PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 2 | 68--75
Tytuł artykułu

Antioxidant Activity of Coffee Infusions

Warianty tytułu
Aktywność przeciwutleniająca naparów kawowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki naszych prac doświadczalnych dotyczących aktywności przeciwutleniającej kilku gatunków kawy dostępnych na polskim rynku. Aktywność przeciwutleniającą określono, stosując spektrofotometryczną metodę pomiaru kinetyki wygaszania rodnika DPPH w obecności różnych ilości naparów kawowych. Stwierdzono, że aktywność przeciwrodnikowa badanych próbek kawy tylko w nieznacznym stopniu zależy od producenta kawy. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą stwierdzono dla naparów kawy Caffee Prima Finezja. Była ona tylko nieznacznie wyższa od aktywności przeciwutleniającej kaw Tchibo Family Classic, Nescafe Classic, Jacobs Kronung oraz Maxwell House Tchibo. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work we describe results of our experimental study on antioxidant activity of several commercially available coffee brands present in Polish market. Antioxidant properties were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH radical quenching process in the presence various amonts of coffee infusions. It was found that the antioxidant activity of the tested coffee samples only slightly depends on the coffee manufacture. The highest antioxidant activity was found for Caffee Prima Finezja coffee brand and it only slightly higher than that for Tchibo Family Classic, Nescafe Classic, Jacobs Kronung and Maxwell House coffee. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
68--75
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G. (1996) Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acid. Free Radicals Biology and Medicine, 20, 933-956.
  • [2] Halliwell В. (1992) Iron and damage to biomolecules. [in:] R.B. Lauffer (ed.) Iron and human disease. CRC Press, pp. 209-236.
  • [3] Middleton E.Jr, Kandaswami C., Theoharides T.C. (2000) The effects of plant flavonoids on mammalian cells: implications for inflammation, heart disease and cancer. Pharmacol. Review, 52, 673-751.
  • [4] Gawlik-Dziki U. (2004) Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 41, 4, 29 (in Polish).
  • [5] Campa С., Doulbeau S., Dussert S., Hamon S., Noirot M. (2005) Qualitative relationship between caffeine and chlorogenic acid contents among wild Coffea species. Food Chemistry, 93, 135.
  • [6] Kończal M., Zieliński R. (2008) Study on antioxidant activity of phenolic acids present in coffee. Polish Journal of Commodity Science, 2(15), 72-79.
  • [7] Microsoft Excel 2013.
  • [8] De Le vie R. (1999) Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver. Journal of Chemical Education, 76 (11), 1594-1598.
  • [9] De Le vie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
  • [10] Swat M., Zieliński R. (2013) Antiradical activity of selected fruit juices available in Wielkopolska region. Polish Journal of Commodity Science, 4 (37), 90-100.
  • [11] Śledziński T., Kwaśniewska D., Zieliński R. (2013) Aktywność przeciwrodnikowa piwa. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (3), 648-652 (in Polish).
  • [12] Hawrylianka Z., Szymusiak H., Zieliński R. (2014) Antiradical activity of herbal mixtures with sedative properties. Polish Journal of Commodity Science, 1 (38), 118-129.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171281927

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.