PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | nr 4 | 61--70
Tytuł artykułu

Uwarunkowania akceptacji konsumenckiej pieczywa jasnego wzbogaconego w błonnik

Warianty tytułu
Determinants of Consumers' Acceptance of White Bread Enriched with Dietary Fibre
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badania było określenie akceptacji konsumenckiej pieczywa jasnego wzbogaconego w błonnik i jej uwarunkowań. W 2011 roku zrealizowano badanie ankietowe na próbie reprezentatywnej dla ogółu populacji Polski, obejmującej 1000 dorosłych osób. Ponad 2/5 badanych znało i spożywało pieczywo jasne wzbogacone w błonnik. Około 1/5 badanych nie wykazywała zainteresowania spożywaniem pieczywa jasnego wzbogaconego w błonnik. Zainteresowanie badanych osób pieczywem jasnym wzbogacanym w błonnik było warunkowane przede wszystkim akceptacją błonnika jako dodatku do żywności, znajomością pieczywa jasnego wzbogaconego w błonnik, poglądami na temat korzyści i ryzyka związanego z taką zmianą w produkcie. Wzrost spożycia produktu wymaga zatem dostarczenia informacji konsumentowi o produkcie i jego wpływie na zdrowie. (abstrakt oryginalny)
EN
An aim of the study was to define consumer acceptance of white bread fortified with dietary fibre and its determinants. A survey was carried out in 2011 on a nationwide representative sample of 1000 adult Poles. More than two-fifths of them were familiar and consumed white bread enriched with dietary fibre. Approximately one-fifth of respondents did not show an interest in its consumption. More positive opinions confirming the greater acceptance of food fortified with dietary fibre, perception of benefits and being familiar and experienced with product were accompanied by a greater acceptance of white bread fortified with fibre. Consumers' interest in white bread enriched with dietary fibre was determined by acceptance of fibre as the ingredient added to food, familiarity and experiences with product, opinions on benefits and risks associated with such a change in white bread. The increase of consumption of the product might be achieved by delivering to the consumer information on the product and its impact on health. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
61--70
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Ares G., Gámbaro A. (2007), Influence of gender, age and motives underlying food choice and perceived healthiness and willingness to try functional foods, "Appetite", No. 49.
  • Baixauli R., Salvador A., Hough G., Fiszman S. M. (2008), How information about fibre (traditional and resistant starch) influences consumer acceptance of muffins, "Food Quality and Preference", No. 19.
  • Carrillo E., Várela P., Fiszman S. (2012), Effects of food package information and sensory charac¬teristics on the perception of healthiness and acceptability of enriched biscuits, "Food Research International", No. 48.
  • Carrillo E., Várela P., Salvador A., Fiszman S. (2011), Main factors underlying consumers' food choice: A first step for the understanding of attitudes toward "healthy eating", "Journal of Sensory Studies", No. 24.
  • Cox D. N., Koster A., Russell C. G. (2004), Predicting intentions to consume functional foods and supplements to offset memory loss using an adaptation of protection motivation theory, "Appetite", No. 33.
  • Dean M., Shepherd R., Arvola A., Vassallo M, Winkelmann M., Claupein E. Láriteenmaki L., Raats M. M, Saba A. (2007), Consumer perception of healthy cereal products and production methods, "Journal of Cereal Science", No. 46.
  • Devcich D. A., Pedersen I. K., Petrie K. J. (2007), You eat what you are: modern health worries and the acceptance of natural and synthetic additives in functional foods, "Appetite", No. 48.
  • Dewettinck K., Van Bockstaele F., Kuhne B., Van de Walle D., Courtens T. M., Gellynck X. (2008), Nutritional value of bread. Influence of processing, food interaction and consumer perception, "Journal of Cereal Science", No. 48.
  • Fischer A. R. H., Frewer L. J. (2009), Consumer familiarity with foods and the perception of risks and benefits. "Food Quality and Preferences", No. 20.
  • Grunert K., Wills J. M., Fernandez-Celemin L. (2010), Nutrition knowledge, and use and understanding of nutrition information on food labels among consumers in the UK, "Appetite", No. 55.
  • Heenan S. P., Dufour J. P., Hamid N., Harvey W., Delahunty C. M. (2008), The sensory quality of fresh bread: Descriptive attributes and consumer perceptions, "Food Research International", No. 41.
  • Jeżewska-Zychowicz M., Babicz-Zielińska E., Laskowski W. (2009), Konsument na rynku nowej żywności. Wybrane uwarunkowania spożycia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Ronteltap A., Van Trijp J. C. M., Renes R. J., Frewer L. J. (2007), Consumer acceptance of technology-basedfood innovations: Lessons for the future of nutrigenomics, "Appetite", No. 49.
  • Saba A., Vassallo M., Shepherd R., Lampila R, Arvola A., Dean ML, Winkelman M., Claupein E., Lahteenmaki L. (2010), Country-wise differences in perception of health-related messages in cereal-based food products, "Food Quality and Preferences", No. 21.
  • Siegrist M., Stampili N., Kastenholz H. (2008), Consumers' willingness to buy functional foods. The influence of carrier, benefit and trust, "Appetite", No. 51.
  • Urala N., Lahteenmaki L. (2007), Consumers' changing attitudes towards functional foods, "Food Quality and Preferences", No. 18.
  • Verbeke W., Sioen I., Pieniak Z., Van Camp J., De Henauw S. (2005), Consumer perception versus scientific evidence about health benefits and safety risks from fish consumption, "Public Health Nutrition", No. 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171242187

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.