PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | z. 4 | 335--340
Tytuł artykułu

Tendencje i prognozy w spożyciu mięsa w Polsce w latach 1989-2016

Warianty tytułu
Trends and Forecasts of Meat Consumption in Poland in the Years 1989-2016
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Głównym celem pracy była ocena struktury produkcji, a zwłaszcza konsumpcji mięsa w Polsce w latach 1989-2012. Przedstawiono ogólne tendencje w dynamice i strukturze produkcji i spożycia mięsa w Polsce. Na podstawie danych za lata 1989-2012 określono zmiany w ilościowej strukturze spożycia mięsa per capita, a także prognozę struktury jego spożycia na lata 2013-2015. Przedstawiono wybrane światowe prognozy ekspertów w tym zakresie do 2020 roku. (abstrakt oryginalny)
EN
In the article the trends in the dynamics and structure of production and consumption of total meat in Poland was presented. A broader perspective time period 1989-2012, takes into account for the analysis. Changes in the quantitative structure of meat consumption per capita were assessigned, and also the structure of consumption for years 2013-2015 were predicted. (original abstract)
Rocznik
Tom
16
Numer
Strony
335--340
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • Ceny w gospodarce narodowej w 2010 r. 2013: GUS, Warszawa, 139.
  • Cieślak M. (red.). 2002: Prognozowanie gospodarcze. Metody i zastosowania, PWN, Warszawa, 69-72.
  • Evans A. 2009: The Feeding of the Nine Billion. Global Food Security for the 21st Century, Chatham House, London, 7.
  • Hozer J. 1989: Czynnik czasu w ekonomii, Wiadomości Statystyczne, nr 8, GUS, Warszawa, 7-10.
  • Hozer J., Zawadzki J. 1990: Zmienna czasowa i jej rola w badaniach ekonometrycznych, PWN, Warszawa.
  • Kossakowska J. 2013: Wybrane czynniki wpływające na poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce (1990-2012), Biuletyn Informacyjny ARR, nr 2, 2-13.
  • Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa, 21-29.
  • McCarthy M., de Boer M., O'Reilly S., Cotter L. 2003: Factors influencing intention to purchase beef in the Irish market, Meat Science, nr 65, 1071-1083.
  • Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2012 r., 2013, GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa. 2013: GUS, Warszawa, 394, 408-411.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich. 2006, 2009, 2013: GUS, Warszawa.
  • Verbeke W. 2009: Market differentiation potential of country-of-origin, quality and traceability labeling, The Estey Centre Journal of International Law and Trade Policy t. 10, nr 1, 20-35.
  • Zeliaś A., Pawełek B., Wanat S. 2003: Prognozowanie ekonomiczne. Teoria, przykłady, zadania, PWN, Warszawa, 143-149.
  • Zielińska J., Szczebiot-Knoblauch L. 2005: Spożycie mięsa w Polsce przed i po akcesji do UE, Rocz. Nauk. SERiA t. IX, z. 4, 240-244.
  • www.portalspozywczy.pl/mieso/html, dostęp: 31.05.2014.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171311245

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.