PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 236 | 199--210
Tytuł artykułu

Kształtowanie się wydatków na restauracje i hotele w gospodarstwach domowych w Polsce

Warianty tytułu
Trends in Expenditures on Restaurants and Hotels in Households, Separated by Socio-Economic Groups of Population in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu była analiza kształtowania się wydatków na restauracje i hotele w latach 1999-2010 oraz przedstawienie ich prognozy na lata 2011-2013 w gospodarstwach domowych, wyodrębnionych według grup społeczno-ekonomicznych ludności w Polsce. Określono ponadto elastyczność dochodową popytu na usługi gastronomiczne i hotelarskie, a także ich preferencje konsumpcyjne. W latach 1999-2010 występowało znaczne zróżnicowanie wydatków na restauracje i hotele według grup społeczno-ekonomicznych ludności. Największym udziałem w swoim budżecie i największymi skłonnościami do wydatków na restauracje i hotele charakteryzowały się gospodarstwa domowe utrzymujące się z pracy na własny rachunek oraz pracowników na stanowiskach nierobotniczych, najmniejszym natomiast rolników, co może świadczyć o małym nasyceniu polskich terenów wiejskich lokalami gastronomicznymi i hotelowymi. (abstrakt oryginalny)
EN
The main aim of this paper was to analyze trends in expenditures on restaurants and hotels between 1999 and 2010 and to present their forecasts for the years 2011-2013 in households, selected according to socio-economic groups of the population in Poland. The income elasticity of demand for expenditures on restaurants and hotels as well as their consumer preferences were also identified. Between 1999 and 2010 there was considerable variation in expenditure on restaurants and hotels according to socio-economic groups of the population. The largest share of their budgets and the largest tendency to spend on restaurants and hotels were characterized by households of the self-employed and of employees in non-manual labour positions and the least - by the farmers' households; this may indicate a low saturation of Polish rural areas and in dining places and hotels. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
199--210
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Budżety gospodarstw domowych w 1999 r., 2000-2010, GUS, 2000-2011, Warszawa.
  • Gulbicka, B., 2000, Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku, Studia i Monografie, IERiGŻ, Warszawa.
  • Królikowski, Z., 2010, Wydatki na hotele i restauracje, kulturę i rekreację w gospodarstwach domowych w latach 1998-2008, Oeconomica, vol. 284 (61), Folia Pomerartae Universitatis Technologiae Stetinensis.
  • Kurzawa, I., Wysocki, F., 2007, Ekonometryczna analiza preferencji konsumpcyjnych artykułów żywnościowych według wykształcenia głowy gospodarstwa domowego, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Taksonomia 14, Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania, Wrocław.
  • Kurzawa, I., Wysocki, F., 2009, Wybrane modele ekonometryczne w badaniach dochodowej elastyczności popytu konsumpcyjnego, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 47, Taksonomia 16, Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania, Wrocław.
  • Mały rocznik statystyczny Polski, 2011, GUS, Warszawa.
  • Marciniak, S., 2005, Makro- i mikroekonomia. Podstawowe problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Poczta, W., Michota-Katulska, E., 2007, Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
  • Stańko, S., 1999, Prognozowanie w rolnictwie, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.
  • Welfe, W., 1978, Ekonometryczne modele rynku. Modele konsumpcji, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Wysocki, F,, Kurzawa, I., 2002, Analiza kształtowania się konsumpcji żywności w Polsce w ujęciu terytorialnym w: Poczta, W., Wysocki, F. (red.), Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
  • Zeliaś, A., Pawełek, B., Wanat, S., 2003, Prognozowanie ekonomiczne. Teoria, przykłady zadania, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171241251

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.