PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 4 | 58--63
Tytuł artykułu

The Evaluation of Quality of Manuka Honeys in Comparison with Polish Requirements

Warianty tytułu
Ocena jakości miodu manuka w odniesieniu do polskich standardów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem niniejszej pracy była ocena cech organoleptycznych oraz wybranych parametrów fizykochemicznych miodów manuka dostępnych na rynku polskim i porównanie ich z aktualnie obowiązującymi wymaganiami. Ocenie poddano 4 rodzaje miodów manuka, różniące się między sobą zawartością metyloglioksalu (MGO), oznaczone jako MGO 100, 250, 400 i 550, zawierające odpowiednio minimum 100, 250, 400 i 550 mg metyloglioksalu w 1 kg. Badania wykazały, iż wartości większości parametrów fizykochemicznych miodów manuka mieszczą się w granicach określonych w Rozporzadzeniu MRiRW dla polskich miodów odmianowych, jedynie zawartość sacharozy oraz zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie przekraczają normy. Zawartość MGO wpływa istotnie na większość parametrów fizykochemicznych miodów manuka. Jakość tych miodów można uznać za zadowalającą. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study was to evaluate the organoleptic and physicochemical parameters selected manuka honeys available on the Polish market and to compare them with current requirements. Four manuka honey types were evaluated, different from each other by content of methylglyoxal (MGO), designated MGO 100, 250, 400 and 550, respectively containing at least 100, 250, 400 and 550 mg methylglyoxal in 1 kg. Studies have shown that the majority of the physicochemical parameters of manuka honey are within the limits set out in Regulation of Polish Ministry of Agriculture for varietal honeys, only the sucrose content and the content of water-insoluble substances exceed the standard. The content of MGO significantly affect most of the physicochemical parameters of manuka honey. The quality of these honeys can be considered a satisfactory. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
58--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • [1] Fearnley L., Greenwood D.R., Schmitz M., Stephens J.M., Schlothauer R.C., Loomes K.M. (2012) Compositional analysis of manuka honeys by high-resolution mass spectrometry: Identification of manuka-enriched archetypal molecule. "Food Chemistry", 132, 948-953.
  • [2] Jenkins R., Burton N., Cooper R. (2011) Effect of manuka honey on the expression of universal stress protein A in meticillin-resistant Staphylococus aureus. "International Journal of Antimicrobial Agents", 37, 373-376.
  • [3] Visavadia В.G., Honeysett J., Danford M.H. (2008) Manuka honey dressing: An effective treatment for chronic wound infections. "British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery", 46, 55-56.
  • [4] Lin S.M., Molan P.C. (2010) The post-antibiotic effect of manuka honey on gastrointestinal pathogens. "International Journal of Antimicrobial Agents", 36, 467-468.
  • [5] Bardy J., Molassiotis A., David Ryder W., Mais K., Sykes A., Yap В., Lee L., Kaczmarski E., Slevin N. (2012) A double-blind, placebo controlled, randomized trial of active manuka honey and standard oral care for radiation-induced oral mucositis. "British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery", 50, 221-226.
  • [6] Sato T., Miyata G. (2000) The nutraceutical benefit, Part III: Honey. "Nutrition", 16 (6), 468-469.
  • [7] Gethin G., Cowman S. (2005) Case series of use of Manuka honey in leg ulceration. "International Wound Journal", 2 (1), 10-15.
  • [8] Rozporządzenie MRiRW z dnia 18 lutego 2004 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dz. U. nr 40, poz. 370.
  • [9] Weston R.J., Broclebank L.K. (1999) The oligosaccharide composition of some New Zeland honeys. "Food Chemistry", 64, 33-37.
  • [10] Stephens J.M., Schlothauer R.C., Morris B.D., Yang D., Fearnley L., Greenwood D.R., Loomes K.M. (2010) Phenolic compouns and methyloglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. "Food Chemistry", 120, 78-86.
  • [11] Wilczyńska A. (2012) Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171260497

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.