PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 22 | 331--339
Tytuł artykułu

Perspektywy wykorzystania żywności etnicznej w gastronomii

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Perspectives of an Implementation of Etnic Food Into Gastronomy
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem prezentowanych badań była ocena możliwości wykorzystania żywności etnicznej w ofercie gastronomicznej. W wyniku badań stwierdzono, że znajomość tej żywności w badanej populacji (1002 konsumentów) była niewielka, a pozytywne postawy prezentowali młodsi konsumenci; tylko 1/3 badanych deklarowała zamiar spożywania żywności etnicznej w przyszłości. Wydaje się więc celowe podjęcie intensywnych działań promujących tego rodzaju żywność. (abstrakt oryginalny)
EN
The presented research has been aimed to determine the perspectives of implementation of etnic food in gastronomy. It was shown that knowledge of this food in investigated population (1002 consumers) was low, and positive attitudes were expressed mainly by young consumers. Only 1/3 of respondents declared the possibility to take etnic food in future. Following the obtained results it seems reasonable to take intensive efforts promoting this sort of food. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • M. Jeżewska-Zychowicz, J. Adamus, Postawy względem żywności etnicznej a zachowania młodych konsumentów, w: Nieznana żywność a postawy i zachowania konsumentów, red. M. Jeżewska-Zychowicz, SCRIPT, Warszawa 2009, s. 107-118.
  • M. Jeżewska-Zychowicz, Wybrane zachowania młodych konsumentów na rynku żywności tradycyjnej i ich uwarunkowania, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009, nr 3 (64), s. 126-136. M. Jeżewska-Zychowicz, Socjopsychologiczne aspekty żywności tradycyjnej i jej spożywania, w: Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w Ŝywieniu człowieka, red. Z.J. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska, Polskie Towarzystwo Technologów żywności, Wyd. Naukowe PTTŻ, Kraków 2008, s. 85-100.
  • P. Rozin, A.E. Fallon, A perspective on disgust, "Psychological Review" 1987, No. 94, s. 23 -41.
  • P. Rozin, A.E. Fallon, A perspective on disgust..., s. 23-41.
  • B. Schickenberg, P. van Assema, J. Brug, N. de Vries, Level of food neophobia in Dutch adults and association with familiarity with and willingness to try new healthful food products, "Appetite" 2006, No. 47, s. 257-279.
  • Y. Martins, P. Pliner, Human food choices: An examination of the factors underlying acceptance/ rejection of novel and familiar animal and nonanimal foods, "Appetite" 2004, No. 45, s. 214-224.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266539

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.