PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 236 | 23--32
Tytuł artykułu

Rozwój usług gastronomicznych w Polsce w latach 2005-2010

Warianty tytułu
Development of Catering Sector in Poland, 2005-2010
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest przedstawienie rosnącej roli usług gastronomicznych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych i wzrostu znaczenia tego sektora w dystrybucji żywności. Na rynku usług gastronomicznych nadal postępują zmiany przejawiające się między innymi zwiększającym się udziałem w strukturze rodzajowej restauracji oraz malejącej liczbie prostych form prowadzenia działalności, jak bary i punkty gastronomiczne. Pomimo obniżającej się ogólnej liczby placówek przychody z działalności, w tym z produkcji gastronomicznej, ciągle rosną, co jest wskaźnikiem coraz większego zaangażowania całego kanału usług gastronomicznych w dystrybucję żywności. Na tym tle podkreślono, że obserwuje się wzrost zainteresowania prowadzeniem działalności gastronomicznej w atrakcyjnych lokalizacjach, w symbiozie z innymi podmiotami gospodarczymi czy w ramach sieci franczyzowych. Jednocześnie zauważono, że działania podejmowane w tym sektorze muszą uwzględniać korzystne relacje z interesariuszami, a zwłaszcza powinny być nakierowane na najlepsze zaspokojenie potrzeb konsumentów, którzy nie tylko oczekują, ale wymagają usług na najwyższym poziomie. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper is to present increasing role of catering services in nutrition as well as in food distribution. The paper uses secondary sources of information such as data of the Central Statistical Office, Datamonitor Platform, other business reports and industry publications. Collected data were evaluated using comparative method. Catering sector in Poland is still transforming, what can be described by increasing number and share of restaurants and decreasing in case of simple forms as bars and catering points. In spite of decreasing trend in total number of catering units the turnover generated by this sector is increasing what indicate higher catering channels involvement in food distribution. Having this in mind, it was stated that location of catering activities in attractive places, operating in cooperation with other businesses or in network on the basis of franchises is becoming more interesting for investing. Additionally all activities should include creation of profitable relations with all partners and they should be aimed at satisfying evolving needs of consumers, who not only expect, but also demand the highest quality services. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
23--32
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • ARSS, 2012, Raport o franczyzie w gastronomii 2012, http://www.arss.com.pl/pl/publikacje/318-raport-o-franczyzie-w-gastronomii-2012 [dostęp: 29.05.2012],
  • Baranowska-Skimina, A., 2012, Rynek HoReCa w Polsce 2011, http://www.egospodarka.pl/79965,Rynek-HoReCa-w-Polsce-2011,1,39,1.html [dostęp: 29.05.2012].
  • Borowska, I., 2012, Lokalizacja (prawie) idealna, Nowości Gastronomiczne, nr 5.
  • Cordice, A., Zabrocki, R., 2010, Analiza porównawcza zachowań konsumentów polskich i angielski na rynku usług żywieniowych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 65.
  • Datamonitor, 2010a, Foodservice in Poland. Industry Profile, Datamonitor, London.
  • Datamonitor, 2010b, Profit foodservice in Poland. Industry Profile, Datamonitor, London.
  • Dąbrowska, A., 2011, Consumer Behavior in the Market of Catering Services in Selected Countries of Central-Eastern Europe, British Food Journal, vol. 113, no. 1.
  • Figee, E., Oortwijn, M., 2004, High Pressure Vooking. European Foodservice Market Matures while Value Chain Dynamics Just Start, The Cap Gemini Ernst & Young Group, Utrecht.
  • GUS, 2006, Rocznik statystyczny 2005, GUS, Warszawa.
  • GUS 2011a, Budżety gospodarstw domowych 2010, GUS, Warszawa.
  • GUS, 2011b, Mały rocznik statystyczny 2010, GUS, Warszawa.
  • IPSOS, 2011, Rzadziej jemy poza domem, http://www.ipsos.pl/trendy-w-zwyczajach-zywieniowych-Polakow-2011 [dostęp: 30.05.2012],
  • Jacewicz, K., 2012, Naczynia połączone, wydanie specjalne Nowości Gastronomicznych i Świata Hoteli, nr 1.
  • Karwowski, J., Grzesiak, A., Witek, J., 2008, Ulice handlowe w centrum miasta - nowe spojrzenie wobec konkurencji centrów handlowych, Handel Wewnętrzny, nr 3.
  • Kwiatkowska, E., Levytska, G., 2009, Rynek usług gastronomicznych w Polsce na początku XXI wieku, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Levytska, G., 2011, Usługi gastronomiczne - znaczenie i tendencje rozwoju, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Lisicki, G. 2012, Restauracja hotelowa - jeść czy uciekać?, Food Service, nr 3.
  • Michalski, E., 2004, Marketing podręcznik akademicki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Owczarek, K., 2011, Gastronomia wizytówką hotelu, Świat Hoteli, nr 1.
  • Uszyński, M., 2012, Zmiany na rynku dostawców sprzętu gastronomicznego, Wydanie specjalne Nowości Gastronomicznych i Świata Hoteli, nr 1.
  • Witak, A., 2007, Spadek czy wzrost, Food Service, nr 4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171240403

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.