PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 4/4 | 143--152
Tytuł artykułu

Działania państw dla wspomagania koniunktury gospodarczej i ryzyko finansowe z tym związane, a poprawa ładu korporacyjnego w spółkach

Autorzy
Warianty tytułu
Measures to Assist the Country's Economic Prosperity and the Financial Risk Associated with it, and Improving Corporate Governance in Companies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Referat prezentuje możliwości wykorzystania mechanizmów kreowania koniunktury gospodarczej z wykorzystaniem władz publicznych, oraz ograniczonego interwencjonizmu państwa w gospodarkę rynkową, w szczególności poprzez wprowadzanie odpowiedniego zarządzania i prawa, a także interesariuszy we władzach spółki w ramach przyjętego ładu korporacyjnego i kodeksów dobrych praktyk. Na przykładzie danych statystycznych w Polsce i na świecie przedstawiono zmiany w gospodarce związane z kreowaniem wzrostu gospodarczego poprzez władze państwowe po kryzysie i spowolnieniach gospodarczych w 2008 i 2009 roku. Zaprezentowano sukcesy i dalsze możliwe zagrożenia tych działań, ze szczególnym uwzględnieniem interesariuszy w postaci władz lokalnych i państwowych, oraz pracowników i związków zawodowych w organach władz spółki w ramach nadzoru korporacyjnego. Według przedstawionych danych statystycznych rośnie znaczenie gospodarcze Chin, które oparły się kryzysowi gospodarczemu, posiadają nadal wysoką dynamikę PKB, oraz największe na świecie rezerwy walutowe i w złocie. Natomiast państwa wysoko rozwinięte borykają się nadal z wysokim zadłużeniem wewnętrznym jak i zewnętrznym, oraz wzajemnym, co może być także efektem złej pracy instytucji finansowych w tych krajach, oraz nadmiernych odsetek dopisywanych do długów już być może nie do odzyskania, co nie ma sensu. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents possibilities of using economic mechanisms for creating economic situation, using the public authorities, and limited state intervention in the market economy, in particular, by introducing appropriate management and law, and the introduction of the stakeholders in the governing of the company, as part of the corporate governance and codes of good practice. For example, the statistical data in Poland and abroad, presents changes in the economy associated with creating economic growth through state authorities, after the economic crisis in 2008 and 2009. The elaborate presented success, and further the possible risks of these activities, with particular emphasis on stakeholders in the form of local and national authorities, and workers and trade unions in the board of the company, within the framework of corporate governance of stakeholders in management of company. The necessity of building of economic regulations and institutional economy were marked too, for assurance of economic stability. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
143--152
Opis fizyczny
Twórcy
  • AGH Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Bibliografia
  • Dane statystyczne Eurostatu UE i CIA USA stan kwiecień 2011 r.
  • Freeman R.E. (1984), Strategie Management, A Stakeholders Approach, Pitman, London.
  • Jerzemowska M. (2002), Nadzór korporacyjny, PWE, Warszawa.
  • Owsiak S. (2005), Finanse publiczne teoria i praktyka, PWN, Warszawa.
  • Peszko A. (2006), Rada Nadzorcza w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, Difin, Warszawa.
  • Peszko A.(2005), Elementy organizacji i zarządzania, AGH, Kraków.
  • Romanowska M., Trocki M., Wawrzyniak B. (1998), Grupy kapitałowe w Polsce, Difin, Warszawa.
  • Rudolf S., Stos J., Urbanek P.(2002), Efektywny nadzór korporacyjny, PWE, Warszawa.
  • Stoner J.A.F. (2001), Freeman R.E., Gilbert D.R.: Kierowanie, PWE, Warszawa.
  • Zimniewicz K.(1999), Współczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171265705

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.