PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
13 (2014) | nr 1 | 123--134
Tytuł artykułu

Foreign Trade of Georgian Agricultural Products and Existing Potential of Export to the European Union Market

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Handel zagraniczny Gruzińskimi produktami rolnymi i potencjał ich eksportu na rynek Unii Europejskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Niniejszy artykuł jest próbą wskazania znaczenia sektora rolnego i potencjału eksportowego produktów rolnych dla gospodarki gruzińskiej poprzez zaprezentowanie wyników historycznych oraz przegląd obecnych trendów. Rolnictwo gruzińskie jest w bardzo złej sytuacji, wykazuje małe nadwyżki oraz niski poziom produktywności. Jak wynika z badań Banku Światowego, około 83% populacji na obszarach wiejskich Gruzji jest zależne od gospodarstw socjalnych i konsumuje około 73% produkcji, a pozostałe produkty, które mogłyby stać się przedmiotem eksportu, napotykają liczne utrudnienia uniemożliwiające im sukces i przychody. Dla pozyskania nowych rynków alternatywnych, takich jak Stany Zjednoczone czy kraje Unii Europejskiej, niezbędne będą reformy strukturalne zapewniające wzmocnienie w Gruzji zrównoważonego wzrostu, zainteresowania inwestorów zagranicznych oraz poprawy ogólnej produktywności w sektorze, zmierzającej do dywersyfikacji eksportu oraz rozwoju sektora. Przy wykorzystaniu danych statystycznych możliwe jest zidentyfikowanie głównych partnerów eksportowych Gruzji, znaczenie poszczególnych sektorów i krajów docelowych z punktu widzenia całkowitego potencjału eksportowego oraz zmiany eksportu gruzińskich produktów rolnych na przestrzeni lat. Spadek udziału handlu rolnego w handlu ogółem z poziomu 28% w 2000 roku do 18% w 2012 roku pozostawia jasną perspektywę dalszego rozwoju, poprawy i większego wkładu do gospodarki krajowej. (abstrakt oryginalny)
EN
This paper attempts to describe the high importance of the agricultural sector and export potential of agricultural products for Georgian economy, while presenting historical evidence and overview of recent trends. Georgian agriculture is primarily in very bad situation with small market surpluses and low productivity. According to World Bank surveys, approximately 83% of Georgia's rural population is entirely dependent upon their farms for subsistence and they consume approximately 73% of what they produce and remaining products which are supposed for export, are facing lots of difficulties for gaining appropriate success and outcomes. For reaching alternative markets of the United States or the European Union countries, will be needed structural reforms for strengthening Georgia's sustaining growth, attracting investment and improving overall productivity for further export diversification and sector development. Using statistical data it becomes more obvious who are the main export partners, which market segments and destinations are better for rising overall export potential and how export of Georgian agriculture products is changing over years - decline of agriculture's contribution to overall trade from 28% in 2000 to 18% in 2012 leaves a clear perspective for further development, improvement and better contribution to country's economy. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
123--134
Opis fizyczny
Twórcy
  • Ivane Javakhishvili Tbilisi State University, Georgia
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • CASE, 2008. The Economic Feasibility, General Economic Impact and Implications of Free Trade Agreement between the European Union and Georgia, Warsaw.
  • Economic Policy Research Centre, 2011. Economic Security of Georgia: Challenges and the Best ways to address them.
  • FAO Statistical Yearbook, 2012. World Food and Agriculture, 2012, http://www.fao.Org/docrep/015/ i2490e/i2490e00.htm [on-line database].
  • Ketskhoveli N., 1957. Zones of cultural plants in Georgia. Tbilisi (in Georgian).
  • Kharaishvili E., 2011. Competition and Problems of Competitiveness in Georgian Agricultural Sector, Tbilisi.
  • Koguashvili P., Kunchulia T., 2011. What should the Strategy of Georgian Agrarian Policy Take into Account. Economics and Business 6, 49 (in Georgian).
  • SACAC, 2009. Alternative Crops for the Subtropical Zone of West Georgia and Their Sales Opportunities as well as Risks on the European Market. Report no 6.
  • Taralashvili T., 2012. Prospects of Deep and Comprehensive Free Trade Agreement between the European Union and Georgia. Conference Proceeding, 471-474.
  • The Inter-Agency Working Group for the Development of Food Safety System in Georgia under the Commission for the EU Integration (2009-2010). The Comprehensive Strategy and Legislative Approximation Program in Food Safety, http://www.government.gov.ge/ files/41_32356_41954 l_Food_Safety_Strategy.pdf [on-line document].
  • USAID, 2009. Georgia- Property Rights and resource Governance Profile.
  • UNDP Georgia, 2011. Aid for Trade Needs Assessment - Georgia, Trade and Human Development.
  • USAID Georgia, 2011. Analytical Foundations Assessment - Agriculture (Rural Productivity), Final Sector Report.
  • USAID Georgia, EWMI, EI-LAT, 2012. Agriculture Transformation in Georgia: 20 Years of Independence, Summary of the Discussion Paper, http://www.ei-lat.ge/images/doc/ 20%20years%20of%20independence%20-transformation%20of%20georgian%20agricu ltural%20system%20eng.pdf [on-line document].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171281933

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.