PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 1 | 109--119
Tytuł artykułu

Comparative Case Studies of Trust and Governance Issues in the Hungarian Fruit and Vegetable Sector

Warianty tytułu
Porównawcze studia zaufania i zarządzania w węgierskim sektorze owoców i warzyw
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Tematem badawczym tej pracy jest zbadanie wydajności i stabilności nowo powstających spółdzielni na Węgrzech. Można zaobserwować zarówno sukcesy i porażki takich spółdzielni, wtedy pojawia się pytanie, do czego może służyć producentowi posiadanie zrównoważenia organizacyjnego. Według ostatnich (2011-2012) badań Europejskiego projektu badawczego: "Wsparcie dla spółdzielni rolniczych (SFC)", które zostało zlecone i finansowane przez Komisję Europejską, Dyrekcję Generalną ds. Rolnictwa, istnieją co najmniej trzy główne czynniki, które określają sukcesy spółdzielni we współczesnych łańcuchach pokarmowych. Czynniki te odnoszą się do: (a) pozycji w łańcuchu dostaw żywności, (b) ładu wewnętrznego, (c) środowiska instytucjonalnego. Pozycja spółdzielni w łańcuch dostaw żywności odnosi się do konkurencyjności spółdzielni wobec swoich klientów, takich jak np. przetwórcy, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. W ostatnich kilku latach formowanie organizacji producenckich na Węgrzech uległo zahamowaniu. Na przykładzie dwóch bardzo ważnych takich organizacji (POs), jednej- działającej z sukcesami, drugiej, której działalność po początkowym sukcesie zakończyła się porażką, sformułowano studia przypadku, ukazujące doświadczenia programów wsparcia takich organizacji z UE i narodowych oraz problemy dotyczące koordynacji działań kolektywnych ze strony farmerów i ich roli w tworzeniu "łańcuchów" dostawców żywności. Inny problem dotyczy niedostatku "miękkich" czynników, czyli kapitału społecznego ułatwiającego kooperację, opartego na zaufaniu i chęci współpracy.(abstrakt oryginalny)
EN
The research topic of the study is to examine performance and sustainability of new emerging cooperatives in Hungary, As both success and failure of such cooperatives can be observed, the question arises as to what can make a producer owned organization sustainable. According to a recent (2011-2012) European Research project: "Support for farmers' Cooperatives (SFC)" which has been commissioned and funded by European Commission, DG Agri, there are at least three main factors that determine the success of cooperatives in current food chains. These factors relate to: (a) position in the food supply chain, (b) internal governance, and (c) the institutional environment. The position of the cooperative in the food supply chain refers to the competitiveness of the cooperative vis-a-vis its customers, such as processors, wholesalers and retailers.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
109--119
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Hungarian Academy of Sciences, Budapest, Hungary
autor
  • Research Institute of Agricultural Economics (AKI) in Budapest
Bibliografia
  • 1. Bakucs, L. Z. - Fertő, I. - Szabó, G. G. (2007a): Innovative Practice Hungary: Morakert Cooperative -a successful case of linking small farmers to markets for horticultural produce in Hungary. (IP9_Hungary-Morakert.pdf) Budapest: IE HAS. Published on Regoverning Markets. (Downloadable: http://www. regoverningmarkets.org/en/resources/global/innovative_practice_hungary_morakert_cooperative)
  • 2. Bakucs, L. Z. - Fertő, I. - Szabó, G. G. (2007b): Price transmission in the Hungraian vegetable sector. Studies in Agricultural Economics, AKI-MTA, Budapest, No.106,pp. 23-39, 2007.
  • 3. Bakucs, L. Z. - Fertő, I. - Szabó, G. G. (2008a): Mórakert Cooperative: a successful case of linking small farmers to markets for horticultural produce. In: Csaba Csaki - Csaba Forgacs - Dominika Milczarek Andrejewska- Jerzy Wilkin (eds.): Restructuring Market Relations in Food and Agriculture of Central and Eastern Europe: Impacts upon Small Farmers. Agroinform Publisher Co. Ltd., pp. 207-249.
  • 4. Bakucs, L. Z. - Fertő, I. - Szabó, G. G. (2008b): The Impact of Trust on Co-operative Membership Performance and Satisfaction in the Hungarian Horticulture. In: Csáki Csaba és Forgács Csaba (szerk): Agricultural Economics and Transition:"What was expected, what we observed, the lessons learned. Studies on the Agricultural and Food Sector in Central and Eastern Europe Vol. 44. Leibniz Insitute fur Agrarentwicklung in Mittel and Osteurope, Halle, 2008, pp. 382-392.
  • 5. Baranyai, Zs. - Toth Naar, Zs. - Fekete Farkas, M. (2011): Role of trust in building social capital and rural development. International Journal of Social Sciences and Humanity Studies, Vol 3, No 2, 2011 ISSN: 1309-8063 (Online).
  • 6. Baranyai Zs. - Béres D. - Szabó G. G. - Vásáry M. - Takács I. (2011): Factors of trust in machinery sharing arrangements. ANNALS of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists. Vol XIII. No.6. 18-22 pp.
  • 7. Barta, I. - Dorgai, L. (szerk.) - Dudás, Gy. - Varga, E. (2010): A termelói csoportok es a zóldseg-gyumolcs agazatban mukodotermeloiszervezodesekMagyarorszagon.Agrargazdasagi Informaciók. AKI. 2010. 6. sz. 35-74. p. (in Hungarian).
  • 8. Fodor, Z. (2013): Zöldseg-gyümölcsTÉSZ-ek helyzete Magyarorszagon. Agrofórum extra 48. 67-70. p. (in Hungarian).
  • 9. Juhász. A. - Kozak, A. (2009): Value added and rural development effect of POs in the fresh fruit and vegetable sector: lessons learned and future possibilities, IAMA 19th Annual World Forum and Symposium Budapest Hungary, June 20 - 23, 2009 " Global Challenges, Local Solutions ", p.17.
  • 10. Szabó, G. G. - Bakucs, L.Z - Fertő, I. (2008): Mórakert Co-op: a successful case of linking small farmers to markets of horticultural products in Hungary. Society and Economy. Vol 30, Nr.1, pp. 11-127.
  • 11. Szabó, G.G. - Baranyai, Zs. - Takacs, I. (2011): The Importance and Role of Trust in Agricultural Co-operation - Some Empirical Experiences from Hungary. EAAE 2011 Congress: Change and Uncertainty - Challenges for Agriculture, Food and Natural Resources, August 30 to September 2, 2011, ETH Zurich, Zurich, Switzerland, pp. 1-12.
  • 12. Szabó, G. G. Fertő, I. (2004a): Issues of vertical co-ordination by co-operatives: a Hungarian case study in the fruit and vegetable sector. In: Marketing Theory and Practice. A Hungarian Perspective. Ed. by: József Beracs, József Lehota, Istvan Piskóti, Gabor Rekettye. Akademiai Kiadó, Budapest, 2004. pp. 362-379.
  • 13. Szabó, G. G. Fertő, I. (2004b): Transaction cost economics and agricultural co-operatives: a Hungarian case study. In Bremmers, H.J., Omta, S.W.F., Trienekens J.H. and Wubben, E.F.M. (eds), Dynamics in Chains and Networks. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, pp. 245-251.
  • 14. Szabó, G. G. (2010): The Importance and Role of Trust in Agricultural Marketing Co-Operatives. MTA-AKI, Budapest: Studies in Agricultural Economics, No. 112, pp. 5-22.
  • 15. Szabó, G. G. (2011): Leading producer-owned marketing organisations in transition country: Two case studies from Hungarian agribusiness In: A resilient European food industry in a challenging world. (Editors: George Baourakis, Konstadinos Mattas, Constantinos Zopounidis and Gert van Dijk) - New York: Nova Science Publishers, 2011, pp. 337-358.
  • 16. Szabó G.G. (2012a): Support for Farmer's Cooperatives in Hungary; Country Report Hungary. Wageningen: Wageningen UR, November 2012, 86 p. (Downloadable: http://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/support-farmers-coop_en.htm )
  • 17. Szabó G.G. (2012b): Support for Farmers'Cooperatives; Case Study Report: Performance and sustaina-bility of new emerging cooperatives in Hungary, Wageningen: Wageningen UR, November 2012, 71 p. (Downloadable: http://ec.europa.eu/agriculture/extemal-studies/support-farmers-coop_en.htm)
  • 18. Takács I. - Baranyai Zs. (2010): Role of trust in cooperation of farmers from the aspect of new institutional economics. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 12: (6) 179-184 pp.
  • 19. Takács I. - Takácsné György K. - Baranyai Zs. (2012): The role of trust in cooperation between farmers - the outcomes of a survey in Bekes county Apstract - Applied Studies in Agribusiness and Commerce 6:(5) 105-114. pp.
  • 20. Ton, G. - G.G. Szabó (2012): Support for Farmer's Cooperatives. Case Study Report: Organisational mechanisms to solve collective action challenges in vegetables marketing. Wageningen: Wageningen UR, November 2012, 19 p. (Downloadable: http://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/support-farmers-coop_en.htm ).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171288619

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.