PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 4/4 | 253--262
Tytuł artykułu

Globalizacja w kształtowaniu jakości zasobów ludzkich

Warianty tytułu
Globalization in Creating the Quality of Human Resources
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu było wskazanie możliwości wpływu globalizacji na jakość zasobów ludzkich. Przedstawiono istotę globalizacji, a także specyfikę zasobów ludzkich i ich jakości. Stwierdzono, że globalizacja jest jedną z determinant jakości zasobów ludzkich, a może na tą jakość wpływać bezpośrednio i pośrednio. Uznano, że głównym beneficjentem korzystającym z globalnych zasobów ludzkich są korporacje transnarodowe. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper is to show how globalization can influence the quality of HR. It is depicted the essence of globalization as well as the characteristic of HR and their quality. It was noticed that globalization is one of influences on the quality of HR both direct and indirect. It was observed that this situation is mostly beneficial for transnational corporations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
253--262
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Barney J. (1991), Firm resources and sustained competitive advantage, "Journal of Management", 17, 1.
  • Budnikowski A. (2006), Międzynarodowe stosunki gospodarcze, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Czerny M. (2005), Globalizacja a rozwój, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Drucker P. F. (1954), The practice of management, Harper & Brothers Publishers, New York.
  • Hamrol A. (2007), Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Hamrol A., Mantura W. (2002), Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Kolman (2003), Zastosowania inżynierii jakości. Poradnik, AJG Bydgoszcz.
  • Król H. (2007 A), Podstawy koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi, w: Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, Król H., Ludwiczyński A. (red.), Wydawnictwo Naukowe PWN, Wa-wa.
  • Król H. (2007 B), Uwarunkowania zarządzania zasobami ludzkimi, w: Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, Król H., Ludwiczyński A. (red.), Wydawnictwo Naukowe PWN, Wa-wa.
  • Lipka A. (2005), W stronę kwalitołogii zasobów ludzkich, Difin, Wa-wa.
  • Michoń F.(1981), Organizacja i kierowanie w przedsiębiorstwie. W świetle socjologii i psychologii pracy, Książka i Wiedza, Warszawa.
  • Morawski W. (2010), Konfiguracje globalne- struktury, agencje, instytucje, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Oleksyn T. (2010), Jakość w zarządzaniu zasobami ludzkimi, w: Komunikacja i jakość w zarządzaniu, Wawak T. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  • Overbek H. (2003), Globalization, neoliberalism and the employment question, w: The Politycal Economy of European Employment, London, NY.
  • Pakulska T., Poniatowska- Jaksch M. (2009), Korporacje transnarodowe a globalne pozyskiwanie zasobów, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
  • Pocztowski A. (2002), Istota i kontekst międzynarodowego zarządzania zasobami ludzkimi, w: Międzynarodowe zarządzanie zasobami ludzkimi, Pocztowski A. (red.), Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • Przedpełski M. (1981), Geneza, przedmiot i miejsce ekonomiki pracy w systemie nauk ekonomicznych, w: Ekonomika pracy, Przedpełski M (red.), Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa- Poznań.
  • Szymański W. (2004), Interesy i sprzeczności globalizacji, Difin, Wa-wa.
  • www.dw-world.de/dw/article/0,,1518451 l,00.html- data pobrania: 25 czerwiec 2011
  • www.ehea.info- data pobrania: 25 czerwca 2011
  • www.erasmus.org.pl- data pobrania: 23 czerwca 2011
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266139

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.