PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 237 | 95--105
Tytuł artykułu

Analiza przestrzennego zróżnicowania cen detalicznych wybranych produktów żywnościowych w Polsce w latach 2005-2010

Warianty tytułu
Analysis of Spatial Variation in Retail Prices of Selected Food Products in Poland in Years 2005-2010
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Podjęta w niniejszym artykule problematyka dotyczy przestrzennego zróżnicowania cen detalicznych wybranych artykułów żywnościowych w Polsce. Do szczegółowych badań wytypowano osiem artykułów żywnościowych, które są podstawowymi produktami kupowanymi przez konsumentów. Zaprezentowano dane liczbowe zarówno w ujęciu całego kraju, jak i w przekroju regionalnym. Podstawowy zakres czasowy analiz obejmował lata 2005-2010. W pracy przedstawiono również porównania siły nabywczej przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w odniesieniu do wybranych artykułów żywnościowych w zakresie przestrzennym badań. Jak wynika z analiz, poziomy i dynamika cen podstawowych produktów żywnościowych w Polsce wykazują duże zróżnicowanie terytorialne. Pomimo wyraźnego wzrostu cen wybranych do badań artykułów żywnościowych w analizowanych latach siła nabywcza przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto wzrosła w odniesieniu do sześciu z ośmiu badanych produktów. (abstrakt oryginalny)
EN
Issues undertaken in this article, concerns the spatial variation in retail prices of selected food products in Poland. For detailed studies were selected eight food items, which are the basic products bought by the consumers. Numerical data was presented both from the depiction of whole country and by regions. The basic time range of analysis was covering the years 2005-2010. The work also presents a comparison of purchasing power of the average monthly gross salary for selected food products in the field of space research. As results from the analysis, the levels and dynamics of prices of basic food products in Poland show a great territorial diversity. Despite a clear increase in prices of food products selected for research in the analyzed period, the purchasing power of the average monthly gross wages increased in relation to six of eight products under research. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--105
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Bank Danych Regionalnych, www.stat.gov.pl/bdl/app/strona.html?p_name=indeks.
  • GUS, Budżety gospodarstw domowych w 2010 r., Warszawa 2011, s. 112-113.
  • Ostasiewicz, W., 2011, Badania statystyczne, Wolters Kluwer, Warszawa, s. 202-209.
  • Piwowar, A., 2012, Zróżnicowanie cen detalicznych artykułów żywnościowych w Euroregionie Nysa, Roczniki Naukowe SERiA.
  • Urban, S., Szlachta, K., 2002, Ekonomika i organizacja handlu żywnością, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław, s. 7.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171242757

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.