PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1984 | nr 189 | 31--38
Tytuł artykułu

Określenie higroskopijności pieczywa cukierniczego na przykładzie wybranych herbatników

Warianty tytułu
Determination of Cakes' Humidity on the Example of Assorted Biscuits
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W rozważaniach nad wpływem wilgotności względnej otoczenia na jakość zapakowanego pieczywa cukierniczego, szczególnie istotnym zagadnieniem jest określenie zależności wilgotności równowagowej produktu od wilgotności względnej otoczenia w procesie sorpcji i desorpcji. celem podjętych badań było więc określenie higroskopijności pieczywa i próba jej interpretacji. (fragment tekstu)
EN
Because of the necessity of the knowledge of sorption and disorption isotherms of cakes in unit-packages an attempt has been made at the determination of their run and their formal projection, the more so as such projections have not been done before. The cakes have been represented by an assortment of biscuits which have been investigated. They have been selected because of their hygroscopicity, their varied structure and fat content. The conducted investigations have confirmed a close dependence of cakes' stability on the relative humidity of the parameters characterizing the conditions of a maximal stability of there products. Moreover, they have enabled a verification of optimal and critical parameters of water content in biscuits and corresponding humidity values of the environment. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
31--38
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • BN-76/8098-11, Wyroby cukiernicze trwałe. pakowanie, przechowywanie i transport.
  • Heiss R., Haltbarkeit und Sorptionsverhalten wasserarmer Lebensmittel, Springer-Verlag Berlin 1968.
  • PN-63/A-88027, Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości suchej masy.
  • PN-64/B-03420, Wentylacja i klimatyzacja. dane klimatyczne i parametry obliczeniowe powietrza zewnętrznego.
  • Rozprawa doktorska (22 II 1983), Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Instytut Towaroznawstwa, Promotor: doc. dr Mieczysław Skrzypek.
  • Zalas H., Figurna A., Określenie wilgotności równowagowej dla wyrobów cukierniczych jako czynnika determinującego ich stabilność w czasie produkcji i przechowywania, maszynopis ZLB przy PZPC, Bydgoszcz 1974.
  • ZN-75/MPSS-H-3-276, Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane. Herbatniki Skawinki.
  • ZN-77/MPSS-H-3-437, Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane. herbatniki Bartoszki.
  • ZN-78/MPSS-H-3-577, Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane. Herbatniki Rosario.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266643

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.