PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 1 (8) | 17--25
Tytuł artykułu

Bottled Waters as a Source of Minerals

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wody butelkowane jako źródło składników mineralnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem niniejszej pracy była ocena zawartości wybranych związków mineralnych w wodach butelkowanych (naturalnych wodach mineralnych i wodach źródlanych) oraz porównanie uzyskanych wyników z wartościami deklarowanymi przez producentów. Ocenie poddano dziewiętnaście wód butelkowanych dostępnych na rynku. W badanych produktach dokonano oceny zawartości takich makroelementów, jak: wapń, magnez, sód i potas. Zawartość makroelementów w postaci jonów w badanych próbkach wód butelkowanych oznaczono techniką płomieniowej spektrometrii absorpcji atomowej. Uzyskane wyniki badań wód butelkowanych występujących na rynku wskazują na duże zróżnicowanie w zawartości takich składników mineralnych, jak: wapń, magnez, sód, potas. Zróżnicowanie to stwierdzono nie tylko pośród różnych rodzajów naturalnych wód butelkowanych, lecz również w obrębie jednego rodzaju produktów. Ponadto oznaczone zawartości poszczególnych kationów znacznie się różnią od tych deklarowanych przez producenta. Największe niezgodności stwierdzono w przypadku zawartości jonów magnezu, gdzie w około 80% badanych próbek rzeczywista zawartość tych jonów była niezgodna z deklarowaną przez producenta. Uzyskane wyniki badań dają także cenne informacje konsumentom, którzy powinni być świadomi, że nie każda woda butelkowana jest jednakowo cennym źródłem oznaczanych związków mineralnych.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study was to determine the content of minerals in bottled waters (natural mineral water and spring water) and compare the results with information declared by the manufacturers. Nineteen types of bottled natural waters available on the local market were examined with flame atomic absorption spectrometry. The results of analyses of bottled waters available on the market showed significant differences in the concentration of the minerals. These differences depended not only on type of the water but was found within one type of product. In addition, the concentrations of the cations under study differed significantly from the values declared by the manufacturers. The biggest discrepancy was detected in the concentration of magnesium ions; in this case, the actual content was incompatible with the declared by the manufacturer one in about 80% of tested samples. These results give also valuable information for consumers, which should be conscious that not every bottled water, it is alike valuable source minerals.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
17--25
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Hoffmann M., Polish natural mineral waters as a source of mineral components in diet, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2007, no. 1/2(34), s. 348-353 (in Polish).
  • Kluska M., Analysis of the chosen components of mineral waters with isotachophoreic method, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2005, no. 3, s. 253-257 (in Polish).
  • Kochański J.W., Natural bottled mineral, spring and table waters, "Rehabiltacja i Praktyka" 2007, no. 3, s. 44-49 (in Polish).
  • Korczyński M., Sale of mineral water, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2009, no. 6, s. 13-14.
  • Kowalczuk I., Young food consumers, "Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria" 2007, vol. 6(1), s. 95-105 (in Polish).
  • Kowalski P., Olędzka I., Plenis A., Bączek T., Electrophoretic determination of cations: sodium, potassium, calcium and magnesium in bottled mineral water, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2011, vol. 44, no. 3, s. 347-350 (in Polish).
  • Latour T., Distinctiveproperties of natural waters - mineral and spring, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2006, no. 7-8, s. 70-71 (in Polish).
  • Motyka G., Characteristics and classification of Polish natural mineral waters, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2000, no. 7, s. 14-17 (in Polish).
  • Nosecka B., The market of waters in individual containers in Poland, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny" 2009, no. 6, s. 12-13 (in Polish).
  • Orłowska A., The market of mineral water in Poland, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2010, no. 6, s. 10-11 (in Polish).
  • Regulation of the Minister of Health of 31st March 2011 on Natural mineral, spring and table waters, DzU z 7 maja 2011 r., nr 85, poz. 446.
  • Rutkowski W., Year 2009 in the bottling industry of natural waters in containers and non-alcoholic beverages, "Źródło. Wody Mineralne i Napoje" 2010, no. 1, s. 4-7 (in Polish).
  • Szczepaniak B., Górecka D., Jędrusek-Golińska A., Nutritional preferences children at pre-school age, "Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria" 2002, vol. 1, no. 2, s. 101-107.
  • Śmigiel-Papińska D., Wójciak R., Krejpcio Z., Mineral waters as a source of calcium and magnesium, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2001, vol. 24, no. 2, s. 105-109 (in Polish).
  • Whitside P., Miner B., Pye Unicam Atomic Absorption Data Book, Pye Unicam LTD., Cambridge, England 1984.
  • Wojtaszek T., The importance of components of mineral for human health, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2001, no. 6, s. 18-19 (in Polish).
  • Wojtaszek T., Prophylactic-health action of mineral waters, "Journal of Elementology" 2006, vol. 11(1), s. 119-126 (in Polish).
  • Żelazna K., Kowalczuk I., Behaviour of young consumers in the market for soft drinks, "Acta Scientiarum Polonorum Economia" 2003, vol. 2, no. 1, s. 127-134 (in Polish).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171251643

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.