PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 3 Rola przedsiębiorczości w aktywizacji gospodarczej | 220--224
Tytuł artykułu

Wpływ innowacyjności na efektywność współczesnych przedsiębiorstw

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
An Impact of an Entrepreneurship on a Performance of Modern Companies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Efektywność organizacji nie jest pojęciem jednoznacznym. Można znaleźć różne podejścia do jej istoty, sposobu wyrażania i mierzenia. W polskiej literaturze z zakresu teorii organizacji i zarządzania to pojęcie jest bardzo szeroko stosowanie. Niektórzy zastępują je terminem "sprawność" (Pszczołowski 1978). Zdaniem J. Zieleniewskiego (1972), na sprawność składają się skuteczność i korzyść, rozumiana także jako ekonomiczność (Zieleniewski 1972). T. Kotarbiński (1965), oprócz skuteczności i ekonomiczności, wymienia jeszcze: prostotę, udatność, czystość, energiczność, dokładność, pewność, niezawodność - jako cechy sprawności. Niezwykle istotnym czynnikiem, który przyczynia się do wzrostu efektywności organizacji, jest innowacyjność. Termin ten, dotychczas bardzo rzadko stosowany, coraz częściej jest używany w literaturze przedmiotu nie tylko z zakresu zarządzania, ekonomii czy marketingu, ale także w codziennym słownictwie. (fragment tekstu)
EN
The term of innovation is a supplement to such fields as economics, psychology and marketing. There is a conviction among scientists that structuralized innovation is institutionalization and sanctioning in the organizing structure which is constantly tending to offer purchasers new and "better products". It is also thought that innovation is a creation of a new and valuable phenomenon on the assumption a certain level of personal financial and social risk, but also with an assumption financial compensation or satisfaction. The main problem with introducing research in an enterprise is an existing gap between the stage of research and using commercial projects. This gap should be filled and this is the task of the firms that specialize in supporting the development. In our times innovation is an indispensable element of the activity of all enterprises in the area of competitiveness. A lot of academic publications have been adressed to this issue, the present article is a reference to the discussion on this problem. (original abstract)
Twórcy
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II w Lublinie, Polska; Wydział Zamiejscowy Nauk o Społeczeństwie w Stalowej Woli; Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu
Bibliografia
  • 1. Ansoff H.J., 1985, Zarządzanie strategiczne, PWE, Warszawa.
  • 2. Bogdaniecki J., 1998, Zarządzanie innowacjami, SGH, Warszawa.
  • 3. Ciupa S.W., 1997, Umowa o zakazie konkurencji w prawie pracy, C.H. Beck, Warszawa.
  • 4. Kasprzyk S., 1980, Innowacje od koncepcji do produkcji, CRZZ, Warszawa.
  • 5. Kotarbiński T., 1965, Traktat o dobrej robocie, Ossolineum, Wrocław.
  • 6. Kotler P., 1999, Marketing. Analiza. Planowanie. Wdrażanie i kontrola, Wyd. Felberg SJA, Warszawa.
  • 7. Koźmiński A.K., Piotrowski W., 1998, Zarządzanie - teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • 8. Koźmiński A.K., 1999, Zarządzanie - teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • 9. Machaczka J., 1998, Zarządzanie rozwojem organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.
  • 10. Okoń-Hordyńska E., 1998, Narodowy system innowacji w Polsce, AE, Katowice.
  • 11. Penc J., 1995, Strategia zarządzania, Placet, Warszawa.
  • 12. Poznański K., 1979, Innowacje w gospodarce kapitalistycznej, PWN, Warszawa.
  • 13. Pszczołowski T., 1978, Mała encyklopedia prakseologii i teorii organizacji, Ossolineum, Wrocław.
  • 14. Stawiasz E., 1999, Innowacje a mała firma, Wydawnictwo Uniwersyteckie, Łódź.
  • 15. Stoner J.A.F., 1998, Kierowanie, PWE, Warszawa.
  • 16. Targalski J., 1999, Przedsiębiorczość i rozwój firm, AE, Kraków.
  • 17. Zieleniewski J., 1972, Organizacja i zarządzanie, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171244563

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.