Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Consumption of Milk in Poland Compared to Other Countries
Języki publikacji
Abstrakty
Dokonywane częste porównania na temat wielkości spożycia mleka w Polsce i w innych krajach oraz formułowane na tej podstawie opinie często oparte są o różne źródła nie zawsze porównywalne, co prowadzi do niewłaściwych wniosków. W artykule podjęto więc próbę porównania poziomu spożycia mleka w Polsce i wybranych krajach ustalonego: - metodą bilansową w oparciu o dane makro, z wykorzystaniem współczynników FAO, lub o zawartość suchej masy w produktach końcowych oraz w mleku surowym; - na podstawie bilansów podstawowych grup produktów sporządzonych przez Eurostat dla Unii Europejskiej jako całości, a także dla poszczególnych krajów; - przez FAO, na podstawie posiadanych danych statystycznych i własnej metodyki; - przez AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH), na podstawie danych EUROSTATU i statystyk narodowych.(fragment tekstu)
Twórcy
autor
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
autor
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
- 1. Agricultural production, EUROSTAT; http://epp.eurostat.ec.europa.eu.
- 2. Biuletyn Statystyczny. GUS, Warszawa 2013.
- 3. Food Outlook. Global Market Analysis. FAO; http://faostat.fao.org.
- 4. Markt Bilanz Milch AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft). Bonn 2012, 2013.
- 5. Obroty handlu zagranicznego ogółem i według krajów (wyniki wstępne), I-XII 2012 r. GUS, Warszawa 2013.
- 6. Produkcja mleczarska w Unii Europejskiej. Agra Europe, nr 2530, 2012.
- 7. Seremak-Bulge J., Świetlik K., Mieczkowski M., Szajner P., Zdziarska T.: Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 45. Analizy Rynkowe. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa 2013.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171299537