PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 1 | 118--129
Tytuł artykułu

Antiradical Activity of Herbal Mixtures with Sedative Properties

Warianty tytułu
Aktywność przeciwrodnikowa mieszanek ziołowych o właściwościach uspokajających
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy omówiono wyniki badań doświadczalnych dotyczących określenia ak-tywności przeciwrodnikowej handlowych mieszanek ziołowych o właściwościach uspokajających. Badania aktywności przeciwrodnikowej naparów mieszanin ziołowych przeprowadzono spektrofotometrycznie z zastosowaniem kinetycznej metody z udziałem rodnika DPPH. Określono wpływ czasu trwania procesu przygotowanywania naparu na aktywność otrzymywanych naparów. Wykazano, że aktywność przeciwrodnikowa każdego z otrzymanych naparów jest rosnąca funkcją czasu naparzania. Zaobserwowano wpływ składu surowcowego mieszanek ziołowych na ich właściwości przeciwrodnikowe otrzymywanych naparów. Stwierdzono nieliniową korelację pomiędzy aktywnością przeciwutleniającą naparów i całkowitą zawartością związków polifenolowych. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work we describe results of our experimental study on antiradical acivity of infusions prepared based on the commercially available harbal mixtures exhibiting sedative properties. Antioxidant properties of the herbal infusions were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH free radical quenching process. We have determined the effect of infusion preparation time on the antiradical actiwity of the obtained infusions. It was shown that the antiradical activity of the infusions is an increasing function of the infusion time for each sample. It was observed that the composition herbal mixtures used in this work strongly affect the observed antiradical properties of the obtained infusions. We have found a nonlinear correlation between antiradical properties of infusions and the total polyphenolic content. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
118--129
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Aruoma О.І. (2001) In vitro and in vivo methods for the assessment of antioxidant activity. In: Biologically-active phytochemicals in food. Analysis, metabilism, bioavailability and function. W. Pfanhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar (eds). Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 285-295.
  • [2] Morel I., Cillard P., Cillard J. (1998) Flavonoid-metal interactions in biological system. In: Flavonoids in health and desease. Rice-Evans C.A., Packer L. (eds.). Marcel Dekker, Inc. New York, Basel, pp. 163-177.
  • [3] Mira L., Fernandez M.T., Santos M., Rocha R., Florencio M.H., Jennings K.R. (2002) Interactions of flavonoids with iron and copper ions: a mechanism for their antioxidant activity. Free Radical Research, 36, 1199-1208.
  • [4] Górnicka J. (2003) Apteka natury. Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, Warszawa, s. 218. (in Polish).
  • [5] Karłowicz-Bodalska K. (2004) Ocena korzenia kozłka lekarskiego (Valeriana officinalis) jako środka o działaniu uspokajającym i ułatwiającym zasypianie. "Postępy Fitoterapii", nr 3, s. 146-149.
  • [6] Nowak G. (2009) Surowce roślinne o działaniu przeciwlękowym i antydepresyjnym. "Herba Polonica", 55, 84-97.
  • [7] Ożarowski A. (red.) (1982) Ziołolecznictwo poradnik dla lekarzy. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, s. 5 (in Polish).
  • [8] Kończal M., Zieliński R. (2008) Study on antioxidant activity of phenolic acids present in coffee. "Polish Journal of Commodity Science", 2(15), 72-79.
  • [9] Malinowska P., Zieliński R., Szymusiak H. (2010) Antioxidant activity of cosmetic plant extracts as a marker of their quality. "Polish Journal of Commodity Science", 2 (23), 76-84.
  • [10] Zygmanowska M., Zieliński R. (2011) Effect of solvent composition on antiradical activity of pot marigold flowers extracts. "Polish Journal of Commodity Science", 2 (27), 48-59.
  • [11] Kluj К., Zieliński R. (2012) Antiradical activity of infusions prepared from the mixtures of dog rose hips and other components. "Polish Journal of Commodity Science", 4 (33), 55-63.
  • [12] Śledziński T., Kwaśniewska D., Zieliński R. (2013) Aktywność przeciwrodnikowa piwa. "Problemy Higieny i Epidemiologii", 94 (3), 648-652.
  • [13] Swat M., Zieliński R. (2013) Antiradical activity of selected fruit juices available in Wielkopolska region. "Polish Journal of Commodity Science", 4 (37), 90-100.
  • [14] Singleton V.L., Rossi J.A. (1965): Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. "American Journal of Enology and Viticulture", 16 (3),144-158.
  • [15] De Le vie R. (1999) Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver. "Journal of Chemical Education", 76 (11), 1594-1598.
  • [16] De Le vie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171276253

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.