PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 3 | 24--31
Tytuł artykułu

Traditional Cuisine, a Major Factor to Help Promote Romanian Sustainable Tourism

Warianty tytułu
Tradycyjna kuchnia głównym czynnikiem w promocji rumuńskiej turystyki zrównoważonego rozwoju
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Rumunia ma znaczący potencjał turystyczny. Prawdziwi miłośnicy turystyki pragną przemierzać rumuńskie terytoria, korzystając jednocześnie z regionalnej, tradycyjnej oferty gastronomicznej. Połączenie turystyki z tradycyjną rumuńską kuchnią stanowi o atrakcyjności i zróżnicowaniu rumuńskiej oferty. Rumuńska kuchnia na przestrzeni wieków zachowała swoją oryginalność smaku, zapachu, koloru i zestawień. Współczesna kuchnia rumuńska, mimo wpływów zewnętrznych, zatrzymała smaki tradycyjnych potraw oraz rodzime technologie i surowce. Tradycyjna kuchnia była przekazywana z pokolenia na pokolenie, włączając specyficzne metody przygotowywania, smaki i sposób konsumpcji. Żyjąc w "wieku fast foodów" turyści poszukują "gastronomicznej symfonii" - prawdziwej sztuki kulinarnej, opartej na tradycyjnym, "chłopskim jadle". Pojęcie zrównoważonej turystyki rozciąga się na wszystkie jej formy, w szczególności na turystykę gastronomiczną. Interpretacja zrównoważonej turystyki pozostaje jednak niejasna - w pewnych przypadkach trudno jest rozstrzygnąć co jest zrównoważoną turystyką, a co - nie. Artykuł skupia się na relacji pomiędzy zrównoważoną turystyką i tradycyjną kuchnią rumuńską, naświetlając wysiłki w promowaniu sztuki kulinarnej, szczególnie tradycyjnych produktów rumuńskich. (abstrakt oryginalny)
EN
Romania has a rich and generous tourism potential. Authentic tourism lovers in their desire to cross Romanian territory and to know it in its depth will be greeted by traditional gastronomic offer, "seasoned" with different customs and traditions. Combining tourism activity with traditional Romanian cuisine will complete the Romanian tourism offer, making it more attractive and various. Romanian cuisine managed over the time to maintain originality, while transmitting tastes, aromas, colours, combinations and matching, enriching and refining foods that make the present Romanian cuisine. Romanian cuisine, although he suffered cuisine influences of other nations kept unaltered the taste of traditional food, preparation modality - mainly based on traditional technologies and indigenous raw materials. Traditional cuisine has been passed down from generation to generation, including specificity, method of preparation, taste and flavour as well as the way of consumption. Living in a "fast food" era the increasingly unattractive rediscovery of culinary art, food and rural cuisine are all fleeting interpretations of some monumental "gastronomic symphony" that tourists are willing and expect. The notion of sustainable tourism has expended to cover all forms of tourism of development and economic activities including gastronomic tourism. The interpretation of the concept of sustainable tourism remains vague and a number of different approaches have been proposed in an effort to define what constitutes sustainable tourism and what not. Our article focuses on the relationship between sustainable tourism and traditional Romanian cuisine, highlighting efforts to promote the culinary arts and especially traditional Romanian products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
24--31
Opis fizyczny
Twórcy
  • The Bucharest University of Economic Studies, Romania
  • University Constantin Brancusi of Tg-Jiu, România
  • The Bucharest University of Economic Studies, Romania
Bibliografia
  • [1] Alibabić V. et al.(2012) Traditional diets of Bosnia and the representation of the traditional food in the cuisine field. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 46, 1673-1678.
  • [2] Alonso A.D., Liuc Yi. (2011) The potential for marrying local gastronomy and wine: The case of the 'fortunate islands'. International Journal of Hospitality Management, 30 (4), 974-981.
  • [3] Efstathios Z.P., et al. (2013) Types of traditional Greek foods and their safety. Food Control, 29(1), 32-41.
  • [4] Gheorghe G., Nistoreanu, P. (2012) An empirical approach to traditional products from Europe comparedto the traditional ones from Romania, Forum geografie. Studii di cercetări de geografie di protectia mediului. Vol. XI, Supplementary Issue, pp. 12-15.
  • [5] Guerrero L. et al. (2010) Perception of traditional food products in six European regions using free word association. Food Quality and Preference, 21 (2), 225-233.
  • [6] Lawrence W. Lan et al. (2012) Promoting Food Tourism with Kansei Cuisine Design. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 40, 609-615.
  • [7] Navarro V. et al. (2012) Cooking and nutritional science: Gastronomy goes further; International Journal of Gastronomy and Food Science, 1(1) 37-45.
  • [8] www.traditiisibiene.ro/revista.html?obj_id=l 17 Accessed 31 May 2013.
  • [9] www.deltagastronomia.wordpress.com/ Accessed 31 May 2013.
  • [10] http://www.traditionalromanesc.ro/c_retete.html Accessed 31 May 2013.
  • [11] http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/bucataria-romaneasca. Accessed 31 May 2013.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171252225

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.