PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
13 (2014) | nr 1 | 5--18
Tytuł artykułu

Dynamic Changes of Food Producers in Bulgaria

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zmiany dynamiczne producentów żywności w Bułgarii
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Produkcja żywności i napojów w Bułgarii zmieniła się dramatycznie po pełnym przystąpieniu do UE w 2007 roku. Zmiana ta wpłynęła nie tylko na strukturę produkcji, ale także na strukturę eksportu i importu jak też na całkowity potencjał produkcji sektora rolno-spożywczego. Celem artykułu jest wejrzenie w te zmiany z perspektywy pojedynczego producenta. Oznacza to odpowiedź na następujące pytanie: dlaczego bułgarska produkcja rolno-spożywcza pogorszyła się? Analiza pokazała, że przemysł spożywczy nie ma zdolności do przekroczenia poziomu produkcji z lat osiemdziesiątych XX wieku. Ważną przyczyną jest niezrozumienie przez przetwórców, że powinni zarządzać bardziej efektywnie produkcją. Największy potencjał dla zwiększenia dynamiki zmian w bułgarskim przemyśle spożywczym kryje się w innowacjach (rozwój nowych technologii i produktów, poprawa marketingu). Dla sektora spożywczego najważniejsze są innowacje produktowe. (abstrakt oryginalny)
EN
The food and beverage production in Bulgaria has dramatically changed after the full EU membership in 2007. This change has affected not just the production structure, but also the import and export structure as well as overall production potential of the agri-food sector. The aim of the paper is to look inside the changes from the perspective of the single producer. This means to answer to the question: why has the Bulgarian agri-food production been getting worse? The analyses showed that food industry does not have the ability to move over the 1980s values. Partially this state is a result of misunderstanding by food processors how to manage their production more efficiently. The greatest potential for dynamic change of Bulgarian food industry is in the innovation inputs (development of new products and technologies improvement overall marketing). For food sector the major role, among all types of innovations, is played by product innovations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--18
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria
  • University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria
  • University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria
Bibliografia
  • Blagoev D., Shterev N., Kopeva D., 2013. Industrial dynamics of food and beverage industry (Bulgarian example). 2nd International Symposium "Advancing socio-economic research", 24-25 May 2013, Bucharest, Romania. Review of Applied Socio-Economic Research (REASER) 5 (1), 121-129. http://issuu.com/rbmt/docs/reaser5_cdl9ene299998/ 3?e=3153555/3831916 (on-line document).
  • Eurostat, 2013. SBS. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/european_business/data/ database.
  • FOREM Consulting, Bulgaria - Food & Beverages Market Overview, 2002-2008, http://www.foremconsulting.com/files/imap_events/49cb7382eb52568e64ec37ebcfcc 1939.pdf (on-line document).
  • Ivanov B., 2009. An assessment of the competitiveness of the dairy food chain in Bulgaria, 2009. Enlargement Network for Agripolicy Analysis, Study 1, http://www.euroqualityfiles.net.
  • Ivanov B., Popov R., Boyukliev O., 2005. Situation and Perspective for the Meat Sector in Bulgaria 2005. D12, Agro economic policy analysis of the new member states, the candidate states and the countries of the western Balkan, Project no 513705.
  • Kopeva D., Blagoev D., Sterev N., 2011. Bulgarian Food Industry Growth and Trade with BRIC Countries. Acta Oeconomia 10 (3), 13-24.
  • Kuznetsov Y.A., Michasova O.V., 2007. Theoretical Foundations of Simulation and Computer Modeling of Economic Systems. Nizhny Novgorod (RU).
  • Mishev P., Ivanova N., Davidova S., 2003a. Key Developments in the Agri-food Chain and on Restructuring and Privatization in the CEE Candidate Countries. Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe, http://ec.europa.eu/agriculture/publi/re-ports/agrifoodchain/2002_en.pdf (on-line document).
  • Mishev P., Ivanova N., Mergos G., Stoforos C, 2003b. Recent Agricultural Policy Developments and Opportunities for Bulgaria, http://ressources.ciheam.org/om/pdf/c44/00800089.pdf (on-line document).
  • Noev N., 2003. Restructuring and FDI in the Bulgarian Wine Industry, http://www.vdqs.net/ documents/2003Buda/papiers/noev.pdf (on-line document).
  • Shterev N., Blagoegv D., Gatovski I., 2011. Structural Changes of Food and Beverage Industry in Bulgaria After 1991, research project DMU02/24/2009, phase I, 2011.
  • Vezzani A., Montresor S., 2013. The Production Function of Top R&D Investors: Accounting for Size and Sector Heterogeneity with Quintile Estimations. IPTS working papers on corporate R&D and innovation - No 2. http://iri.jrc.ec.europa.eu/papersl3.html (on-line document).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171281873

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.