PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | z. 4 | 183--189
Tytuł artykułu

Uwarunkowania rozwoju systemu dystrybucji żywności ekologicznej w Polsce na tle sytuacji w Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Development of Organic Food Distribution System in Poland at the Background of Situation in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W wyniku akcesji do UE poprawiły się warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, jednak istotnym czynnikiem tego procesu jest również system dystrybucji. Celem artykułu jest identyfikacja najważniejszych uwarunkowań kształtowania się tego systemu na tle tendencji obserwowanych na rynku żywności ekologicznej. Opisano trendy wzrostowe, dotyczące rynku w UE i w Polsce oraz scharakteryzowano zmiany systemu dystrybucji produktów ekologicznych. W wyniku analizy popytu, podaży i systemu dystrybucji stwierdzono, że występują sprzyjające perspektywy dla rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce. Aby to nastąpiło potrzebny jest postęp w zakresie funkcjonowania systemu dystrybucji, który w chwili obecnej może być czynnikiem ograniczającym. Na podstawie wyników badań, można stwierdzić, że najbardziej pożądanym kierunkiem jest zwiększenie ilości sklepów specjalistycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The conditions for organic farming development in Poland improved as a result of Poland's EU accession. The crucial factor of the process is distribution system. Consequently, the Paper's goal is to identify the most important determinants influencing evolution of the system at the background of tendencies observed in organic food markets. The article was divided into four parts. In the first two parts, the trends of market growth in EU and Poland were described. In the next two parts the changes of distribution systems were characterized - analogically in UE and in Poland. As a result of demand-side and supply-side analysis coming along with characteristic of distribution system, it was stated that there were favorable perspectives for organic market development in Poland. In order to make it happen, there is a need of distribution system progress - presently, it is the market evolution barrier. Taking into account the research results it can be found that the most desirable direction is the increase of specialist shops number. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
183--189
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Dimitri C., Oberholtzer L. 2005: Market-led Versus government-facilitated growth, development of the U.S. I and EU Organic Agricultural Sectors. USDA Electronic outlook report from the economic research service. www.ers.usda.gov/publications/wrs0505/, 24.04.2010.
  • Fiedor В. (red.), Czaja S., Graczyk A., Jakubczyk Z. 2002: Podstawy ekonomii środowiska i zasobów naturalnych. Wyd. С. H. Beck, Warszawa, s. 170-195.
  • International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). FIBL, SOL, Nurnberg Messe, s. 5-12.
  • Kociszewski K. 2010: Potencjał rozwoju rolniczej produkcji ekologicznej jako czynnik zrównoważonego rozwoju w świetle badań ankietowych na Dolnym Śląsku. [w:] Wieś i rolnictwo w procesie zmian (red. S. Sokołowska, A. Bisagi). Uniwersytet Opolski. Opole (w druku).
  • Łuczka-Bakuła W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa, s. 98-118.
  • Porównanie liczby zgłoszeń działalności w rolnictwie ekologicznym zgłoszonych w pierwszym półroczu 2005, 2006 i 2007 roku. 2007: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa, s. 1-5.
  • Producenci ekologiczni w 2009 roku. 2010: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa, s. 1-3.
  • Rohner-Thielen E. 2010: Area under organic farming increased by 7.4% between 2007 and 2008 in the EU-27. Eurostat statistics in focus 10/2010. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/agriculture/data/da-tabase, 27.04.2010.
  • Rozporządzenie Rady EWG 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych. OJ L 198, 22/07/1991 P.0001-0015.
  • Schaack D. 2008: Organic area and sales in Europe. BioFach Nuremberg, s. 1-8.
  • Soil association. Organic market report 2010: www.soilassociation.org/Businesses/Marketinformation/tabid/116/ default.aspx, 27.04.2010.
  • Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce 2007-2008. 2009: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa, s. 10-13.
  • Żakowska-Biemans S. 2007: Obrót produktów rolnictwa ekologicznego sprzedaż bezpośrednia - elementy marketingu (oferta, struktura sprzedaży, charakterystyka rynków, oczekiwania konsumentów, organizacje producentów). [w:] Rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne. Materiały szkoleniowe dla doradców i liderów opinii (uzupełnienie). CDR Brwinów, s. 23-34.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171273133

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.