PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 2 | nr 92 | 92--106
Tytuł artykułu

Logistyczny łańcuch piwa w Polsce i jego przemiany

Warianty tytułu
Logistic Chain of Beer in Poland and Its Changes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Piwowarstwo na świecie i w Polsce przeszło długą ewolucję. Współcześnie jest ważną dziedziną działalności gospodarczej, zorganizowanej w logistyczny łańcuch piwowarski, którego produkty stanowią przedmiot stałego spożycia. W swej działalności zużywa surowce krajowe i importowane, przy czym krajowe systematycznie zwiększają swój udział. Prowadzone są działania mające na celu pozyskiwanie coraz większej ilości i doskonałej jakości surowców niezbędnych do produkcji piwa o pożądanych właściwościach. Podejmowane są też działania nad uporządkowaniem struktury i powierzchni upraw oraz unowocześnieniem przetwórstwa i obrotu surowcami przemysłu piwowarskiego. Odbywa się to coraz częściej w ścisłej współpracy producentów rolnych, przedstawicieli nauki oraz pracowników przetwórstwa i obrotu przemysłu piwowarskiego.(abstrakt oryginalny)
EN
The brewing industry underwent long evolution both worldwide and in Poland. Nowadays it is an important economic activity organized into logistic chain of beer whose products are subject of continuous consumption. In the beer brewing process both domestic and imported raw materials are used, and domestic materials constantly increase their share. There are more and more activities aimed at sourcing of more and more and better and better quality of raw materials necessary in the production of beer of desired qualities. There are also actions to order structure and area of crops and to modernize processing and trade of raw materials for breweries. These activities are undertaken more often in close co-operation among farmers, scientists and workers of the brewing industry.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Dwornikiewicz J., Stan aktualny i perspektywy uprawy chmielu w Polsce ao roKU zuzu, w. kierunki zmian w produkcji roślinnej w Polsce do roku 2020, IUNiB-PIB, Puławy 2009, 133-144.
  • [2] Górzyńska J., Krzywacka T., Waskiewicz A., Wpływ piwa na organizm ludzki, IPF, Warszawa 1974.
  • [3] Kapusta F., Zarządzanie zaopatrzeniem surowcowo-materialowym w przedsiębiorstwie piwowarskim, w: Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach konkurencji, D. Ruciński, Z. Nosalski, M. Juchniewicz, B. Grzybowska (red.), UW-M, Olsztyn 2004, 171-176.
  • [4] Kołodziejczyk P., Słaboński R., Piwo sprzed epoki faraonów, "National Geographic", styczeń 2006.
  • [5] Rocznik statystyczny 1959, GUS, Warszawa 1959, 94, 354.
  • [6] Rocznik statystyczny 1976, GUS, Warszawa 1976, 85, 157.
  • [7] Rocznik statystyczny 1990, GUS, Warszawa 1990, 272.
  • [8] Rocznik statystyczny 1991, GUS, Warszawa 1991, 205, 282.
  • [9] Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2001, GUS, Warszawa 2001, 381.
  • [10] Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2004, GUS, Warszawa 2004, 492.
  • [11] Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2008, GUS, Warszawa 2008, 65.
  • [12] Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2008, GUS, Warszawa 2008, 376.
  • [13] Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2009, GUS, Warszawa 2009, 284.
  • [14] Stasiak M., Sytuacja na światowym rynku chmielu, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2005, 10,27.
  • [15] Urban R., Przemysł piwowarski, w: Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, WSS-E. Warszawa 1998, 664.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171321561

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.