Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Innovations of the organization management. Case study of the Hotel PURO in Wrocław
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł przybliża zagadnienie dotyczące innowacji w hotelarstwie oraz pokazuje, że nowoczesne hotele udostępniają swoim gościom coraz to bardziej zaawansowane innowacje technologiczne i usługowe. Przykład Hotelu PURO udowadnia, że przedsiębiorstwa usługowe, nie tylko hotelarskie, powinny dążyć do tego, aby wyróżniać się na rynku poprzez wprowadzanie w swojej organizacji innowacyjnych rozwiązań i działań, odpowiednich dla "nowoczesnych" klientów.(abstrakt oryginalny)
The article brings the issue of the innovation in the hotel trade and also shows that modern hotels provide to their guests more and more advanced service and technological innovations. Example of Hotel PURO shows that all service companies, not only hotel oriented, should seek to stand out in the market by implementing innovative solutions and actions, which will be suitable for "modern" customers.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
185--195
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
- Brojak-Trzaskowska M., Wybrane zagadnienia nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2005.
- Dominik P., Drogoń W., Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego, Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa 2009.
- Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego, red. H. Górska-Warsewicz, E. Świstak, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2009.
- Hjalager A.M., A review of innovation research in tourism, "Tourism Management" 2010, Vol. 31.
- Hotelarstwo: usługi - eksploatacja - zarządzanie, red. A. Panasiuk, D. Szostak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
- http://goldenline.pl.
- Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji, red. W. Janasz, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2011.
- Kożuch B., Nauka o organizacji, CeDeWu, Warszawa 2007.
- Łopatka I., Odbiorca lubi ładnie, "Marketing w Praktyce" 2012, nr 1.
- Nawrocka E., Oparka S., Hotel w XXI wieku: zarządzanie w warunkach globalizacji, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania, Wrocław 2007.
- Penc J. Sztuka skutecznego zarządzania: kierowanie firmą z myślą o jutrze i procesach integracji z Unią Europejską, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005.
- Podstawy i metody zarządzania: wybrane zagadnienia, red. E. Weiss, VIZJA PRESS&IT, Warszawa 2008.
- Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie, red. B. Filipiak, A. Panasiuk, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
- Samoobsługa, "Hotelarz" 2012, nr 4.
- Sarniak M., Najnowsze technologie w hotelach, "Hotelarz" 2010, nr 10;
- Sudoł S., Przedsiębiorstwo, PWE, Warszawa 2006.
- Szafrański A., Hotele prawie samoobsługowe, Hotelarstwo 2010, nr 11-12.
- Usługi w Polsce - nauka, dydaktyka i praktyka wobec wyzwań przyszłości, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 497, Ekonomiczne Problemy Usług nr 20, tom II, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2008.
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych, DzU 2004, nr 223, poz. 2268 z późn. zm.
- Witkowski Cz., Hotelarstwo: część I - podstawy hotelarstwa, Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa 2007.
- Wrocław: pierwszy PURO Hotel, "Hotelarz" 2011, nr 4.
- www.abchotelu.pl.
- www.instytut.info. www.naukaigospodarka.pl. www.wroclaw.purohotel.pl. Zarządzanie: teoria i praktyka, red. A.K. Koźmiński, W. Piotrowski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004. Złote czasy dla tanich hoteli, "Wiadomości Turystyczne" 2010, nr 14.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171242197