PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 3 | 144--152
Tytuł artykułu

Rheological Properties of Selected Body Lotions

Warianty tytułu
Właściwości reologiczne wybranych balsamów do ciała
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy badano wpływ temperatury na właściwości reologiczne wybranych balsamów do ciała. Pomiary przeprowadzono w zakresie temperatur od 22 do 42oC. Otrzymane dane doświadczalne opisywano z wykorzystaniem relonogicznego modelu zaproponowanego przez Ostwalda de Waele'go. Zaobserwowano, że w całym badanym zakresie temperatur wszystkie badane próbki wykazują właściwości płynów nieniutonowskich. Stwierdzono, że balsamy do ciała można sklasyfikować jako płyny pseudoplastyczne w każdej temperaturze. Wartość lepkości pozornej badanych balsamów do ciała maleje nieliniowo ze wzrostem temperatury. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work we have studied the effect temperature on rheological properties of several samples of body lotions. The measurements were carried out over the temperature range between 22 and 42oC. Our experimental data were described in terms of rheological model proposed by Ostwald and de Waele. It was observed that all samples exhibit a non-Newtonian behavior over the temperature range tested. It was found that the body lotions can be classified as a pseudoplastic fluid at each temperature. Moreover, the value of the apparent viscosity of the tested body lotions nonlinearly decreases with the increase in temperature. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
144--152
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Gilka J.D.. Zieliński R. (2010) Effect of temperature on rheological properties of mayonnaises. Polish J. Commodity Sci., 1 (22), 71-80.
  • [2] Maciejewska P., Zieliński R. (2009) Effect of temperature on rheological properties of cosmetic creams. Polish J. Commodity Sci., 2 (19), 82-88.
  • [3] Susło E., Zieliński R. (2012) Rheological properties of selected cosmetic creams, in: Czynniki determinujące jakość produktów i procesów (in Polish). К. Wybieralska (ed.). Poznan University of Economics, pp. 32-46.
  • [4] Ostwald W. (1925) Über die Geschwindigkeitsfunktion der Viskosität Disperser Systeme I. Kolloid Z., 36, 99-117.
  • [5] De Waele A (1923) Viscometry and plastometry. J. Oil Colour Chem. Assoc., 6, 33-68.
  • [6] De Le vie R. (1999) Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver. J. Chem. Educ., 76 (11), 1594-1598.
  • [7] De Levie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171252997

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.