PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 1(9) | 13--20
Tytuł artykułu

Metoda obrazowania rezonansem magnetycznym w szybkiej zdalnej kontroli koncentracji kazeiny w szczelnie zapakowanych produktach mlecznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Magnetic Resonance Imaging Method of Rapid Remote Control of Casein Concentration in Milk Products in Unopened Packages
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszym artykule omówiono zagadnienie wykorzystania nowej metody magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) w celu szybkiego określenia koncentracji kazeiny w szczelnie zapakowanych produktach mlecznych. Metodę tę w praktyce można wykorzystać na dwa sposoby. W celu szybkiego i zdalnego wykrycia zafałszowania zawartości kazeiny w szczelnie zapakowanej żywności. Przykładowo w mleku, mleku zagęszczonym, twarogu produkowanym na bazie zafałszowanego, odtłuszczonego mleka zawierającego serwatkę. Według wstępnych szacunków minimalne stężenie kazeiny wykryte za pomocą tej metody wynosi mniej niż 0,5%. Metoda oparta jest na pomiarze czasu relaksacji wodnych protonów spin-spin T2-1, proporcjonalnego do ilości atomów wodoru związanych w micelach kazeiny, wynikającej z wymiany chemicznej i uwodnienia. Z tego względu metodę można wykorzystać w badaniach procesu uwodnienia kazeiny, który wpływa znacząco na stabilność miceli w białku mleka, strukturę i mechaniczne właściwości skrzepu białkowego wytworzonego podczas produkcji kwaśnych produktów mlecznych, konsystencję wytworzonego sera. W związku z tym, że w metodzie korzysta się z obrazowania NMR, może ją zastosować do zdalnego badania rozkładu przestrzennego parametrów uwodnienia w żywności produkowanej i przechowywanej w szczelnych opakowaniach oraz do kontroli jakości przechowywania m.in. właściwości uwodnienia, mobilność wody w uwodnionej warstwie, itp. (abstrakt oryginalny)
EN
The following article is devoted to the issue of a new nuclear magnetic resonance (NMR) method of rapid remote determination of casein concentration in dairy products in sealed packages. This method can have two directions of possible practical applications. With this remote rapid method the casein content adulteration in foods in sealed packages can be detected. For example, milk, condensed milk, cottage cheese produced on the basis of the adulterated skimmed milk containing whey. According to preliminary estimates, the minimum concentration of casein recorded with this method is less than 0.5%. The method is based on measuring the water protons spin-spin relaxation time T2-1, which is proportional to the number of hydrogen atoms bound to casein micelles due to chemical exchange and hydration. Therefore, the method may be used for research purposes of casein micelles hydration processes that influence vastly the stability of the micelles in the milk protein, the structure and mechanical properties of protein coagulum formed in the production of sour milk products, the consistency of the finished cheese. Therefore, this method that uses NMR imaging could be used for remote research of the spatial distribution of hydration parameters (hydration properties, the mobility of water in the hydration shells, etc.) in the foods that are produced and kept in sealed containers, and storage control quality. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
13--20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Department of Computerized Imaging and Measurement Technologies ITMO Unversity
  • Department of Computerized Imaging and Measurement Technologies ITMO Unversity
Bibliografia
  • Blümich B. 2005. Essential NMR for Scientists and Engineers. Springer, Berlin, ISBN: 3540236058.
  • Gorbatova K.K. 2003. Milk Chemisrty and Physics. GIORD, SPb.
  • Gottwald A., Creamer L. K., Hubbard P. L., Callaghan P. T. 2005. Diffusion, relaxation, and chemical exchange in casein gels: A nuclear magnetic resonance study. The Journal of Chemical Physics, 122, 34-44.
  • Hurlimann М. D., Burcaw L., Song Y. 2006. Quantitative Characterization of Food Products by two dimensional D - T<sub>2</sub> and T<sub>1</sub> - T<sub>2</sub> Distribution Functions in a Static Gradient. Journal Colloid and Interface Science, 297, 303-311
  • Illarionova E.E., Bilal D.D. 2004. To the issue of whey falsification of skimmed milk powder. Scientific basis for dairy industry: Collection of scientific papers VNIMI, 64-71.
  • Le Dean A., Mariette F., Le Marin M. 2004. 1H Nuclear Magnetic Resonance Relaxometry Study of Water State in Milk Protein Mixtures. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 5449-5455.
  • Mariette F. 2008. NMR Relaxation of Dairy Products. Modern Magnetic Resonance, 3, 1697-1701.
  • Mariette F. 2008. NMR Imaging of Dairy Products. Modern Magnetic Resonance, 1801-1806.
  • Pedersen, H. T., Ablett, S., Martin, D. R., Mallett, M.J.D., Engelsen, S.B. 2003. Application of the NMR-MOUSE to food emulsions. Journal of Magnetic Resonance, 165, 49-58.
  • Perlo J., Casanova F., Blümich B. 2007. Ex situ NMR in Highly Homogeneous Fields: 1H Spectroscopy. Science, 315, 1110 - 1112.
  • Roefs S.P.F.M., van As H., van Vliet T. 1989. Pulse NMR of Casein Dispersions. Journal of Food Science, 54 (3), 704-708.
  • Stork H., Gadke A., Nestle N. 2006. Single-Sided and Semisingle-Sided NMR Sensors for Highly Diffusive Samples: Application to Bottled Beverages, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 5247-5252.
  • Tellier C., Mariette F., Guillement J., Marchalx P. 1993. Evolution of Water Proton Nuclear Magnetic Relaxation during Milk Coagulation and Syneresis: Structural Implications. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 41, 2259-2266.
  • Veliyulin, E., van der Zwaag, C., Burk, W., Erikson, U. 2005. In vivo determination of fat content in Atlantic salmon (Salmo salar) with a mobile NMR spectrometer. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85, 1299-1304.
  • Wahlgren M., Drakenberg T. 1995. Milk. Annual Reports on NMR Spectroscopy, 31, 275-312.
  • Weekley A. J., Bruins P., Augustine M. P. 2002. Nondestructive Method of Determining Acetic Acid Spoilage in an Unopened Bottle of Wine. American Journal of Enology and Viticulture, 53, 312-318.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171282521

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.