PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | nr 2 (2) Obszary zastosowań coachingu | 101--112
Tytuł artykułu

Coaching, refleksja nad teorią, a obszary praktycznych zastosowań w biznesie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Coaching - a Reflection on Theory and the Practical Spheres of Coaching in Business
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł jest autorską refleksją coacha na temat miejsca coachingu we współczesnym świecie, znajdującego się w przestrzeni zmian wynikających z postępu technologicznego, rozwoju myśli i systemów społeczno-politycznych. Punktem wyjścia jest istota coachingu. Refleksja, czy coaching stanowi proces wyizolowany z całości, którego celem jest uzyskanie zmiany w obszarze konkretnego celu (zadania, działania), czy też proces całościowy (holistyczny, systemowy), którego celem jest zmiana jakościowa. Autor, przez opis elementów składających się na coaching, wskazuje możliwe obszary praktycznych zastosowań. Stawia również pytanie: "Czy coaching ma służyć człowiekowi jako autonomicznej jednostce, czy też organizacji realizującej cele ekonomiczne, społeczne lub polityczne?". (abstrakt oryginalny)
EN
This article constitutes the personal reflections of a coach on the place of coaching in the contemporary world, where changes are the result of technological progress as well as the development of ideas and socio-political systems. The author uses the essence of coaching as a starting point. He deliberates on whether coaching is a process that is isolated from the rest, of which the aim is to achieve changes in the sphere of one particular goal (task, action); or whether it is a comprehensive (holistic, systemic) process of which the aim is a qualitative change. By way of describing the elements of coaching, the author indicates the possible spheres of practical application. He also puts forward the following question: is coaching supposed to serve people as autonomous entities or is it supposed to serve organizations that realize economic, social or political goals? (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Strony
101--112
Opis fizyczny
Twórcy
  • KefAnn s.c.
Bibliografia
  • Clutterbuck, D. (2009) Coaching zespołowy. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Gallwey, W.T. (2006) Tenis: Wewnętrzna gra. Pszczyna: ParaFraza.
  • Masłowski, W., Masłowska, D. (2007) Wielka księga myśli świata. Warszawa: KDC.
  • Parsloe, E. (2000) Coaching i mentoring. Warszawa: Petit.
  • Pedler, M., Aspinwall, K. (1999) Przedsiębiorstwo uczące się. Warszawa: Petit.
  • Rogers, J. (2010) Coaching. Gdańsk: GWP.
  • Sidor-Rządkowska, M. (red.) (2009) Coaching. Kraków: Wolters Kluwer Polska.
  • Smółka, P. (red.) (2009) Coaching. Gliwice: He-lion.
  • Thorpe, S., Clifford, J. (2004) Podręcznik coachingu. Poznań: Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Wilson, C. (2010) Coaching biznesowy. Warszawa: MT Biznes.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171321281

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.