PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1983 | nr 166 | 171--178
Tytuł artykułu

Znaczenie procesów fermentacji dla wartości użytkowej soku z buraków ćwikłowych

Warianty tytułu
Importance of Fermentation for Consumer Value of Red Beets Preserves
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Postępy fermentacji mlekowej dla każdej wersji soku i każdej wartości temperatury mierzono metodą konduktometryczną. W efekcie udało się określić (jako pierwsze przybliżenie) stałe szybkości procesu fermentacji kobs. dla równania:

kobs.=1/t ln (So)-(Ct)/(So)

gdzie: kobs. - obserwowana stała szybkość przemiany I. rzędu,
t - czas przemiany,
So - początkowe stęzenie cukrów przeliczonych na glukozę,
Ct - stęzenie glukozy przeliczeniowej na podstawie mierzonego stęzenia kwasu mlekowego.
EN
Fermentation rate of red beet juice for different temperature and water dilution values have been measured by means of the method of conductometric analysis. The rate of changes is described (in first approximation) by means of the kinetic equation of lst order: kobs.=1/t ln So-St/So and is also independent of water diluation rate of the juice. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
171--178
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975.
  • Przybyłowicz S., Burak ćwikłowy - surowiec z przyszłością, "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny 1978, z. 12, s. 21.
  • Sybistowicz D., Stokłosa K., Etude cinétique des réactions d'hydrolyse de la p-chlore-benzoyle-morphoilne, "Roczniki Chemii" 1972, 46, s. 2061-2067.
  • Wereszczyńska-Cisło B., Niektóre aspekty przetwórstwa buraka ćwikłowego, "Przemysł fermentacyjny i rolny" 1976, z. 11, s. 10-15.
  • Wereszczyńska-Cisło B., Niektóre aspekty przetwórstwa buraków ćwikłowych, "Przemysł fermentacyjny i rolny" 1977, z. 12, s. 15-19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171277129

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.