PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | nr 13 (117) | 9
Tytuł artykułu

Nowa żywność

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Novel Foods
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opracowanie dotyczy innowacyjnych produktów żywnościowych. Przedstawiono w nim pojęcie "nowej żywności" (ang. novel food) w regulacjach prawnych, przykłady takich produktów oraz ich znaczenie w żywieniu człowieka. Opracowanie zawiera także wyniki badań postaw konsumentów wobec różnych form novel food oraz informacje o projekcie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z grudnia 2013 r., zawierającym nowe zasady wprowadzania takiej żywności na rynek UE. (abstrakt oryginalny)
EN
The article provides an overview of new innovative food products. The author covers the definition of "novel food" in the relevant regulations, and gives examples of such kind of foods and their nutrition value. She also looks at the results of consumer opinion surveys about various kinds of novel foods, as well as proposal of a regulation of the European Parliament and the Council on novel foods of December 2013 which specifies how the novel foods may be placed on the EU market. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
9
Opis fizyczny
Twórcy
  • Biuro Analiz Sejmowych
Bibliografia
  • B. Jaworska-Łuczak, Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego (cz. 1), "Manager Apteki" 2011, nr 1, http://www.nazdrowie. pl/artykul/nowa-zywnosc-specyficzny-status-srodka-spozywczego- czesc-1 [dostęp: 20 maja 2014 r.].
  • Eikozanoidy. Kwas arachidonowy i jego pochodne, Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej, http://edu.pam.szczecin. pl [dostęp: 26 sierpnia 2014 r.].
  • M. Stawarczyk, Nowa żywność, "Aptekarz Polski" 2014, nr 90/68, http://www.aptekarzpolski.pl [dostęp: 22 sierpnia 2014 r.]
  • B. Jaworska-Łuczak, Nowa żywność (cz. 3), "Manager apteki" 2011, nr 4, http:// www.nazdrowie.pl/artykul/nowa-zywnosc-czesc-3 [dostęp: 22 sierpnia 2014 r.]
  • Likopen, http://www.food-info.net.pl [dostęp: 22 sierpnia 2014 r.]
  • I. Wrześniewska-Wal, Innowacje w żywności, "Przemysł Spożywczy" 2014, nr 1
  • E. Babicz-Zielińska, Postawy konsumentów wobec nowej żywności, "Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni" 2010, nr 65, zeszyty.am.gdynia.pl dostęp [dostęp: 20 maja 2014 r.]
  • W. Kudełka, Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka, http://www.ur.edu.pl/pliki/zeszyt18/22.pdf [dostęp: 12 sierpnia 2014 r.]
  • J. Hamułka, A. Wawrzyniak, Dobroczynne barwniki, http://pochodnia.pzn.org.pl [dostęp: 20 sierpnia 2014 r.].
  • M. Florek, Analogi mięsa - charakterystyka i pespektywy, "Przemysł Spożywczy" 2014, nr 1, s. 25-28
  • B. Sołowiej, Wpływ skrobi modyfikowanych na właściwości teksturalne, reologiczne i topliwość analogów serów topionych o obniżonej zawartości tłuszczu, fragment opracowania zbiorowego "Żywność projektowana" (część II), Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologow Żywności, Kraków 2011, http://www.pttzm.org [dostęp: 28 lipca 2014 r.].
  • K. Kycia, M. Ziarno, Sery topione - postęp z zakresu technologii, "Przemysł Spożywczy" 2013, nr 12, s. 18-22
  • Nanotechnologia w produkcji żywności - kierunki rozwoju, zagrożenia i regulacje prawne, "Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego" 2012, nr 4, s. 26-31
  • A. Dąbrowska, E. Babicz-Zielińska, Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji, "Hygeia Public Health" 2011, nr 46(1), s. 39-46, http://www.h-ph.pl [dostęp: 20 maja 2014 r.]
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171286319

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.