PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | nr 1 (1) Teorie, Badania, Praktyka | 19--39
Tytuł artykułu

Postawa coacha - nieustanny rozwój własny

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Continuous Self-Development Coach' Attitude
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Aby coach mógł o sobie myśleć jako o profesjonaliście, osobie kompetentnej, musi ciągle doskonalić swoje umiejętności i znajdować się w procesie świadomego samorozwoju. W artykule postaram się wyjaśnić i uzasadnić, dlaczego tak się dzieje i jaki to może mieć wpływ na pracę coacha. Spośród wielu elementów, które składają się na postawę coacha, wybrałam trzy, które nakładają się i są z sobą silnie związane, a według mnie są znaczące w jego samorozwoju. Po pierwsze - otwartość, ciekawość nowych badań psycho-neurologicznych, otwartość na wiedzę i odkrycia naukowców - badaczy kognitywistów, neurobiologów, neuroprzyrodników, czyli potrzeba ciągłego szukania i poznawania. Po drugie - ciągłe doskonalenie siebie i praca nad sobą, szczególnie szlifowanie swojej emocjonalności. Dbanie o wszystkie elementy swojej inteligencji emocjonalnej to klucz do rozumienia innych oraz rozwijania empatii i intuicji. Po trzecie - dbanie o rozwijanie w sobie poczucia humoru i radości. Śmiech daje dystans do trudnych sytuacji, jest elementem inteligencji społecznej. (abstrakt oryginalny)
EN
In order for a coach to think of himself as a competent professional person, he needs to constantly work on his skills and be in an ongoing process of conscious self-development. In this article I will try to clarify and explain why this is so and how it can affect the work of a coach. Of all the abilities that form the basis of the work of a coach, I have chosen three that I believe are important for the self-development of the coach. Firstly, openness to and interest in new psycho-neurological research, knowledge and scientific discovery (cognitive researchers, neuro-biologists, neuro-scientists), and the need for ongoing experimentation and discovery. Why? Because everything can help. Everything can be important when working with people. Secondly, on going self improvement and working on oneself, and in particular working on emotional wellbeing. Why? Taking care of one's own emotional intelligence is the key to understanding others and the key to developing empathy and intuition. Thirdly, the development of one's own sense of humor, joy and simply laughing. Why? Laughter creates distance from difficult situations. Laughter is a type, or an element, of social intelligence. It means looking after oneself and others. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Strony
19--39
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Amen, D.G. (2007) Zmień swój mózg. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Amen, D.G. (2009) Zadbaj o mózg. Warszawa: MT Biznes.
  • Bauer, J. (2008) Empatia - Co potrafią lustrzane neurony. Warszawa: WN PWN.
  • Blackmore, S. (2002) Maszyna Memowa. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Damasio, A.R. (2002) Błąd Kartezjusza. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Damasio A.R. (2000) Tajemnica świadomości. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Dawkins, R. (2007) Samolubny gen. Warszawa: CiS.
  • Desgagnes, P. (2008) Śmiech to zdrowie. Warszawa: Klub dla Ciebie.
  • Dialogi Konfucjańskie (1976) Warszawa: PiW.
  • Doidge, N. (2007) The brain that changes itself. New York: Viking.
  • Goleman, D. (2007) Inteligencja emocjonalna. Poznań: Wydawnictwo Media Rodzina.
  • Goleman, D. (2007) Inteligencja emocjonalna w praktyce. Poznań: Wydawnictwo Media Rodzina.
  • Goleman, D. (2007) Inteligencja społeczna. Poznań: Dom Wydawniczy Rebis.
  • Koch, C. (2008) Neurobiologia na tropie świadomości. Warszawa: WUW.
  • Kossut, M. (1994) Mechanizmy plastyczności mózgu. Warszawa: WN PWN.
  • LeDoux, J. (2000) Mózg emocjonalny. Poznań: Wydawnictwo Media Rodzina.
  • Licauco, J.T. (2009) Zadziwiająca moc umysłu. Warszawa: Helion.
  • Longstaff, A. (2006) Neurobiologia. Warszawa: WN PWN.
  • Pinker, S. (2005) Tabula rasa. Spór o naturę ludzką. Gdańsk: GWP.
  • Świat Nauki (2002) numer specjalny Umysł a mózg, listopad 2002.
  • http://www.ted.com/talks/vs_ramachandran_the_neurons_that_shaped_civilization.html
  • http://www.ted.com/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171321297

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.