementem diety, jednak mogą różnić się wpływem na zdrowie człowieka. Specyficzne, tłoczone na zimno oleje są cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Są one ważnym źródłem wartościowych dla człowieka kwasów tłuszczowych szeregu n-3. Oleje zawierające kwasy tłuszczowe z grupy n-3 i oleje zawierające GLA powinny być włączone do codziennej diety. Zawartość kwasu oleinowego C 18:1 jest najwyższa dla oleju z rokitnika - ok. 25%. Z żywieniowego punktu widzenia zawartość kwasu C 18:3 dla badanych olejów jest korzystna dla człowieka. Zawartość kwasu C 18:3 jest najwyższa dla oleju z lnu - ok. 51%. Profile kwasów tłuszczowych mogą służyć do klasyfikacji danego typu oleju ze względu na MUFA i PUFA. Do porównywania tłuszczów na oksydację prawdopodobnie będzie można wykorzystać wartości stosunków: Σ C 18:3 / C 18:1 oraz C 18:2 / Σ C 18:3. Stosunek sumy kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych Σ UFA/Σ SFA w badanych olejach wynosi od 2,03 (olej z rokitnika) do 13,16 (olej z pestek dzikiej róży). (abstrakt oryginalny)
EN
Fats are essential nutrients and perform many different functions in the human body. They are a source of energy for tissues and organs, increase the palatability of food, and provide building material for cell membranes. So fats are an essential component of the diet - however, their impact on human health may vary. Certain cold-pressed oils are a valuable source of fatty acids, including n-3 ones, which are beneficial for human health. Oils containing the fatty acid n-3 series and oils containing GLA should be included in one's daily diet. The content of oleic acid C 18:1 is the highest in buckthorn oil, at approximately 25%. The content of fatty acids C 18: 3 for the tested oils has nutritional benefits. At approximately 51%, the acid C 18:1 is the highest in flax oil. Fatty acid profiles can be used to classify a given type of oil by MUFA and PUFA. To compare the fats' susceptibility to oxidation, the following value relationships can be used: Σ C 18:3 / C 18:1 and C 18:2 / Σ C 18:3. The ratio of total polyunsaturated fatty acids to saturated Σ UFA / Σ SFA in the studied oils ranged from 2.03 (buckthorn oil) to 13.16 (wild rose oil). (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
27--46
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Abramowic H., Butinar B. i Nikolic V. [2007], Changes Occurring in Phenolic Content, Tocopherol Composition and Oxidative Stability of Camelina Sativa Oil during Storage, "Food Chemistry", nr 104.
  • Baydar H., Baydar N.G. [2005], The Effects of Harvest Date, Fermentation Duration and Tween 20 Treatment on Essential Oil Content and Composition of Industrial Oil Rose, "Industrial Crops and Products", nr 21.
  • Burnie G. [2005], Botanica. Rośliny ogrodowe, Könemann, Koln.
  • Byszewska I. [2006], W poszukiwaniu tradycji, "AgroSmak", nr 3.
  • Callan W., Johnson D.L., Westcott M.P., Welty L.E. [2007], Herb and Oil Composition of Dill: Effects of Crop Maturity and Plant Density, "Industrial Crops and Products", nr 25.
  • Determination of Omega-3 (n-3) and Omega-6 (n-6) Fatty Acid Composition in Evening Primrose Oil, Flax Seed Oil, Black Currant Oil, and Borage Oil [2011], "Restek Corporation", nr 1-4.
  • Dz.U. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr 10, poz. 14, z dnia 3 listopda 2006 r., w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 509/2006, Olej rydzowy, zał. 2.
  • Guliyev V.B., Gul M., Yildirim A. [2004], Hippophae Rhamnoides L.: Chromatographic Methods to Determine Chemical Composition, Use in Traditional Medicine and Pharmacological Effects, "Journal of Chromatography B", nr 812.
  • Gumustekin K. i in. [2010], Vitamin E and Hippophea Rhamnoides L. Extract Reduce Nicotin-induced Oxidative Stress in Rat Heart, "Cell Biochemistry and Function", nr 28(4), June.
  • Hongratanaworakit T. [2009], Relaxing Effect of Rose Oil on Humans, "Natural Product Communications", nr 4(2), February.
  • Jelińska M. [2005], Kwasy tłuszczowe - czynniki modyfikujące procesy nowotworowe, "Biuletyn Wydziału Farmacji", nr 1, AMW, Warszawa.
  • Jerzewska M. [1998], Praktyczne aspekty oznaczania składu kwasów tłuszczowych w olejach i tłuszczach, Materiały VI Konferencji Naukowej - "Postępy w technologii tłuszczów roślinnych", Rynia.
  • Kleine-Gunk B. [2010], Fitoestrogeny: łagodny sposób na okres przekwitania, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Kolanowski [2008], Dodatkowe źródła kwasów tłuszczowych omega-3 w żywieniu człowieka, SGGW, Warszawa.
  • Kolanowski W., Jaworska D., Weissbrodt J. [2007], Importance of Instrument and Sensory Analysis in the Assessment of Oxidative Deterioration of Omega-3 Long-chain Polyunsaturated Fatty Acid-rich Foods, "Journal of the Science of Food and Agriculture", vol. 87.
  • Kondratowicz-Pietruszka E. [2011], Charakterystyka profilu kwasowego olejów roślinnych bogatych w polinienasycone kwasy tłuszczowe, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 874, Kraków.
  • Krygier K. [1997], Minimalnie przetworzone tłuszcze jadalne, Materiały Konferencji Naukowej "Żywność minimalnie przetworzona", Akademia Rolnicza w Krakowie, Kraków.
  • Krygier K. [2008], Problemy bezpieczeństwa tłuszczów w Polsce, "Przemysł Spożywczy", nr 4.
  • Lee K.G., Shibamoto T. [2002], Determination of Antioxidative Potential of Volatile Extracts Isolated from Various Spices and Herbs, "Journal of Agricultural and Food Chemistry", nr 50.
  • Lopez-Martinez J.C. i in. [2004], Linolenic Acid Enrichment from Borago officinalis and Echium fastuosum Seed Oils and Fatty Acids by Low Temperature Crystallization, "Journal of Bioscience and Bioengineering", nr 5.
  • Łozińska K. i in. [2011], LenVitol. Olej lniany budwigowy nieoczyszczony. Dieta dr Budwig, Oleofarm Sp.z o.o., Pietrzykowice.
  • Matuszkiewicz W. [2006], Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Mińkowski K. [2002], Wykorzystanie olejów roślinnych bogatych w polinienasycone kwasy tłuszczowe o budowie trienowej jako składnik żywności funkcjonalnej - potrzeby i uwarunkowania (w świetle piśmiennictwa), "Tłuszcze Jadalne", t. 37, nr 3-4.
  • Ostasz L., Kondratowicz-Pietruszka E. [2011], Charakterystyka kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ocena poziomu wiedzy o ich działaniu zdrowotnym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 874, Kraków.
  • Overeem A. i in. [1999], Seed Oils Rich in Linolenic Acid as Renewable Feedstock for Environment-friendly Crosslinkers in Powder Coatings, "Industrial Crops and Products", nr 10.
  • Pisulewska E., Janeczko Z. [2008], Krajowe rośliny olejkowe, "Know-How" Piotr Kaczmarczyk, Kraków.
  • PN-EN ISO 5508:1996. Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych.
  • PN-ISO 5509:1996. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.
  • Rycielska J., Słowiński M. [2011], Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3, "Przemysł Spożywczy", nr 3.
  • Spurvey S.A., Shahidi F. [2000], Concentration of Gamma Linolenic Acid (GLA) from Borage Oil by Urea Complexation: Optimization of Reaction Conditions, "Journal of Food Lipids", nr 7.
  • Singh G. i in. [2006], Chemical Constituents, Antifungal and Antioxidative Potential of Foeniculum Vulgare Volatile Oil and Its Acetone Extract, "Food Control", nr 17.
  • Thurnhofer S., Vetter W. [2006], A GC-MS-SIM Method with Fatty Acid Ethyl Esters as Internal Standards for the Quantification of Fatty Acids as Methyl Esters, "4th Euro Fed Lipid Congress - Oils, Fats and Lipids for a Healthier Future", University of Madrid, Spain.
  • Walisiewicz-Niedbalska W. i in. [2000], Postępy w badaniach nad izomerami kwasu linolowego zawierającymi sprzężone wiązania podwójne, Materiały VIII Konferencji Naukowej "Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Technologia, analiza, produkt w nowym tysiącleciu", Podlesie k. Kroczyc.
  • Wroniak M., Krygier K. [2006], Oleje tłoczone na zimno, "Przemysł Spożywczy", nr 7.
  • Zagrodzki P. [2009], Kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci - przegląd literatury, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", t. 11, nr 3.
  • Zubr J. [1997], Oil-seed Crop: Camelina Sativa, "Industrial Crops and Products", nr 6.
  • Zubr J. [2003], Qualitative Variation of Camelina Sativa Seed from Different Locations, "Industrial Crops and Products", nr 17.
  • Zubr J., Matthäus B. [2002], Effects of Growth Conditions on Fatty Acids and Tocopherols in Camelina Sativa Oil, "Industrial Crops and Products", nr 15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171238935

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.