PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | z. 3 | 275--281
Tytuł artykułu

An Economic Approach to Broiler Production : a Case Study from Hungary

Warianty tytułu
Ekonomiczne podejście do produkcji brojlerów : studium przypadku z Węgier
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Główny celem badań było przedstawienie ekonomicznej sytuacji chowu brojlerów na Węgrzech. Aby zbadać wpływ technicznej wydajności na rentowność stworzono deterministyczny model. Jak wskazują wyniki, przy obecnych warunkach ekonomicznych chów brojlerów może być rentowny, jeśli europejski czynnik wydajności produkcji (EPEF) utrzymuje się powyżej 300-310. Niższy poziom technologiczny, tańsza pasza i kurczęta oraz ich niższa jakość obniża techniczną wydajność produkcji, która skutkuje niskimi wskaźnikami ekonomicznymi. Dlatego nie warto oszczędzać na poziomie technologicznym i na jakości kurcząt lub paszy. W związku z tym kluczowym celem rozwoju w przyszłości powinno być zwiększenie wydajności. (abstrakt oryginalny)
EN
The general objective of this study is to present the economic situation of Hungarian broiler production. A deterministic model was constructed to investigate the role of technical efficiency on profitability. As the results demonstrate, in current economic conditions broiler production can be profitable if the European Production Efficiency Factor (EPEF) is above 300-310. A lower level of technology, cheaper feed and chicks in addition to their weaker quality deteriorates the technical efficiency of production, which results in poor economic indicators. Therefore, it is not worth saving on either the level of technology or the quality of chicks or feed. Thus, the key purpose of future developments should be: increasing efficiency. (original abstract)
Rocznik
Tom
16
Numer
Strony
275--281
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Debrecen, Hungary
  • University of Debrecen, Hungary
Bibliografia
  • Aliczki K., Bárány L. 2013: Versenyképes-e a magyar húscsirketermelés? Baromfiágazat, vol. 13, no. 3, Budapest, 6-8.
  • Begum I.A., Buysse J., Alam M.J., Huylenbroeck G.V. 2009: An application of data envelopment analysis (DEA) to evaluate economic efficiency of poultry Farms in Bangladesh, Presentation at the International Association of Agricultural Economists Conference, Beijing, China, August 16-22.
  • Béládi K., Kertész R. 2013: A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete 2011, Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 40-50.
  • Farrell M.J. 1957: The measurement of productive efficiency, J. Royal Stat. Soc., series A, vol. 120, no. 3. 253-281.
  • Market Price Information System. 2013: Research Institute of Agricultural Economics https://pair.aki.gov. hu/web_public/general/home.do, download: 10. November 2013.
  • Nabizadeh A. 2012: The effect of inulin on broiler chicken intestinal microflora, gut morphology, and performance, J. Animal and Feed Sci., vol. 21, 725-734.
  • Nábrádi A., Pető K., Balogh V., Szabó E., Bartha A., Kovács K. 2009: Efficiency indicators in different dimension, APSTRACT, vol. 3, no. 1-2, Budapest, 7-23.
  • Nábrádi A., Szőllősi L. 2008: A baromfiágazat versenyképességének helyreállítása, Gazdálkodás, vol. 52, no. 5, Budapest, 418-431.
  • Perić L., Milošević N., Žikić D, Kanački Z., Džinić N., Nollet L., Spring P. 2009: Effect of selenium sources on performance and meat characteristics of broiler chickens, J. App.Poul. Res., vol. 18, 403-409.
  • Poultry Production Board. 2013: Database, Hungary.
  • Skinner-Noble D., Teeter R. 2003: Components of feed efficiency in broiler breeding stock: energetics, performance, carcass composition, metabolism, and body temperature, Poultry Science, vol. 82, 1080-1090.
  • Van Horne P.L.M. 2013: Concurrentiekracht van de Nederlanse pluimveevleessector, LEI-rapport 2013-037. Mei 2013. LEI Wageningen UR, Den Haag. 29-35.
  • Willems O.W., Miller S.P., Wood B.J. 2013: Aspects of selection for feed efficiency in meat producing poultry, World's Poul. Sci. J., vol. 69, no 1. 77-88.
  • Zoltán P. 2010: Jó indítás, eredményes hizlalás, Baromfiágazat, vol. 10, no. 4, Budapest, 36-42.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171296135

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.