PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | nr 9 | 16--20
Tytuł artykułu

Bezpieczne opakowania a bezpieczna żywnosć

Warianty tytułu
Food Packaging Safety Management Systems Based on ISO 22000, BRC loP and IFS PACSecure Standards' Requirements - Challenges of an Attitude
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zagrożenia dla zdrowia konsumentów mogą być wprowadzone na każdym z etapów łańcucha żywnościowego poczynając od produkcji pierwotnej, a kończąc na przygotowywaniu posiłków w gospodarstwach domowych. Opakowania do żywności odgrywają coraz większą rolę, bo coraz częściej robimy zakupy w marketach, gdzie zdecydowana większość produktów jest pakowana przez producenta. Nie wszyscy producenci opakowań jak również nie wszyscy producenci żywności zdają sobie sprawę z zagrożeń jakie może spowodować opakowanie do żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
Several dangers for customers' health may appear at every phase of the food chain - from the primary production to the meals, which are prepared in the household. Meaning of the food packaging is still growing, because we are getting used to shopping in the supermarkets, where most of the products is wrapped by manufacturers. But not all manufacturers and also not all packaging producers are aware of the dangers, which may be caused by food packages. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
16--20
Opis fizyczny
Bibliografia
  • IFS PacSecure (Version l, October 2012) - Standard for auditing quality and food safety of packaging materials.
  • BRC Globalna Norma Dotycząca Opakowań i Materiałów Opakowaniowych (Edycja 4, Luty 2011).
  • ISO 22000:2005 - Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
  • PAS 223:2011 - Prerequisite programmes and design requirements for food safety in the manufacture and provision of food packaging.
  • PN-EN 15593:2010 Opakowania, Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych, Wymagania.
  • RASF Preliminary Annual Report 2013.
  • Factsheet February 2014 - www.fssc22000.com.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171294621

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.